Vaatamata sellele, et migreen on väga vana haigus, ei mõisteta tema olemust täielikult tänapäevani.

Naiste puhul on peamiseks süüdlaseks hormoonid. Kuni puberteedini kannatavad poisid ja tüdrukud migreenihoogude all enam-vähem võrdselt, alles pärast puberteeti langeb kaalukauss naiste poolele. On tähele pandud, et migreen langeb kokku menstruatsioonitsükli teatud perioodidega, sellest tulenevalt on seda nimetatud ka "menstruaalmigreeniks".

Kuna migreeni ei peeta tõsiseks naistehaiguseks, ei pöörata sellele samasugust tähelepanu kui muudele naistehädadele, näiteks rinnavähile või südamehaigustele, aga ometi põhjustab migreen tõsiseid füüsilisi ja emotsionaalseid piinu miljonitele selle all kannatavatele naistele kogu maailmas.

Mitte "lihtne peavalu"

Michael Coleman, migreeni probleemidele pühendunud haridusorganisatsiooni M.A.G.N.U.M. director USA-st kinnitab: "See on väga valuline nõrgestav haigus. Migreen ei ole tavaline peavalu ega stressiga toime tulematuse sümptom."

Uuringud näitavad, et naised kannatavad tugevamate migreenihoogude all, mis halvab nende suutlikkuse teha tööd ning võib ohtu seada karjäärid. Migreenihoo ajal ei pruugi emad olla võimelised laste eest hoolitsema.

Uuringud näitavad, et migreenihoogude alla kannatavad naised tunnevad, et neil puudub kontroll oma elu üle ning see õõnestab nii enesekindlust kui ka enesehinnangut. Migreen võib hävitada ka abielu - 18 % uuringus osalenutest nimetas migreeni abielulahutuse põhjusena.

Kõigele ülalmainitule vaatamata ei pöördu paljud migreeni all kannatavad haiged arsti poole. Neid, kes seda siiski teevad ravitakse sageli valesti või edutult, mis aitab kahtlemata kaasa migreeni kohta liikuvate müütide ja kuulduste levikule.

Müüdid migreeni kohta

Migreenivalu on emotsionaalne.
Tegelikult on migreeni puhul tegemist bioloogilise haigusega. Ehkki täpsed toimemehhanimid on veel läbi uurimata, arvatakse, et migreen on seotud ajukeemiaga.

Naised kutsuvad ise migreenihood esile, kuna nad on närvilised ega suuda stressiga toime tulla.
Kuigi stress võib aidata mõnel juhul migreenihoo tekkimisele kaasa, ei ole ta nende põhjuseks. Tegelikult tulevad paljud migreenihoogude all kannatavad naised stressiga paremini toime kui naised, kes migreenihoogude all ei kannata. Migreen ei ole midagi muud kui äge peavalu. Samuti on migreeni ja pingest põhjustatud peavalu põhjused, sümptomid ja ravi on täiesti erinevad.

Migreenihoo põhjuseks on teatud toiduained, näiteks shokolaad.
Tegelikult on asi nii, et teatud toiduained võivad mõnel inimesel migreenihoo vallandavad, aga kaugeltki mitte kõigil. Migreeni põhjused on väga erinevad, selleks võib mõnel olla isegi õhurõhu muutus.

Kui teil on migreen, siis peate õppima sellega toime tulema.
Kuigi kunagi oli migreen ülesaamatu probleem, ei ole ta seda enam. Kuigi konkreetset "ravi" migreenile veel ei ole, on uut tüüpi ravimid toonud leevendust miljonitele.

Kas see on TÕEPOOLEST migreen?
On naisi, kes arvavad, et nad kannatavad migreeni all, aga ei tee seda mitte, ja vastupidi, on neid, kes kannatavad migreeni all seda teadmata.

Alljärgnevalt on ära toodud kirjeldused, et saaksite otsustada, millega teil tegemist.

Pingest tingitud peavalu all on kasvõi korra kannatanud kõik täiskasvanud. Nad on kõige levinumad. Seda valu iseloomustab tugev pitsitus ümber pea. Selline peavalu ulatub kergest mõõdukani ning võib kesta mitu tundi, päeva või isegi kauem.

Migreene on üldiselt kaht tüüpi: need, millega kaasneb nimbus, ja need, millega seda ei kaasne. Nimbuseks nimetatakse valule eelnevaid neuroloogilisi sümptomeid

Lihtne nimbuseta migreen esineb taguva terava valuna, millega võivad kaasneda pööritus ja oksendamine, samuti äärmine tundlikkus valguse, helide või liikumise suhtes.

Nimbusega migreenil on samasugused sümptomid, kuid kaasnevad veel kas nägemishäired, näiteks vilkuva valguse või mustrina; mõned inimesed kaotavad osaliselt nägemise või näevad või kuulevad hallutsinatsioone; esineda võib ka tuimus või kihelus kätes või jalgades.

Migreeni raviks on töötanud välja järjest rohkem ravimeid. On uusi tõhusaid ravimeid, samuti muid teraapiaid ja taimseid ravisid. Kõige olulisem on teada, millist tüüpi peavalu all te kannatate ning otsida arstilt abi.

Varem peavaludest.