BPES sündroom on seotud FOXL2-nimelise geeniga, märkisid teadlased artiklis ajakirjale
Nature Genetics
. Võimalik, et sama sündroom põhjustab ka varast menopausi, ütles dr. David Schlessinger Reutersile.

FOXL2 on geen, mis stimuleerib teisi geene kas sisse või välja lülituma. Selle geeni mutatsioon paiskab kogu selle keerulise süsteemi segi.

Vananemise uuringute spetsialist Schlessinger selgitas koos rahvusvaheliste teadlastegrupiga välja geenimutatsiooni seose BPES-ga, päriliku anomaaliaga, mis väljendub ebanormaalsetes silmalaugudes ning naiste puhul munasarjade talitlushäiretes. Schlessinger ütles, et praegu on käimas uuringud, selgitamaks välja, kas FOXL2 mutatsioon on ka põhjuseks, miks mõnel naisel tekib menopaus enne 40. eluaastat.

Loote arenemise käigus vastutab FOXL2 silmalaugude funktsioneerimise ja selle eest, et naisel kujuneks välja vajalik arv munarakke hilisemaks laste sigitamiseks. Sündides sisaldavad tütarlapse munasarjad kõiki munarakke ja juurde neid kusagilt ei tule.

Varasel menopausil on arvukalt põhjuseid, sealhulgas kiirgusravi ja kemoteraapia, aga 30 protsendil varases menopausis naistel on sama probleemiga sugulasi, mis viitab pärilikkusele.

Kui teadlastel õnnestub välja selgitada, et vatajase menopausi põhjuseks on geenimutatsioon, siis on võimalik seda ravida ja naise viljakust pikendada, ütles Schlessinger.

Kuna järjest rohkem naisi otsustab moodsas ühiskonnas hilisemas eas sünnitada, on varasest menopausist saanud tõsine probleem.