Toiduainete säilivus sügavkülmikus | Soovitusi | |
---|---|---|
Aedvili | 9 kuud | peaaegu kõik aedviljad |
Biskviitkoogid, pannkoogid, pirukad | 1-2 kuud | |
Hakkliha, kotletid | 4 kuud | |
Juust | 6 kuud | - sinihallitusjuust tükeldatuna, kõvad juustud paki hoolikalt. Pärast ülessulamist enamik lauajuustuks ei sobi. |
Kala (lahja) | 6 kuud | - kõik kalaliigid v.a. suitsukala, mis muutub peale ülessulamist vesiseks. Enne külmutamist puhasta kala. |
Kala (rasvane) | 3 kuud | |
Keel, maks, neerud | 3-4 kuud | |
Lambaliha | 5-6 kuud | |
Leib, sai | 5 kuud | |
Linnuliha (terve lind) | 1 aasta | |
Linnuliha (tükeldatud) | 6 kuud | |
Loomaliha | 1 aasta | |
Maitseroheline | 1 aasta | kõik taimed, hakituna või õlis |
Marjad | 1 aasta | kõik marjad (pane peale suhkrut või siirupit). |
Munavalged ja -kollased | 1 aasta | toored |
Sealiha | 6-8 kuud | mida rasvasem liha, seda lühem on säilimisaeg. |
Taigen | 1-2 kuud | |
Valmistoidud | 2-3 kuud | hautised, vormiroad, supid, makaronid, riis |
Vorstid | 3 kuud | |
Või | 2-3 kuud |
Külmutamise 10 käsku
1. Külmuta vaid kvaliteetseid tooteid ja toorainet.
2. Lülita sügavkülmkapp külmutamistemperatuurile vähemalt pool päeva varem.
3. Vali sobiv taara või pakkematerjal. Toiduained, mis levitavad lõhna, paki eriti hoolikalt (soovitav kasutada kauplustes müügil olevaid spetsiaalseid sügavkülmutamiseks mõeldud karpe ja kilekotte).
4. Jahuta toiduained enne külmutamist.
5. Valmistoit paki portsjonitena.
6. Vedelatele toitudele jäta umbes 1/10 jagu paisumisruumi.
7. Märgi pakenditele sisu ja külmutamise kuupäev.
8. Ära külmuta liiga suurt kogust korraga.
9. Ära ava sügavkülmuti ust või kaant asjata.
10. Sulata sügavkülmuti, kui härmatist on 0,5 - 1 cm.