Miks on nii palju neid, kellel valutab selg?

Kas see paneb imestama? Miks ei pane imestama aga tõsiasi, et inimesed pesevad hambaid, käivad dushi all, kuid oma lihaste eest hoolitsemine ei tule neile pähegi?

See aga, mille eest hoolt ei kanta, langeb esimesena rivist välja. Eriti puudutab see lihaskonda, mis hoiab ning kaitseb lülisammast traumade ja deformeerumiste eest. Need lihased kaitsevad selgroogu viimse võimaluseni. Taolise ennastunustava kaitse äärmine väljendus on püsiv spasm pideva ülepingutuse tagajärjel.

Kahjuks teavad vaid vähesed, et suurt osa ülekoormustest saab vältida.

Mil moel saab siis ülekoormusi vältida? Kas vähem liikudes?

Loomulikult mitte. Asi pole mitte liigutuste arvus, vaid õiges koormuse rezhiimis. Kui kindlustada seljalihastele mugavad "töötingimused" või vähemalt hoiduda sellest, et need ei satuks ekstreemolukordadesse, õnnestub mitmedki hädad endast eemal hoida.

Kuidas tuleb oma lülisammast hoida?

Eelkõige tuleks ratsionaalselt organiseerida oma töökohad nii tööl kui ka kodus. Töötoolil peab olema küllaltki kõva iste ning sirge seljatugi. Istuma peab sellel sirgelt, õlad ei tohi olla längus ega pea alla kummardunud. Laua kõrgus peab olema valitud nii, et käed asetseksid sellel 90 kraadise nurga all. Prillide kasutamise puhul ei tohiks see asjaolu sundida pead alla kummardama, või vastupidi - taha lükkama. Asend peab igal juhul sundimatu olema.

Ka kodus on naistel suured koormused. Kuidas muuta neid ohutumateks?

Kõigepealt sellest, mida teha ei tohiks.

- Mitte mingil juhul ei tohi vannis pesu pesta. Kui just on hädavajalik midagi käsitsi pesta, siis peaks kauss olema küünarnukkidega samal tasapinnal.
- Poolkükkasend ei sobi põrandate pesemiseks. Pesema peab ikkagi pika varrega pesuharjaga. Sama käib ka tolmuimejate kohta - torude pikkus peaks olema küllaldane, et ei oleks tarvis koristamise ajal kummargil asendis olla.
- Diivani alt tolmu võttes võiks häbenemata põlvili laskuda.

Kas eksisteerivad erireeglid köögis liikumiseks?

Siin kehtib ikka seesama "küünarnuki" nõue, mis käib nii triikimislaua, köögi töölaua, pliidi kui kraanikausi kohta. Selline kõrgus ei sunni kummarduma ei pesu triikimisel, toidu valmistamisel ega ka nõudepesul.

Ega ometi vannitoa kohta ole "liikumissaladusi"?

Võiks varuda pika käepideme, mis kinnitatakse seina külge. Vanni kohal ning WC poti ligidal aitab see istuda ning tõusta ja välja ronida ilma seljalihaseid liigselt pingutamata. Ühtlasi hoiab see ära ka libisemise libedatel pindadel. Hambaid pestes ei peaks kraanikausi kohal kummargil olema, parem oleks varuda vastava kõrgusega taburet või tõsta kraanikauss ikka sellesama -küünarnuki kõrgusele.

Isegi kõige paremini korraldatud töö väsitab. Kuidas on võimalik väsimusest jagu saada?

Mõistlik on endale puhkust lubada siis, kui lõplik väsimus veel ennast tunda ei anna. Kui väsimus on tingitud pikast seismisest või istumisest, siis seisneb puhkus asendi muutmises. Ülesanne on lihaseid lõdvestada. Selleks on hea jalgu kõrgemale tõstes pikali heita. Kui selline võimalus puudub, siis jalutada rahulikult 5-6 minutit. Ometi ei aita ainult lühiajalisest puhkusest. Lihased vajavad hoolt ning hoopiski mitte koduste tööde vahepeal.

Parim viis hoida neid normis on pikaajaline ruttamata kõndimine. Kaks kahetunnilist jalutuskäiku nädalas - parem linnast väljas - on küllaldane ettevõtmine lihaste toonuses hoidmiseks.

Need nõuanded on kõik nö "päevased". Kuidas aga puhata öösel?

Voodi peab olema mugav ning soodustama lihaste lõõgastumist. Sobilikud on ortopeedilised madratsid - need võtavad seljalt edukalt koormust maha.

Kahjuks müüakse ortopeediliste madratsite nime all ka võltsituid. Kuidas neid eristada?

Siin on lihtne test: asetada madratsile suur plastikpudel veega ning istuda sellest 30-35 cm kaugusele. Kui pudel jääb püsti, on madrats õige.

Kelle selgadel on suurem koormus, kas meeste või naiste?

Naistel on teatavad faktorid, millest mehed ilma on jäetud - need on rasedus ja sünnitus. Seejärel istub laps pidevalt ema süles. Aastane laps on aga reeglina 12-14 kilo raske ning keerleb energiliselt ema kätel. Kõik see mõjub lülisambale. Pealegi võivad ka ülekaal ning … liiga suured rinnad põhjustada seljavalusid.

Sugulistest iseärasustest pole ilma jäetud keegi. Mida teha siis ebameeldivuste profülaktikaks?

Raseduse ajal tuleb tingimata kanda toetavat bandaazhi. Seda ei tuleks ära põlata ka pärast sünnitust. Kasutada saab ka spetsiaalset - ristluid toetavat vööd. Viimast on tark kasutada igasuguse füüsilise töö puhul. Noored emad - laps kätel - võiksid kasutada ka vastavaid rinnahoidjaid, mis tõmbavad selja sirgu.

Kas peaks tegema sporti lülisamba haiguste profülaktikaks?

Enne spordi juurde asumist on tarvilik arstidega nõu pidada. Lisaks terapeudile peaks konsulteerima ka ravivõimlemise spetsialistiga. Selline konsultatsioon on eriti tähtis laste puhul. Spordiala valimine lapse jaoks ilma tema luu-ning lihassüsteemi arvestamata on suur risk.

Kuidas suhtuda võimlemisse?

Kasu võimlemisest on garanteeritud, kui harjutused valitakse koostöös spetsialistiga individuaalselt iga inimese jaoks, kusjuures edaspidi kontrollitakse perioodiliselt tulemusi.

Üks kõige kergemini haavatavam lülisamba ala on nimmepiirkond. Kuidas hoida seda valu eest?

Kui ükskõik millises selgroo osas on tekkinud valukolle, siis kahjuks ilmub see varem või hiljem ikka ja jälle tagasi. Retsidiive aitavad ära hoida mõningad "liikumiseeskirjad".

Tõstes põrandalt raskust, ei tohi seda teha äkilise tõmbe ja sirgete jalgadega. Nii talitades langeb kogu koormus nimmepiirkonnale. Raskuse ees tuleb kükitada, seejärel sirutada selga ning sirge seljaga tõsta ese ettevaatlikult üles.

Kui on tingimata tarvis kummarduda, tuleks jalad põlvedest kergelt kõverdada. Kummardumine sirgete jalgadega on samuti ristluudele ohtlik. Eraldi teema on - rasked tööd. Kui on tarvis ämbritega vett vedada, tuleb neid võtta kaks - mõlemad poolenisti täis. Kuri on karjas ka pärast talvist puhkeaega aiamaal kaevates. Tegelikult teeb häda igasugune harjumatu, suures mahus tehtav füüsiline töö. Sellises olukorras peab alustama vähesest - koormust järkjärgult tõstes. Riski vähendab ka spetsiaalne vöö, mis ristluid toetab.

Kui aga selg on siiski valutama hakanud, tuleb pöörduda arsti poole. Valu põhjusi võib olla mitmeid ning mitte alati pole need seotud lihaste ülekoormusega. Nii võivad endast märku anda ka siseelundite haigused. Diagnoos on siiski spetsialisti ülesanne.

NB! Seljapiirkonnal peatume pikemalt järgmisel nädalal.