Psühhoterapeut Jed Diamond on sellel teemal kirjutanud raamatu "Meeste menopaus" ("Male Menopause"), milles ta väidab, et meeste menopaus, mida kutsutakse ka andropausiks või viropausiks, kujutab endast hormonaalsete, psühholoogiliste ja keemiliste muutuste kombinatsiooni.

Sissejuhatuses meeste menopausi teemasse märgivad selleteemalise võrgulehekülje Midlife Passages arstidest autorid, et umbes 40 %i 40ndates, 50ndates ja 60ndates aastates meestest kogeb omamoodi letargiat, masendust, ärrituvust, meeleolumuutusi ning erektsiooniprobleeme, mis on iseloomulikud meeste menopausile. Aga meeste menopaus on midagi enamat kui rida füüsilisi muutusi.

Raamatu "Keskeas mees" ("Midlife Man") autor, kanadalasest arst Art Hister, võtab teema kokku alljärgnevate sõnadega: "Ma usun, et menopausi terminit, nii meeste kui naiste kohta käivat, ei tohiks käsitleda kui kitsalt hormonaalseid muutusi, vaid pigem kui keskea läbimise aega, mis hõlmab hormonaalseid, füsioloogilisi, biokeemilisi, psühholoogilisi ja hingelisi muutusi. Viimased on seotud vastavate muutustega tervises, välimuses, ootustes, suhetes, peresuhetes ja sotsiaalses staatuses."

On mehi, kes märkavad vaevu keskeaga kaasnevaid füüsilisi ja emotsionaalseid muutuseid, samas kui teiste kogemus võib olla lausa dramaatiline.

Meeste menopausi ehk kõige dramaatilisemad küljed puudutavad seksuaalset funktsioneerimist. Erektsioon ei teki enam nii kiiresti ega ole nii kõva kui varem. Samas sõltub siin palju ka suhtumisest. On mehi, kes võtavad nendega toimuvat rahulikult ja näevad muutustes omamoodi seksuaalset vabanemist, mis võimaldab edaspidi keskenduda rohkem partneri ja enda sisemise seksuaalsuse täiustamisele ja arendamisele kui pelgalt seksuaalaktile. Diamondi sõnul võib meeste üleminekuperiood juhatada sisse "teise ja küpsema täiskasvanuea", mille käigus paljud mehed saavutavad oma partneriga varasemast intiimsemad suhted.

Siit saavad mehed kaasa aidata diplomitööle teemal "Eesti keskealiste meeste üleminekuaastad ehk andropaus ja seksuaalelus esinevad häired". Uuritavate sihtgrupp on mehed vanuses 40-60 eluaastat. Anonüümsus garanteeritakse.

Mõned soovitused naistele meeste andropausi leevendamiseks:

Nii nagu naiste menopaus tekitab ärevust ja teadmatust meestes, võib sama öelda ka naiste kohta meeste keskikka jõudmisel. Tekivad konfliktid hoopis uutel tasanditel. Soovitus - jälgige ennast ja vaadake sügavamalt enda sisse. Mis kõige rohkem konflikte esile kutsub? Ehk olete ise ülereageerinud kui teie senini tragi ja ägedaloomuline mees aja maha võtab ja eelistab hoopis televiisorit vaadata või pühendub raamatute lugemisele. Või on seni vaikselt teie nõuannete järgi käitunud mees hakanud jäärapäiselt omaenese tarkuse järgi talitama. Jne., jne.

Nagu ülal öeldud on mees sattunud seisundisse, mis üheaegselt "hõlmab hormonaalseid, füsioloogilisi, biokeemilisi, psühholoogilisi ja hingelisi muutusi". Meie, naised, oleme eelnevalt karastunud PMS-sündroomi, tsüklihäiretega jne võideldes. Mehe jaoks on tegemist täesti uue ja tem poolt kontrollimatu kogemusega.

Arusaamatuste ja mõistmatuse tekkimisel peab konflikti tasand olemas olema ka naises - me märkame seda, mis meis endas konflikti tekitab (antud juhul muutunud ja kohati võõristust tekitav mees). Mitmed idamaised õpetused kinnitavad, et kõikide konfliktide (eriti mehe ja naise vaheliste erimeelsuste) edukaks lahendamiseks on ääretult oluline see, mida sööme ja süüa anname.

Esiteks, vaadeldakse seal maksa kui meie EGO peegeldust. Kui maks on kõikvõimalikust "räpsust" ülekuhjatud ja nö umbe jooksnud, siis mõjutab see ka peremehe maailmatunnetust.

Teiseks, idamaine maailmakäsitlus vaatleb toitu kui energia allikat ka selles mõttes, et toidu valmistaja paneb valmistamise ajal sinna sisse tükikese oma energeetikat. Ja selleks, et oma keskea kriisi läbivat meest mõista ning temaga ühele lainele häälestuda, peab naine ilmtingimata oma mehele ise süüa valmistama. Kui mehe söögikorrad mööduvad kiirtoitlustuskohas või kasvõi linna parimate kokkade hoole all, siis energeetiline laeng, mida mees päevast päeva korjab, on null.

Kolmandaks, jälgige , et teie abikaasa toidulaualt ei puuduks vitaalained ja puuviljad. Igasugustel üleminekuperioodidel on need sellised ained, millest energiat kergem ammutada.

Vitaalaine - see nähtamatu osa, millest taim endale klorofülli moodustab ehk valgus, hapnik ja süsinik koostöös. Klorofülli kasutati ka vene akadeemilises meditsiinis edukalt mitmete hädade raviks. Kuidas seda kasvatada räägitakse lähemalt artiklis vistrikest.