Kõnelesid: Prof. Heidi-Ingrid Maaroos, Prof. Vello Salupere, dr. Helgi Kolk.

Mis on mao- ja kaksteistsõrmiksoole haavand?

Tegemist on seedetrakti ülaosa limaskesta kahjustusega, mille korral tekib limaskesta defekt ehk haavandumine. Mao ja kaksteistsõrmiksoole haavandit e. peptilist haavandit on seni peetud raskeks ja krooniliseks haiguseks.

On teada, et 85% kaksteistsõrmiksoole haavanditest ja 52% maohaavanditest ägeneb igal aastal.

Miks tekib haavandtõbi?

Haavandi tekkepõhjusi on mitmeid, kuid on selgunud, et üheks väga oluliseks faktoriks on bakter Helicobacter pylori.

Helicobacter pylori avastati 1982. aastal ning sellest ajast on kogu maailmas uuritud tema osa haavandtõve tekkes ning võimalusi bakteri infektsiooni ravida. Helicobacter pylori avastamisega algas teine lähenemine haavandtõve diagnoosile ja ravile.

Bakter kinnitub maos limaskesta rakkudele, paljuneb rakkude vahel ning kahjustab nii seedetrakti ülaosa limaskesta, põhjustades seal kroonilist põletikku. Põletikulist limaskesta mõjutavad ka tugevad seedefermendid ning on suur oht haavandi tekkeks.

Kuidas on võimalik bakteri olemasolu määrata?

Helicobacter pylorit on võimalik näha mikroskoobis endoskoopial võetud limaskesta tükist ning kasvatada söötmetel. Organismis tekivad bakteri vastased antikehad e. vastuained, mida on võimalik määrata vereanalüüsil. On olemas ka kiirtestid sõrmeotsaverest Helicobacteri pylori määramiseks.

Milline on Helicobacter pylori esinemissagedus Eestis?

Eestis on Helicobacter pylori esinemissagedus väga kõrge. 20 aasta jooksul tehtud elanikkonna uuringud on näidanud, et ligi 80% Eesti elanikkonnast kannab seda bakterit, kuid haavandtõbi ei teki mitte kõigil. On aga teada, et 95%-l kaksteistsõrmiksoole- ja maohaavandiga patsientidest (v.a. NSAID haavandid) esineb Helicobacter pylori . Seega haavandtõve korral on tegemist enamasti ka Helicobacter pylori nakkusega.

Kas Helicobacter pylorist on võimalik vabaneda?

Kõige olulisem on rääkida Helicobacter pylori infektsiooni ravist siis, kui patsiendil on tekkinud sellega seoses juba tõsine haigus - mao- või kaksteistsõrmiksoole haavand. Siis on võimalik välja ravida haiguse põhjus ning patsiendil terveneda haigusest .

Kes ravib Helicobacter pylori infektsiooni?

Eestis töötati välja 1998 a. Gastroenteroloogide Seltsi poolt ning kinnitati ka Perearstide Seltsi poolt 1999 a . Helicobacter pylori infektsiooni ravijuhised, mis on soovitava iseloomuga. Määratleti, kes ja kuidas ravib Helicobacter pylori infektsiooni.

Esmase ravi korraldab perearst, kui on tegemist probleemsete juhtudega, siis konsulteerib spetsialist.

Kinnitati ka kõige efektiivsemad ravimkombinatsioonid.

Kuidas ravitakse Helicobacter pylori infektsiooni ?

Patsiendile määratakse 1 nädalane ravi, mis koosneb kolmest komponendist ja kannab kolmikravi nime. Eestis vastu võetud ravijuhistele vastavalt on kõige efektiivsemad kombinatsioonid, mis koosnevad:

- Omeprasoolist - mao- soolhappe tootmist pärssiv ravim aitab haavandil paraneda ja vähendab vaevusi

- Amoksitsilliinist ja klaritromütsiinist, mis toimivad bakteri omadustele. Veel võib kasutada antibakteriaalsete ravimitena koos klaritromütsiini ja metronidasooli

Kombineeritud ravi on osutunud kõige efektiivsemaks ja nii on võimalik patsientidel vabaneda kroonilisest haiguse ägenemisest, mis on suureks saavutuseks.

Ravikuuri pikkus on 1 nädal. Väga oluline on võtta ravimeid vastavalt arsti ettekirjutusele täpselt ettenähtud ajal ja õiges koguses. Ainult siis saab arvestada raviefektiga.

Ravi ei tohi katkestada ka siis, kui vaevused mööduvad varem kui 1 nädalaga.

Milline on olukord Eestis aastal 2001?

Professor H.I. Maaroos:
Tänaseks on teada, et haavandtõbe on võimalik edukalt ravida, seega väheneb haavandi ägenemiste arv ja tüsistuste hulk. Haigus pole enam eluaegne. Patsiendid tervenevad.

Perearstide seas on ravijuhendi kasutamine väga erinev, kas on põhjuseks umbusk, ravi hind, kuid arvan, et patsienti peab vähemalt teavitama tänapäevastest ravivõimalustest vabaneda kroonilisest haigusest.

Kui alates juulikuust peaks muutuma soodusravi kord, on loota, et ka kolmikravi hakatakse julgemalt ja enam kasutama.

Patsiendile tuleb anda võimalus ise valida, kas ta investeerib oma tervisesse ja tulevikku.