Neitsiks on traditsiooniliselt peetud inimest, kes ei ole olnud sugulises vahekorras. Kuigi ka mehed on enne esimest vahekorda neitsid, on neitsilikkuse surve traditsiooniliselt olnud naistel. Tänapäeval on sellest kujunenud vastuolude konflikt.

Neitsilikkuse idee on vana. Kreeklased ja roomlased nimetasid neitsideks naisi (või jumalannasid), kes olid iseseisvad ega kuulunud ühelegi mehele. Hiljem hakkas see tähendama ainult seksuaalset karskust ja iroonilisel moel ka suhtumist naisesse kui mehe omandisse. Neitsilikkuse säilitamine abiellumiseni garanteeris selle, et naine hoidis alal perekonna au ning läks isalt abikaasale üle rikkumatu kaubana. Ja kuna tollal puudusid usaldusväärsed sünnikontrollivahendid, tagas see ka laste sünni ainult perekonnas.

Paljud tänapäeva lapsevanemad tunnevad vähem muret tütarde neitsilikkuse kui turvaseksi pärast. Mõned vanemad julgustavad tütreid tegema seksi puudutavaid otsuseid, aga paljudes peredes valitseb endiselt seksitabu. See võib mõjuda väga ruineerivalt noortele tüdrukutele, kes püsivad tehniliselt küll neitsina, aga on emotsionaalselt ja füüsiliselt mehega lähedalt seotud.

Meedia, popmuusika ja kaaslased avaldavad noortele naistele survet olla seksuaalselt aktiivne. Mõned teismelised vastavad sellele üleskutsele karskusliikumisega, mis rõhutab seksi kui teadlikku valikut. (Loe artiklit Süütus - kas peame häbenema?) Noored võivad hoiduda seksist hirmust suguhaiguste või raseduse ees, põhjuseks võivad olla usulised veendumused, kasvatus või lihtsalt see, et nad ei ole seksiks valmis. Võidakse ka otsustada seksist esialgu loobuda, kuna pööratakse suuremat tähelepanu oma isiksuse teiste külgede, näiteks intellektuaalsete, loominguliste, sportlike külgede väljaarendamisele. Intiimsust saab väljendada ka mitteseksuaalsete vahenditega.

Igal üksikul inimesel peab olema vabadus seksida või mitte, nii nagu nad seda paremaks peavad. Seks toob ellu tavaliselt palju muutusi. Kuna tegemist on nii tähtsa otsusega, tasub selle üle mõelda, rääkida sõpradega ja partneriga ning valida vajadusel sobiv rasestumisvastane vahend. Ja alati on õigus öelda ära, kui keegi avaldab survet astuda vahekorda, kui inimene seda ise ei taha. Varem on sellel teemal Delfi Naistelehes ilmunud artikkel Esimene vahekord - hirmus või mõnus?

Mõnede arvates saab neitsilikkust ka taastada. Eks see üks kristalvaasi kokkuliimimine ole.

Samal teemal:
Postimees, Annika Alasoo: Mu süütuse lipp - heisata või langetada?