Seksuaalse edu ja viljakuse otsinguil on erinevad inimesed ja kultuurid nimetanud kuud ja kõike selle all olevat afrodisiaakumiks.

Afrodisiaakum on toit, jook, droog, lõhn või mistahes seadeldis, mis kasvatab suguiha ehk libiidot. Kreeka armastuse ja ilu jumalanna Aphrodite järgi nime saanud abivahendite hulka kuuluvad lagrits ja searasv, kammkarbid, Hispaania kärbes ja sajad muud ained.

Ühendriikide ravimiameti andmeil on nende ainete sugutungi tõstev mõju folkloor, mitte fakt. 1989. aastal teatas agentuur, et ükski teadaolev retseptita müüdav afrodisiaakum ei ravi seksuaalhälbeid.

Kultuurilised uskumused räägivad vastupidist

Ravimiameti seisukoht on vastuolus 5000-aastase traditsiooniga parandada seksuaalset funktsioneerimist taimede, droogide, maagiaga. Vaatamata ravimiameti kindlale veendumusele, et afrodisiaakumid on ebaefektiivsed, otsib inimkond seksuaalprobleemide lahendamisel droogidest abi.

Mõne legendaarse abivahendi müstilise mõju saladust on lihtne mõista. On kerge mõista, miks kitsede ja jäneste suguorganeid on peetud stimuleerivateks ja miks nad on armuasjade abimehed nii mõneski kultuuris.

Tshilli, karri ja muid vürtsikaid toite on peetud afrodisiaakumiteks nende füsioloogilise mõju pärast — kiirem südametöö ja mõnikord ka higistamine sarnanevad seksuaalse kogemusega kaasnevale füüsilisele reaktsioonile. Mõnd toitu peetakse afrodisiaakumiks tema harukordsuse ja müstilisuse pärast. Kunagi peeti ðokolaadi ülimaks afrodisiaakumiks, aga selle aine reputatsioon kadus, kui ðokolaad muutus üldiselt kättesaadavaks.

Paljud vanaaja rahvad uskusid “sarnasuse seadusse”, arvates, et genitaale meenutavad esemed omavad seksuaalset mõju. Zhenzhen, ninasarviku sarv, austrid on kolm klassikalist näidet.

Sõna zhenzhen tähendab “inimjuurt” ja taime reputatsioon afrodisiaakumina tuleneb arvatavasti selle silmatorkavast sarnasusest inimkehaga. Zhenzheni on Hiinas, Tiibetis, Koreas, Indo-Hiinas ja Indias aastaid peetud noorendavaks. Juurel võib olla kergelt stimuleeriv mõju, nii nagu kohvil. Eksperimendid on näidanud, et zhenzhen avaldab seksuaalset mõju loomadele, aga selle mõju kohta inimese seksuaalsusele andmed puuduvad.

Ninasarviku sarve ülemaailmne reputatsioon libiido stimuleerijana põhineb selle sarnasusel peenisega. Sarv sisaldab märkimisväärses koguses kaltsiumi ja fosforit. Pulbri lisamine puudulikule dieedile võib parandada üldist füüsilist vormi ja seeläbi ka seksuaalset huvi. Aga kaltsiumi- ja fosforirikaste dieetide puhul sarv füüsilist heaolu ei mõjuta.

Kuna Aphrodite sündis legendi järgi merest, seostatakse paljusid mereroogi seksuaalsust stimuleerivatena. Iseäranis hinnatud abivahendid voodis on austrid, mis teenisid oma reputatsiooni ära ajal, mil tsingi lisamine muidu puudulikule dieedile võis parandada tervist ja seeläbi ka seksuaalsust.

Uuringuid on tehtud vähe

Puuduvad igasugused tõendid selle kohta, et zhenzhen, ninasarvikusarv või austrid mõjutaksid inimeste seksuaalset käitumist. Aga kas on võimalik tõestada mõne toidu ja droogi mõju seksuaalsele himule? Sellele küsimusele vastamine on keeruline.

“Inimese meel on kõige võimsam afrodisiakum,” kommenteeris Ühendriikide Tarbijainfo Instituudi asutaja John Renner. “On väga raske hinnata midagi, mida kõik tarbivad, sest kui neile öelda, et see on afrodisiaakum, võib teatud reaktsiooni lootus kutsuda selle esile.”

Kuna loomade juures psühholoogilised komplikatsioonid puuduvad, on teatud droogide mõju katsetatud loomade seksuaalsuse peal. Aine, mida loomade peal ulatuslikult on katsetatud, on johimbiin. Teatud Aafrika puu koorest saadav johimbiini on Aafrikas ja Lääne-Indias sajandeid kasutatud armuravimina. See aine stimuleerib väidetavalt närvikeskusi selgroos, mis omakorda kontrollivad erektsiooni. Ühendriikide ravimiameti teatel on esialgsed loomadel tehtud katsed “julgustavad”, aga loomkatsed ei näita, et see aine mõjuks samuti ka inimestele.

Mis inimestesse puutub, siis ainsad olemasolevad tõendid on subjektiivsed. Seksuaalse stimulatsiooni teaduslikuks mõõtmiseks tuleks laboris läbi viia teaduslik uurimine, võrreldes platseebot (aktiivse koostisosata inertne pill) afrodisiaakumiga. Ei teadlased ise ega patsiendid ei teaks, millise ainega tegemist on. Kultuuriliste piirangute tõttu ei ole selliseid uuringuid läbi tehtud.

Teine takistus tõendite saamisel on see, et konkreetne droog ei pruugi avaldada otsest seksuaalset mõju, aga võib tõsta tuju ja jätta sellega mulje, et tegemist on afrodisiaakumiga. Näiteks on alkoholi nimetatud “sotsiaalseks määrdeaineks”. Inimesed joovad paljudel põhjustel, selleks et lõõgastuda, leevendada ängistust, saada juurde enesekindlust ning võita masendusest.

Kuna psühholoogiline stress võib probleeme põhjustada või neid süvendada, võib mõõdukas joomine paista seksuaalse stimulandina. Tegelikult ta vaid leevendab inhibiitoreid. (inhibiitor — bioloogilist protsessi v. Keemilist reaktsiooni pidurdav aine)

Alkohol on tegelikult depressant, ja nii nagu uksehoidja Shakespeare’i “Macbethis” tähendas, “äratab see iha, aga võtab ära võime”. Ning liiga suur kogus alkoholi vähendab tegelikult iha.

Kiiret lahendust ei ole

Vaatamata teaduslike tõendite puudumisele õitseb armujookide äri tänapäevani ning oma tooteid peamiselt postimüügi teel müüvad ettevõtjad teenivad aastas miljoneid dollareid.

Armujookidega eksperimenteerimine ei ole mitte ainult finantspettus, see võib osutuda ka surmavaks. Kõige legendaarsem afrodisiaakum on hispaania kärbes, mis on ka kõige ohtlikum. Kuivatatud putukajäänustest valmistatud droog ärritab urogenitaaltrakti ja põhjustab verevoolu sellesse organisse. Aga hispaania kärbes on mürk, mis põletab suud ja kurku ja võib põhjustada urogenitaalseid põletikke ja isegi surma.

Et kaitsta oma rahakotti ja elu, peaksid seksuaalprobleemidega inimesed otsima abi arstilt. Seksuaalse energia puudumine meestel või naistel võib olla põhjustatud millestki nii lihtsast kui stress või ravimid või pikemaajalistest probleemidest, näiteks diabeedist või kõrgest vererõhust.

Arst võib diagnoosida seksuaalse probleemi ja soovitada ravi. Kui vajalik, võib arst kirjutada välja ravimi. Üks võimalikke vahendeid on testosterooni asendusteraapia meestel, kelle testosteroonitase ei ole normaalne.

Korralik dieet ja kehalised harjutused on paremad abimehed seksuaalelu parandamiseks kui kitsesilmad, hirve sperma või konnakoivad. Samavõrra oluline on hea vaimne seisund.

Võibolla tasuks loobuda kõikvõimsa potentsiravimi otsinguist ning loota usaldusväärsemale mehhanismile: isiklikust kujutlusvõimest ammutatud stimulatsioonile. Nii nagu ütleb tuntud seksiekspert dr. Ruth Westheimer: “Kõige olulisem seksiorgan asub kõrvade vahel.”