KÜSIMUS: Mida kujutab endast laparoskoopiline uuring ja operatsioon? Kas emaka asendiga on seotud ka vahekorrast saadav nauding?

VASTUS:

Miks me soovitame laparoskoopiat?
Selle operatsiooni käigus on võimalik hinnata seesmiste suguelundite (emakas, munajuhad, munasarjad) seisundit, struktuuri ning võimalikke muutusi. Samal ajal on võimalik teostada erinevaid operatsioone - näiteks liidete vabastamist, munajuhade avamist, tsüstide eemaldamist jne.

Laparoskoopia läbiviimine
Operatsioon tehakse üldnarkoosis. Esialgu täidetakse kõht CO2 gaasiga selleks, et kindlustada hea nähtavus kõhukoopas. Seejärel viiakse naba kaudu kõhuõõnde laparoskoop - s.o. valgusallikaga varustatud toru diameetriga ~1cm, mille kaudu on võimalik näha kõiki kõhukoopas paiknevaid siseorganeid. Seejärel tehakse allkõhus juurde 1 - 3 ava läbimõõduga ~0,5cm instrumentide jaoks, milliste abil on võimalik siseorganeid nihutada ja samuti teha mõningaid operatsioone.

Operatsiooni kestus on keskmiselt 1 - 2 tundi sõltuvalt operatsiooni mahust. Peale lõpetamist lastakse gaas kõhuõõnest välja ning kõhuhaavad suletakse. Vajadusel manustatakse operatsiooni ajal põletikuvastaseid ravimeid.

Peale protseduuri viibite haiglas õhtuni, kui olete suuteline liikuma lubab arst teid samal õhtul koju. Juhul kui olete nõrk, jääte haiglasse järgmise päevani. Soovi korral saate olla mõned päevad töövõimetuslehel.

Palume enne laparoskoopiat informeerida arsti kõikidest ravimitest, mida olete kasutanud viimase kuu aja jooksul, samuti allergiast, kroonilistest haigustest, südame, kopsu või neerude haigustest.

Võimalikud tüsistused
Laparoskoopia head tulemust ning absoluutset riskivabadust ei saa arst Teile kahjuks garanteerida. Võimalikud operatsiooniga seotud ohud on järgmised: põletik, verejooks, tromboos (veresoone ummistumine verehüübega), emboolia (veresoone sulgumine gaasimulliga). Neid tüsistusi esineb aga küllaltki harva. Samuti on harvaesinevad ka siseorganite (soolte, kusepõie, veresoonte) mehhaanilised või elektrilised traumad. Selliste tüsistuste tagajärjel on mõnikord vajalik avada kõhuõõs traditsioonilise kõhulõikega. Harvaesinevad on ka laparoskoopia järgsed tüsistused. Tavalised on lühiajaline kõhuvalu, valu õlgades ja kaelas.

Emaka asendiga vahekorrast saadav nauding seotud ei ole.

Dr. Andrei Sõritsa,
Naistearst,
Tartu Tähe Erakliiniku juhataja
Kliiniku tel: 07/ 348 145