Ameerika Hambaarstide Liidu teatel rikub hingeõhu, põhjustab kaariest ja igemehaigusi mitte midagi muud kui halb toiduvalik. Meie suu on otsene peegeldus meie söömisharjumstest.

Te võite oma hambaid harjata nii tihti kui jaksate ja vähendada sel moel kaariese ohtu, kuid halva hingeõhu osas see probleemi ei likvideeri, kuna põhjus peitub mitte hammastes, vaid keeles ja kurgus.

1. Hingeõhku rikkuvad bakterid lokkavad suhkrurikkas keskkonnas. Mida rohkem suhkrut ja seda sisaldavaid tooteid te sööte, seda enam bakterid teie suus paljunevad ning seda halvemaks muutub teie hingeõhk. Kõige hullemad hingeõhu rikkujad on mesi ja pruun suhkur, rafineeritud suhkur küpsistes, jäätises ja kommides, siirup ning limonaadid.

2. Kui teie suus elavatel bakteritel puudub juurdepääs hapnikule (kui te kasutate alkoholipõhiseid suuvedelikke, tarvitate teatud retseptiravimeid depressiooni või kõrge vererõhu vastu või olete lihtsalt pikka aega kinnise suuga), eritavad nad haisvaid väävliühendeid. Ka küüslaugu ja sibula söömine paneb hingeõhu haisema, kuna nad sisaldavad - üllatus, üllatus - samu väävliühendeid.

3. Suhkrurikas toit, harv hammaste harjamine ja hambavahede mittepiisav puhastamine tekitab plakki, mis omakorda rikub hingeõhu. Pehmed kleepuvad toidud, näiteks makaronitooted, küpsised, kartulid ja leib jäävad kergesti hammaste pinnale ning vahele, andes toitu bakteritele, mis tekitavad rohkem plakki ja rikuvad sellega hingeõhku.

Selleks, et "musi hooajal" julgelt suu suudluseks sirutada tasuks juba praegu läbi vaadata oma toitumistavad ja teha vajalikud muudatused.

Kui palju suhkrut te ühe söögikorra ajal tarbite? Kui palju te päevas värsket puu- ja köögivilja tarvitate? Palju te vett joote? Armastate toiduvaheaegadel näksida? Pidage meeles, et suhkru ja tärklise söömine toiduaegade vahel tekitab samuti plakki ning halba hingeõhku.

Mida silmas pidada:

- Väävliühendeid ei ole võimalik käsitsi eemaldada, mistõttu ei aita lihtsalt mehhaaniline keelekraabits. Katsuge selle asemel oma suud hapnikuga rikastada, juues kogu päeva vett ning kasutades väävliühendite neutraliseerimiseks nii hommikul kui õhtul kloorisisaldusega suuvett.

- Ka hapnikurikaste köögiviljade, näiteks peterselli ja selleri, tarvitamine aitab ebameeldivat hingeõhust jagu saada.

- Kiurikaste puu- ja köögiviljade ning täisteratoodete poolest rikas toit aitab puhastada hambaid ning tugevdada igemeid

- Seedimist soodustavate ja hingeõhku parandavate toitainete nimestiku esiosas on veel papaya (vitamiinide, mineral- ja kiudainete poolest rikas puuvili) ning petersell, basiilika ja vana hea piparmünt.

- Kui need võtted ei aita, pöörduge hambaarsti poole.