Meditsiinilises kirjanduses Corpus Hippocraticum nimetab kreeka farmakoloogia isa Hippokrates (460-377 eKr) seda nahaseisundit sõnaga
psora
(sügelema).

Veelgi vanemad, u 3. aastatuhande taha ulatuvad allikad leiame Piiblist: “Ja kui preester näeb, et vaata, pidalitõbi on katnud kogu ta ihu, siis peab ta tõbise puhtaks kuulutama; ta on muutunud üleni valgeks, ta on puhas!” (3 Moosese 13:13).

Juudi traditsioonides usuti, et kui keegi rääkis teistest kurja, ilmub kuulujuttude levitajatele lööve või infektsioon.

Keskajal peeti psoriaasi sümptomeid leepraks. Kes teab, kui palju süütuid puhtaid inimesi seetõttu hukati või tuleriidal põletati.

1808 eristas inglise dermatoloog Robert Willan (1757-1812) psoriaasi teistest nahahaigustest ja kollete kirjelduse põhjal sai see iseseisvalt tuntuks Willani leepra ehk leepra alamvormina.

Haiguse eristamiseks leeprast andis 1841. a Viini dermatoloog Ferdinand von Hebra ketendavale põletikulisele nahaseisundile nimeks psoriaas.

20. sajandil jagati psoriaas eraldi alamrühmadeks ehk vormideks: plekiline, täpiline, mädavilliline, tagurpidi ehk genitaalne, suurtel pindadel erütodermne.

Geneetiliselt kaasa antud seisund

Maailmas kannatab psoriaasi käes 125 miljonit inimest. Euroopas põeb psoriaasi riigiti 1-5% elanikkonnast. Põhja-Euroopas keskmiselt 2%, Skandinaavias 5%, isolatsioonis elavatel eskimotel ja indiaanlastel haigust peaaegu ei esine.

Psoriaas ehk soomussammaspool ei ole inimesele ohtlik nahahaigus, kuid ravimata jätmise korral süvenev ja võimust võttev. See on esivanematelt päritud autoimmuunsüsteemi häire — naharakkude liiga kiire jagunemine, mille võib esimest korda vallandada viirus, ravim või stress.

Psoriaas avaldub enamasti punaste ketendavate laikudena mõlemal kehapoolel sümmeetriliselt. Näiteks põlvedel, küünarnukkidel, jalataldadel, peopesadel, kaenlaalustes, aga ka peanahal — laubal, kuklas ja kõrvade juures; üksikutes kohtades — nabaaugus, kõrvas, kulmul, genitaalidel. Halvemal juhul on haaratud kogu kehal.

Ka küüned võivad kahjustuda, mõnikord lausa irduda ning tursunud jäigad liigesed kohutavalt valutada.

Psoriaatiku piinad

Lööve võib ilmneda mis tahes vanuses: beebil, lapsel või täiskasvanul. Paljud peavad pidevalt taluma naha lõhenemisest ja veritsusest põhjustatud valu. Nad taluvad kaaskodanike alandusi, kui nende õlgadele pudeneb juustelt valget kõõma või pikkade käiste alt mõni kolle juhtub välja paistma. Bikiinides rannaliival, lühike seelik ja sügava dekolteega pitspluus on vaid unistus.

Sageli laiutab psoriaas kõigile nähtavas kohas — kätel. Kas teie tahate võtta puuvilju samalt riiulilt, kus äsja punetavate laiguliste kätega kodanik endale midagi valis? Kas te kujutaksite ise end psoriaatiku nahas ette? Mida arvaks teist teie sõbrad, naabrid, tööandja, poiss-sõber või sõbratar? Millist piina talute, kui end öö läbi kratsite ja hommikul väsinuna töökohustusi täitma suundute?

Psoriaatikud on nagu surnud ringis, abitud, pelgupaika ja mõistmist otsivad. Imeravimit ja ühtset raviskeemi haigusele ei ole, kuigi mitmete meetoditega on võimalik teda kontrolli alla saada.

Kohvi, suitsu, õlu, magusa alkoholi, stressi, pinge, vaktsiinide vältimine aitavad löövet omajagu peidus hoida. Õnneks on kevad juba käes ja päikeselised päevad meile rõõmu ja tervist pakkumas.

Taandub psoriaas ju enamasti suvel päikese käes ja merevees sulistades.

Tuntud psoriaatikud

Jason Donovan — Austraalia laulja, näitleja. Stabiilne suhe ja lapsed mõjusid psoriaasile rahustavalt. Fännidele soovitab psoriaasi vastu merd ja päikest.
Jossif Stalin — nõukogude diktaator.
Steve Buscemi — filminäitleja. Räägib psoriaasist avalikult.
Vladimir Nabokov — vene kirjanik. Varjas psoriaasi. Kirjades naisele kirjeldab oma kannatusi ja ravikuuri.
Benjamin Franklin — üks USA rajajaid, juhtiv politoloog, kirjanik, filosoof, teadlane, leiutaja, diplomaat, ühiskondlik aktivist. Kirjutab ise oma psoriaasist pikki detailseid tekste päevade lõikes. Internetis loetav.
John Updike — Inglise kirjanik, Pulitzeri auhinna võitja.
Gerhard Saalmann — Saksa UV valgusravi seadmete tootja. Piinav haigus võib olla motivatsioon eesmärke saavutada.