- Vannis tuleks pea alla asetada tugi - spetsiaalne plastikpadi või kokkukeeratud froteerätik - see lõdvestab kaelalülisid. Kasuks tuleb ka saun ning vihtlemine.

- Isegi öösel ei tohi end lõdvaks lasta! Eelistada võiks magamist spetsiaalsel ortopeedilisel poolkõval ning elastsel madratsil. Vesivoodi on seljavalude puhul vastunäidustatud.

- Suur tähtsus on ka padja kujul. Kahjuks leidub vähe neid, kes indiaanlaste kombel puust patjadel magavad, ometi aitavad just need vältida lülisamba probleeme. Kuid asetame siinkohal esiplaanile une - korralik öine puhkus aitab säilitada vaimu ja keha värskust ja see on üldpildis mõnevõrra olulisem.

- Veetes kirjutuslaua taga terve pika tööpäeva, kannatab meie selgroog kosmiliste koormuste all. Arvuti taga istuv inimene lööb keskmiselt 80000 korda klahvidele. See koormab nii käe- kui ka seljalihaseid. On ilmselge, et sellises olukorras on äärmiselt tähtis istuda õiges asendis. Ei tohi küünarnukkidele toetuda, selg tuleb vastu seljatuge suruda, pingutades kergelt kõhulihaseid. Seejuures peavad kaela-, õlavöötme ning rinnalihased olema lõdvestatud. Oma tööaega tuleks üldse jaotada nii, et istumisele ei kuluks mitte rohkem kui 50% ajast. Tavaliselt kipub see kontoritöötajate puhul liginema 85%-le. Kuidas seda saavutada? Näiteks telefoniga rääkides võiks ju püsti seista, seistes saab posti sorteerida, astuda tihemini faksimasina juurde, võtta vajalikke pabereid kapist jne…

Ehkki arvuti ning muud ärimaailma uusimad tehnoloogilised leiutised avavad meie ees tohutud võimalused, ei taga nad meile kahjuks tervet selga.

Miniharjutused, et selg terve oleks

Oleks igati kasulik kui lisate oma igahommikusse ärkamisrituaali ka mõned harjutused selgroo iga piirkonna heaks. Kõiki liigutusi korrata 8-10 korda. Teie selg ja keha rõõmustaks kui neid harjutusi päeva jooksul aga lausa mitu korda teha viitsite.

1. Keerata pead aeglaselt vasakult paremale ja vastupidi.

2. Neljakäpakil tõmmata end kassi moodi küüru.

3. Heita põrandale ja haarata kätega ümber põlvede ning kiigutada end edasi-tagasi. Selles asendi sirutuvad välja lülidevahelised kettad ning haaravad ümbritsevatest kudedest endasse toitaineid.

Veelgi lihtsam ja igale eale sobiv harjutus oleks järgmine:

1. Jalad õlgade laiuselt harkis tõsta käed üles ja sügavalt sisse hingates painutada niipalju tahapoole kui võimalik.
2. Välja hingates kummardada ette ja üritada kätega varbaid ja/või maad puudutada. Juhul kui te vale istumis- või magamisasendi tõttu kohe maad puudutama ei ulata, ärge heitke meelt. Harjutust iga sooritades paranevad nii tulemused kui ka enesetunne.

Harjutuse eesmärk nii nagu eelmisegi kompleksi juures- vabastada kokku pressitud seljanärvid ning kindlustada sellega nende aktiivsem ainevahetus.

Harjutused büroos

Kõigepealt venitada, siis sirutada, seejärel lõdvestada - see on väga oluline pikast istumisest väsinud selgroole. Iga harjutuse kestus on 15 sek.

Venitus: Toolil istudes sirutada käsi võimalikult kõrgele üles. Korrata teise käega.
Kallistus: Kahe käega kallistada end võimalikult tugevasti. Selg on sirge.
Kummardus: Toolil istudes haarata kinni ümber põlvede. Lõug suruda vastu jalgu.