Seepärast peale
iga tuhu
joo kindlasti lonks vett. Sellega korvad vedeliku kadu. Juhul kui paljas vesi tundub Sulle vastikuna, siis lisa sinna kas sidrunimahla ja/või mett (kui kannatad mett). Võid tarvitada ka külma nõmmliivateed, mineraalvett jne. — täpselt nii nagu Sulle parasjagu sobib.

Muideks, seda mis sünnituse ajal sobib ja mis ei sobi, saad Sa teada tavaliselt alles sünnituse ajal. Vee joomist on vaja näiteks ka selleks, et neerud saaksid korralikult töötada sünnituse ajal. Nimelt sünnitus tekitab kehas palju ainevahetusjääke, mis tuleb välja saad neerude kaudu, sest kuhjudes võivad nad takistada sünnitegevust.

Järgmisena — ära unusta iga poole tunni või tunni tagant pissil käia. Sünnituse ajal peab põis tühi olema, sest täis põis takistab lapse laskumist.

Hea oleks ka varuda pressitud glükoosi (põhimõtteliselt apteegis müüdavad glükoosi tabletid), selleks ajaks kui tunned, et vajad lisajõudu. Glükoos on parem kui suhkur, kuna glükoos imendub kiiremini ning seega annab ka kiiremini jõudu. Hea on ka glükoos koos C-vitamiiniga.

Poleks halb ka kaasa võtta paar kiluvõileiba, sest võib juhtuda, et tahad midagi soolast. Praktikas on just kiluvõileib osutunud kõige paremaks. Juhul kui Sa kilu ei taha, siis mõtle midagi muud soolast endale välja, mida sooviksid.

Väldi liha või vorstiga võileiba. Ka liigne valk juustu näol pole eriti hea. (abikaasale võid loomulikult võtta nii liha kui ka juustu võileiba kaasa). Eriti vajalik on kiluvõileib peale sünnitust. See aitab organismil taastuda.

Mõnele naisele on meeldinud näiteks see, kui sünnituse ajal tema nägu niisutatakse külma niiske rätikuga. Seega igaks juhuks võiks olla üks väike froteerätik, mida saab märjaks teha.

Need olid üksikud näited, mida kaasa võtta. Loomulikult võid kaasa võtta veel ka näiteks mingit mõnusat kompotti.

Ja veel üks asi -varsti tuleb vaarikate õitsemise aeg. Sel ajal tuleks korjata vaarika lehti ning need kuivatada. Vaarikalehe tee lapseoote ajal aitab last kanda ning hoida emakat heas toonuses. Sünnituse ajal aga kergendab sünnitust.

Pea meeles, et iga kord kui tuleb tuhu, siis püüa leida selline asend, milles oleksid väikeses kaldes ettepoole — sellega säästad emaka lihast. Kui tuhu on Sinu jaoks liiga tugev, siis mine neljakäpakile, liiguta puusadega ning lase pea ette rippu. Sellises asendis lisad kehasse morfiinilaadseid hormoone, mida nimetatakse endorfiinideks.

Sünnituse ajal häälitse, liigu ning ära unusta tuhu ajal hingamist. Tegelikult see viimane lause peaks oleme määratud toetajahingele, sest tavaliselt sünnitajal need lihtsad asjad ununevad.

NB! Toetaja, kes Sa lähed sünnituse juurde: sünnitajale pole mõtet eriti midagi öelda, pole mõtet sõnadega seletada, ta ei kuula Sind, ta ei mõista Sind.

Mine tema ette, vaata talle silma ja hinga, häälitse tema ees. Siis tuleb ta sinuga kaasa. Selliselt aitad sünnitajal kõige paremini lõdvestuda.

Ole tubli!