Jala 26 luud arenevad täielikult välja alles 18. eluaastaks, mistõttu lapsepõlves kantud jalavarjud on olulised meie jala kujundamisel. Jalavõlvile saame kahju teha ka täiskasvanuna valesid kingi kandes. Selle vältimiseks katsuge jalatsite valikul järgida alljärgnevaid reegleid (samasugused reeglid kehtivad ka lastejalatsite ostmisel).

MILLELE TÄHELEPANU PÖÖRATA?

KONTS: Kontsa kanda jääb suur osa meie kaalust. Kahjuks määrab kontsa kõrguse sageli mood, mitte jala vajadused. Ideaalselt peaks konts olema lai ja ei tohiks olla üle 4 sentimeetri kõrge.

KAND: Jalanõu kand peaks toetama jalga külgedelt ja tagant ning vältima selle libisemist kinga sees. Kannaosa peaks hoidma jalakanna stabiilsena, kui konts puutub vastu maad. Tasub arvestada, et kui jalanõu kand muutub pehmemaks ja läheb vormist välja, ei toeta ta jalga enam vajalikul määral.

TALD: Tald peaks olema sile, välja arvatud väike kumerus kontsa suunas.

PEALSED: Ideaalsed pealsed valmistatud looduslikust materjalist, näiteks nahast.

VOODER: Vooder peaks olema sile ja õmblusteta.

KINNISED: Kinnised hoiavad kinga jalas. Kingal võivad olla paelad, klambrid või krõpsud. Jalga libistatavad kingad püsivad paigal kas seetõttu, et nad on liiga väikesed või tuleb neid varvastega kinni hoida.

Liiga väikesed sokid ja sukkpüksid võivad tekitada samasuguseid probleeme kui liiga väikesed jalatsid. Kui kannate tugisukkpükse või lükraga sukkpükse, jätke need varvaste juurest lõdvaks, et mitte kahjustada küüsi ja liigeseid.

Moekingad sobivad pidulikel juhtudel, igapäevaselt oleks mõistlikum kanda praktilisemaid jalavarje.

LIHTNE MEETOD ÕIGE SUURUSE MÄÄRAMISEKS

Mõõtke ära jala pikkus kannast kõige pikema varba otsani. Paljudel inimestel on kõige pikem varvas teine varvas, mitte suur varvas. Kõige õigema jalamõõdu saab, kui seista paljajalu papitükil ja tõmmata sinna jala kontuur. Kui see kontuur välja lõigata ja kinga sisse pista, peaks papitüki ja kanna vahele jääma umbes 1 sentimeeter ruumi. Jala laius tuleks mõõta seistes jala kõige laiemast kohast.

Loe lisaks kõrgete kontsade varjukülgedest.