On ammu teada, et krooniline stress kutsub esile sagenenud südamelööke, tõstab vererõhku ja lihaspinget ning vähendab immuunsust. Paljud arstid loevad stressi ka viljatuse süüdlaseks. Stress vähendab munaraku vastupidavust - takistab eostatud munaraku kinnistumist ning alandab loote kasvuks vajalike hormoonide taset.

Peaaegu kõikidel viljatutel naistel täheldatakse depressiooni - ärevus, mure, ärrituvus. Vahel on see kõik nii tugevalt väljendunud, et ilma kõrvalise abita hakkama ei saa. Niipea, kui kõlab diagnoos - "viljatus", hakkab naine kohutavalt närvitsema. Või veel. Viljatuna pole ta ju täisväärtuslik jne . Isegi, kui edukas ravi annaks talle reaalse võimaluse rasestuda, on ta nii tugevas stressis, et ei allu ravile. Rääkides teaduse keeles - realiseerumata emaduse motivatsioon kutsub naises esile kroonilise stressi.

Selliseid patsiente ravitakse põhiliselt antidepressantide abil. Kui aga saabub kauaoodatud rasedus, ei jäeta ravi pooleli, vaid suurendatakse annuseid, et rasedus ei tekitaks uut stressiolukorda , mis takistaks loote arengut või kutsuks esile raseduse katkemise. Reeglina soovitatakse ka rahustavaid raviteesid. Ka psühhoteraapia on vajalik, kuid ainult sellest ei piisa, sest vaid normaalne õnnestunud sünnitus vabastab naise stressist ning teeb ta terveks.

Kuid (lisaks ülalmainitud ravimite manustamisele) on olemas ka mitmeid lõõgastumistehnikaid, mis aitavad võidelda stressi tagajärgedega. Vererõhk, südamerütmid ning lihaspinged lähevad normi. Lagunevad stressi esile kutsuvad hormoonid, mis "täidavad" organismi närvilisuse puhul ning immuunsüsteem kogub endasse taas jõudu. Ja rasestumise tõenäosus on tunduvalt kõrgem kui rõhuva stressi puhul.

4 võtet, mida võib iseseisvalt kodus kasutada

On mitmeid eri programme, kuidas pingetest vabaneda, kuid allpool kirjeldatud võtted on ühed efektiivsemaist. Tähelepanu hingamisele

Stressi mõjul muutub hingamine pinnapealseks, mille tagajärjel väheneb hapniku juurdevool rakkudesse. Organism püüab hankida vajalikku hapnikukogust, seetõttu tekib südamepekslemine ning tõuseb vererõhk. Kui hingata aeglaselt ja sügavalt, on võimalik väljuda stressist ning täita rakud hapnikuga.

Iga päev. Teha üks-kaks 20-minutilist lõdvestusharjutust, kontsentreerudes hingamisele.
1. Hingata harilikul moel sisse (tavaliselt nina kaudu), kuid teha seda aeglaselt ja sügavalt, lastes õhul tungida läbi nina kõhu alaossa (tunnetage, kuidas see ette paisub). Välja hingata suu kaudu.
2. Hingata vaheldumisi - kord tavaline, kord sügav sisse hingamine. Hingata mõne minuti jooksul kõhtu paisutades sügavalt sisse.
3. Viimase kümne minuti jooksul - kontsentreerudes hingamisele - kujutada endale ette, et igal sissehingamisel toob õhk kaasa rahutunde, iga väljahingamine viib minema ärevuse ning pinge.

Mini-lõõgastumine

Kui pole aega 20- minutilise harjutuse jaoks, siis aitab mini-lõõgastumine vabaneda igasugustest stressi põhjustajatest - alates liiklusummikutest, kuni negatiivse rasedustestini. Lihtsalt hingata aeglaselt ja sügavalt sisse, lugedes: üks, kaks, kolm, neli… Pärast pausi hingata välja: neli, kolm, kaks, üks… Korrata mõned korrad.

Iga päev. Kasutada mini-lõõgastust iga kord, kui tunnete ärevust. See harjutus kulub ära ka pärast lapse sündi.

Keha "skanneerimine"

Stressiseisundis tõmbuvad pingule kõik lihased, surutakse kokku lõualuud, näole ilmuvad kortsud. Hingates sügavalt sisse, vaadata mõtteis läbi kõik oma keha osad, lõdvestades neid välja hingates järgemööda: alguses nägu, pea ning nii edasi kuni pöidadeni välja.

Iga päev. See võte aitab igal ajal. Eriti efektiivne on see enne uinumist.

Muuta mõtteviisi

Negatiivsed mõtted, tunnistame me seda endae või mitte, mõjutavad meid nii või etisit ja seda sugugi mitte kõige paremas suunas. Uuringud näitavad, et mõtted määravad emotsionaalse seisundi, see aga peegeldub füüsilises tervises. Naised, kes ei suuda rasestuda, mõtlevad oma probleemile pidevalt murega. Seetõttu on ääretult vajalik õppida halbu mõtteid blokeerima ning neist tasapisi vabanema.

Iga päev. Analüüsida tähelepanelikult läbi oma negatiivsed mõtted ning nuputada, kuidas neid positiivseks muuta. Näiteks menstruatsiooni alguse ajal pole õige mõelda: "Ma ei saa kunagi lapsi." Õigem oleks mõelda: "Teen kõik võimaliku, et emaks saada!" jne. Selline optimistlik häälestatus aitab kaasa võimalusele rasestuda.

Viljatusest leiate infot ka Perekooli koduleheküljel pereplaneerimise rubriigis.