Parasitaarsed haigused Trihhomonoos Sügelised Kubemetäid
Mis see on? Tekitajaks on parasiit. Tekitav lest on väike, palja silmaga peaaegu nähtamatu parasiit.Kubemetäid on hallikaskollaka värvusega, umbes 2-3 mm suurused parasiidid, kes paljunevad munedes.
Kuidas ja millal avaldub? Naistel: lehkav vahutav tupevoolus, mis võib mõnikord olla veresegune. Võib esineda ka suguelundite turse ja valulikkus. Umbes 1/3 nakatunutest haigus-tunnused puuduvad.

Meestel: haigustunnused tavaliselt puuduvad, aga nad võivad nakatada teisi. Vahel võib meestel esineda eritist ja valu kusitist või valulikkust urineerimisel.

Umbes 2-3 nädalat pärast nakatumist tekib tugev sügelemine, mis tugevneb tavaliselt õhtuti, enne magama jäämist. Enamasti pesitsevad lestad kohtades, kus nahk on õrnem: suguelundite ümbruses, munandikottidel, kaenlaalustes, sõrmede vahel, käsivartel, rindadel, kõhul ja reitel. Imedes verd põhjustavad täid naha ärritust ja sügelust. Tavaliselt pesitsevad kubemekarvades, kuid võivad levida ka kehakarvadele, kaenlaalustele karvadele, kulmudele ja ripsmetele.
Kuidas levib? Trihhomonoos levib põhiliselt sugulisel teel. On võimalik ka nakkus mittesuguliste väga intiimsete kontaktide puhul. Levivad kaitsmata tupe-, päraku- ja suuseksi ajal ja tihedate kehaliste kontaktide ajal, ühes voodis magades. Levivad kaitsmata tupe-, päraku- ja suuseksi ajal aga ka muude tihedate kehaliste kontaktide ajal ja ühise voodipesu kaudu.
Kuidas ravida? Trihhomonoos allub hästi ravile. Ravima peab alati kõiki seksuaalpartnereid, olenemata nende uuringute tulemustest.Ravitakse salvidega ja linimentidega, mis on saadaval apteekides ilma retseptita. Ravimvormi ja viisi peab siiski määrama arst. Kõik perekonna-liikmed ja partnerid peavad sama ravi üheaegselt läbi tegema. Kõik esemed, mis on olnud kontaktis nakatunud inimesega tuleb pesta ja triikida. Ravitakse vastavate šampoonidega või linimentidega, mis on saadaval apteegis ilma retseptita. Kõik perekonnaliikmed ja partnerid peavad sama ravi üheaegselt läbi tegema. Kõik esemed, mis on olnud kontaktis nakatunud inimesega tuleb pesta ja triikida.
Mida veel teada? Kui sul on trihhomonoos, siis ütle seda oma partnerile, sest te mõlemad vajate samasugust ravi. Trihhomonoosi võib edasi anda ka siis, kui nähud puuduvad. Uuri oma partnerit enne vahekorda. Ära jaga teistega oma aluspesu ja kasuta alati puhast voodipesu. Uuri oma partnerit enne vahekorda. Ära jaga teistega oma aluspesu ja kasuta alati puhast voodipesu.