Mis vahe on klassikalistel analüüsidel ja molekulaardiagnostikal?

Molekulaardiagnostilistest meetoditest on kliinilises meditsiinis vast kõige enam kasutav polümeraasahel reaktsioon (PCR -
polymerase chain reaction
), mille vaieldamatuks eeliseks klassikalise mikrobioloogia meetoditega võrreldes on äärmine täpsus, tundlikkus ja ka kiirus. Uued molekulaardiagnostika meetodid on asendamatud, kui lisaks viiruse või bakteri olemasolu määramisele tuleb seda ka genotüpeerida, mis on määrava tähtsusega näiteks inimese papillomiviiruse (HPV -
human papilloma virus
) infektsioonide korral nn ohutute ja ohtlike vähkitekitavate viirusalatüüpide eristamisel.

Ja veel - samast algmaterjalist saab määrata mõningate haigustekitajate ravimiresistentsust - saame vaadata, milline ravim oleks efektiivne ja milline mitte. See on praegu äärmiselt oluline näiteks tuberkuloosi korral. Kahtlemata on ka Eestis ravimresistentne tuberkuloos väga tõsiseks probleemiks.

Kiirus tähendab seda, et vastuse võib patsient saada järgmisel päeval. Võrdluseks: kulturaalsed mikroobide määramise meetodid ehk nn külvid eeldavad eluvõimeliste mikroobide massilist sattumist analüüsi aasale ja vastus - kas mikroob kasvab külvis või mitte - tuleb alles 2-7 päeva jooksul.

Täpsust iseloomustab näide, et kui on tehtud samadest kliinilistest analüüsidest paralleelselt külvid ja PCR, annab PCR 20-30% rohkem positiivseid vastused. Ja need ei ole kindlasti valepositiivsed. Tegelikkuses tähendab see seda, et nii mõnelgi inimesel jääb külvimeetodit kasutades haigus diagnoosimata ja ravimata.

Peale täpsuse ja kiiruse on eeliseks võimalus ühest kogutud proovist teha uuringuid mitme haigusetekitaja suhtes, mis muudab analüüsi kogumise protseduuri patsiendile mugavamaks.

Milliste hädadega võiks teilt abi otsima tulla?
Nahaarsti poole pöörduvad inimesed tavaliselt väga erinavate probleemidega, osa muredest jääb nahahoolduse valdkonda - tundlik ja kuiv nahk, võib olla ka kõõm, rasused juuksed. On hulk huvitavaid "protsesse", mis jäävad kosmeetika ja arstiteaduse piirialasse - kuperoosa, teatud nahapigmentatsiooni muutused (nt raseduse aegsed) - kuid mille raviks on just nahaarstil (koostöös kosmeetikutega) üht-teist pakkuda.

Nahahaigused, millega sagedamini pöördutakse on akne, nahapõletikud ja allergilised nahahaigused, psoriaas, naha ja küünte seenhaigused.

Suguhaiguste arsti vastuvõtule on oodatud inimesed, kel on probleeme põletikega või haigustega suguteedes. Kuid tundes meie olukorda ja teades maailmapraktikat, tuleb arvestada asjaoluga, et enam kui 50% juhtudest kulgevad suguhaigused tuntavate või nähtavate haigustunnusteta, kuid haigustüsistused kujunevad sellest hoolimata. See tähendab, et ka tervel inimesel on soovi korral kontrollile pöördumine põhjendatud. Asümptomaatiliste haiguste diagnoosimine on sageli keeruline. Siin ongi oluline kasutada äärmiselt tundlikke ja täpseid analüüsisüsteeme, sest suguhaiguste diagnoosimiseks tuleb alati teha laboratoorseid uuringuid. Meie eesmärk on olla väga operatiivne, mistõttu enamiku analüüside vastuseid saab arst teada 24 tunni jooksul. Eraldi võib välja tuua veel haiged, kel on probleemiks (naha)haigused suguelunditel. Ilmselt on spetsialistide arv, kelle poole võiks selliste probleemidega pöörduda Eestis seni küllalt piiratud.

Kas te saate ühe analüüsi põhjal uurida mitme haigustekitaja olemasolu?
Jah, suguteede põletike või sellise kahtluse korral soovitame teha kompleksuuringu, mille käigus uuritakse kindlasti klamüdioosi, gonorröa ja trihhomonoosi haigustekitajate olemasolu. Meie juures saab proovi võtta ka HIV suhtes. Kompleksuuring sobib neile, kelle eesmärgiks on tõesti suguhaiguse kontroll.

Kuid sugulisel teel levivad põletikud ei ole kaugeltki ainsaks põhjuseks analüüsi teha. Probleemiks on kroonilised/kauakestnud põletikud - vastuvõtule tulnud naiste kõige sagedasem kaebus on suurenenud voolus. See on valdkond, kus lisaks täiustunud diagnostikameetoditele on lisandunud uut informatsiooni erinevates haigustest, mis võivad sellist voolust põhjustada, seetõttu ootan nüüd huviga naisi vastuvõtule.

Kuidas te näiteks nende krooniliste põletike puhul diagnoosini jõuate ?
Suguteede põletiku diagnoos on mitmetahuline.

Äärmiselt oluline on ära kuulata inimese kaebused ja haigusekäik.
Teiseks kliiniline pilt - see, mis on näha arstlikul läbivaatusel.
Laboratoorsete analüüsidega määratakse, kas inimeselt kogutud proovides on põletikule viitavaid tunnuseid (nt leukotsüüte).
Neljandaks määratakse põletikku põhjustavate mikroobide olemasolu või puudumine, sellest sõltub suuresti, millist ravi rakendada.

Kahel viimasel eesmärgil võetaksegi analüüsid põletikukoldest: kusetorust, tupest, emakakaelast etc.

Kas patsient peab tulema kohale või saab taotleda, et ta enda günekoloog või nahaarst saadaks vajaliku proovi teie laborisse?
Ei pea ilmtingimata ise kohale tulema. Võib saata ka proovi, sest Quattromedi labor teeb uuringuid kõigile soovijatele. Siiski tuleb tunnistada, molekulaardiagnostilised meetodid on praegu veel kallimad traditsiooniliselt kasutatavatest, ning meie meditsiini suhteliselt kitsastes oludes ei ole selliste uuringute tegemine tavaline.

Nii et täpsus ja kiirus tuleb patsiendil endal kinni maksta?
Praegu maksab tõesti patsient ise. Analüüse tehakse haigekassa kehtestatud hindadest lähtuvalt. 2001.aastaks esitasime taotluse lepingu sõlmimiseks Haigekassaga.

Haigekassakaardi omanikele on arsti visiiditasu 120.- EEK. Suguhaiguste kompleksuuring orienteeruvalt 300.- krooni ringis.

Te annate ka telefonikonsultatsioone. Mida saab arst inimest nägemata öelda?
Ma mõtlesin seda nii, et inimene saab soovi korral helistada ja nõu küsida. Telefoni teel ei ole võimalik diagnoosida haigusi, aga saab nõu anda, näiteks kasvõi seda, millise spetsialisti poole oleks õige pöörduda. Meie telefon on 07 380276.