Mis asi on hormoonspiraal?

Emakasisene hormonaalne süsteem(unikaalne, novaatorlik). Koosneb kahest komponendist: T- raam ja hormooni sisaldav silinder. Paigaldatakse emakasse. Kasutatakse raseduse vältimiseks. Toimib ``sündmuskohal``.

Kuidas toimib?
Silindrist vabaneb hormooni emakaõõnde 20 mg/ 24 tunnis, selle toimel emaka sisekest ei paksene, nagu tavaliselt(veritsused jäävad väiksemaks). Emaka limaskest ei võta munarakku vastu. Hormoon vähendab seemneraku liikuvust ja munaraku siduvust. Hormoon muudab emakakaela sekreedi sitkeks, nii et seemnerakud ei pääse emakasse. See kõik kokku tagab väga kõrge rasestumisvastase efektiivsuse(99,8%). Hakkab toimima kohe peale paigaldamist. Usaldusväärne toime kestab 5 aastat. Peale hormoonspiraali eemaldamist taastub viljakus kiiresti. Normaalne menstruatsioonitsükkel taastub 30 päeva jooksul peale spiraali eemaldamist.

Kellele on hormoonspiraal mõeldud ?

  • Mirena on naistele, kes tahavad pikaajalist ja väga usaldusväärset rasestumisvastast vahendit.
  • Naistele, kellel on soovitud lapsed hetkel olemas.
  • Naistele, kes tahavad pikaajalist, kuid taaspöörduvat rasestumisvastast vahendit.
  • Neile, kes kaaluvad sterilisatsiooni.

    Mida hormoonspiraal naisele veel annab?

  • Menstruatsiooniaegse vereerituse vähenemise.
  • Menstruatsioonivalude vähenemise.
  • Aneemia vähenemise.
  • Parandab naise elukvaliteeti-kindel, pikaajaline meetod, lokaalselt toimiv - minimaalselt üldiseid kõrvaltoimeid. Mirena efektiivsus ei sõltu kasutajast.

  • Toimib sündmuskohal
  • Toimib lokaalselt
  • Muudab menstruatsioonid lühemaks, kergemaks, valutuks.
  • On väga efektiivne
  • On taaspöörduv meetod
  • Parandab naise elukvaliteeti
  • Sobib paljudele naistele

    Saatejuhi küsimused:

    1. Kas spiraali paigaldamine on valus?
    Spiraali paigaldamine, nagu teisedki meditsiinilised protseduurid, võib olla ebamugav, kuid mitte valus. Muidugi on võimalik kasutada ka kohalikku tuimestust, kuid üldjuhul seda vaja ei lähe.

    2. Kui mulle harilik spiraal ei sobi, kas hormoonspiraal sobib?
    Hormoonspiraal on oma kujult nagu tavaline spiraalgi. Vahe on selles, et lisaks T-raamile on tal ka hormooni sisaldav silinder, mis suudab naist paremini kaitsta raseduse eest. Hormoon muudab emaka limaskesta hästi õhukeseks ning siis ei saa spermatosoidid tungida läbi emakakaela lima.

    3. Kas need naised, kes kasutavad hormonaalset emakasisest vahendit, erinevad millegi poolest teistest?
    Tavaliselt soovivad hormonaalset spiraali need naised, kellel teised spiraalid tekitavad suurt vereeritust menstruatsiooni ajal. Aga ka need, kes palju reisivad. Hormonaalset spiraali kutsutakse omavahel ka ärinaiste spiraaliks.

    4. Kas see mõjub ka kuidagi naise seksuaalsusele?
    Mõjub positiivselt, kuna vereeritus menstruatsiooni ajal on vähene või ei ole seda üldse.

    5. Milliseid kasutegureid hormonaalsel emakasisesel rasestumisvastasel vahendil veel on?
    On tehtud uuring, mille tulemusena selgus, et HS kasutaja kulutused ühe päeva kohta on oluliselt väiksemad võrreldes antibeebipillide või tavalise spiraali kasutajaga. Asi on selles, et HS kasutaja ei kuluta nii palju raha hügieenisidemete ostmiseks ning viie aasta lõikes tuleb HS hind odavam kui beebibillidel.

    Kuna hormoon põhjustab viskoosset lima emakakaelal, ei pääse sinna lisaks spermatosoididele ka infektsioone tekitavad bakterid.

    6. Kust hormoonspiraali saab?
    Väga lihtne! Tuleb minna naistearsti vastuvõtule, anda analüüsid kontrollimaks, kas pole tupe või emakakaela põletikke. Rääkida läbi kõik head ja vead ning üheskoos otsustataksegi.

    7. Kas HS kasutamine mõjub mu tulevastele rasedustele/lastele?
    Tulevasi rasedusi HS ei mõjuta. Rasestumisvastane toime möödub esimeste kuudega peale spiraali eemaldamist. HS võib sees olla 5 aastat ning kogu selle aja vältel väljub sealt ühes ja samas koguses hormooni.

    8. Kas HS mõjutab mu tsüklit?
    Tsüklit mõjutab. Menstruatsioonid on vähem vererohked ning võivad selleks perioodiks, kui on emakasisene hormonaalne vahend, üldse lakata. Kui menstruatsioon algul ära jääb, siis on soovitav, nagu tavaeluski, osta apteegist rasedustest ja hommikusest uriinist teha test. Kui see test osutub negatiivseks, siis võib naine rahulik olla, sest see tähendab ka seda, et edaspidi hormoonspiraali kandmise ajal see naine rasedaks ei jää. Hormoonspiraal on võrdne sterilisatsiooniga. Võib juhtuda, et tuhandest kaks jäävad rasedaks, aga see on väga väike võimalus.

    Ka onkogünekoloogid on hormonaalse emakasisese vahendi olemasolu üle headmeelt väljendanud, kuna noortele naistele, kellel on rinnakasvaja, sobib see vahend väga hästi.

    9. Kas HS on tunda? Kuidas ma tean, et HS on õiges kohas/on alles?
    Seda vahendit ei tunneta, kuna tal on eriti peened ja elastsed niidikesed. Kontrollida saab aga nii, et peale menstruatsiooni katsuda sõrmega, kas niidid on alles. Tampooni kasutajad peaksid kontrollima, kas peale tampooni eemaldamist ei ole sellega koos välja tulnud ka spiraal.

    10. Kas see tähendab, et ka HS eemaldamine on täiesti valutu?
    Eemaldamine on veidi ebameeldiv, kuid samuti valutu.

    11. Kui sageli peab HS kontrollimas käima?
    Esialgu pärast HS paigaldamist sagedamini, kuid edaspidi kord aastas, kui pole probleeme.

    Varem samal teemal