Marjade ja puuviljade kuivatamine

Marju ja puuvilju saab kuivatada soojas varjulises kohas, soojal pliidil või praeahjus paberiga kaetud plaatidel või restidele laotatult; niidi või nööri taha aetult ja sooja kohta ülesriputatult. Loomuliku välimuse säilitamiseks ärge külmutatud puuvilju enne lauale andmist soojendage - maitseomadused kaovad. Puuvilju tuleb lasta üles sulada toatemperatuuril. Õunatükke saab hästi kuivatada radiaatori külge seotud marlikotikestes.

Õunte säilitamine

Õunu võib säilitada avaras puukastis, puistates sinna kuiva puhast saepuru. Õunad ei tohi üksteisega kokku puutuda. Kodustes tingimustes pikemaks säilitamiseks tuleb valida vigastamata õunad, mis laduda kihtidena kasti. Kooritud õunad ei tumene, kui need katta 1%-lise äädika- või sidrunhappelahusega niisutatud puhta rätiga. Närtsinud õunad saavad tagasi oma endise välimuse, kui neid mõni tund hoida külmas vees. Et toores õun või sller ei tumeneks, tuleks nad pärast tükeldamist või riivimist segada vähese sidrunihappelahusega.

Sidrunid, apelsinid, greibid

Sidrunit saab väga edukalt säilitada vees, vett vahetada 1-2 korda päevas. Kõige paremini säilib ta suhkrus. Sidruneid võib säilitada peenes liivas. Liiv tuleb enne seda ahjus või päikese käes kuivatada. Apelsinid ja sidrunid säilivad kaua värskena, kui need pealt määrida toiduõliga, panna tsellofaankotti või kinnisesse nõusse ja hoida jahedas kohas.Et sidrunist rohkem mahla saada, tuleb sidrunit enne 5 minutit kuumas vees hoida.

Praktiline perenaine ei viska sidrunikoort kunagi ära, sest neid võib tarvitada väga mitmesuguseks otstarbeks. Õhukeselt lõigatud sidrunikoor pannakse puhtasse piiritusse neljaks nädalaks seisma, siis lastakse läbi filterpaberi, valatakse vedelik pudelisse ja hoitakse külmas kohas. Sellega võib vürtsitada jahutoite, pudingeid, kooke jne. Greipfruuti kasutatakse järgmiselt: vili lõigatakse lõhki, eemaldatakse südamik ja tekkinud tühimikku puistatakse suhkrut. Pärast suhkru sulamist süüakse viljaliha lusikaga. Nii omandab mahl terava meeldiva maitse ja mõrudus on vaevalt tajutav.

Mitmesugust

Hea melon on tugeva varrega. Et veenduda meloni küpsuses, vajutada melonit varre vastaspoolsest otsast: kui see on kõva , siis pole melon küps. Oliive võib pikemat aega säilitada, kui nad panna klaaspurki ja valada peale rafineeritud toiduõli. Hapu jõhvikamahl säilib hästi, kui ta panna puhtasse pudelisse ja sulgeda korgiga, nii et õhk juurde ei pääseks. Kibuvitsamarju võib kuivatada seemnetega või puhastatult. Korjatakse oranzhid, kuid veel kõvad marjad ja kuivatatakse umbes 40 kraadises kuumuses.

Kirsid korjata koos vartega, kuivatada algul paar päeva väljas õhurikkas soojas kohas, närtsinult tõsta temperatuur aeglaselt 75-80 kraadi. Kuivanult eemaldatakse varred. Pirnidel ja õuntel sobivad kuivatamiseks magushapud sügis- ja talisordid. Eriti väärtuslikke marju (astelpaju, mustsõstar, ebaküdoonia) on soovitav hoidistada kuumutamata. Väärtuslikke toorhoidiseid saame valmistada meega: marjad ja mesi on vahekorras 1:1.

Kissellid

Et kisselli keetmisel säilitada värskete marjade maitse, aroom ja värvus, ei tohi marjadest väljapressitud mahla keeta. Mahl lisada valmiskeedetud kissellile. Et kissellile ei tekiks nahka, puistata kohe pärast keetmist kissellile suhkrut. Et kissellisse ei tekiks klimpe, tuleb tärklis korralikult külma veega segada. Saadud vedelik kallatakse keeva mahla sisse keedunõu serva lähedalt, mitte keskele ja jälgitakse et mahl liiga ägedalt ei keeks.

Kompotid

Kompott hapudest puuviljadest nõuab palju suhkrut. Asendage osa sellest näputäie soolaga ja kompott saab veel maitsvam. P r o o v i g e ! Õunakompoti teeb maitsvamaks ja aromaatsemaks nelk. Kui kompoti keetmise ajal lisada sinna sidrunikoort, ei kee puuvili katki.

Keedised

Keedisepurke saab lõhkemast hoida, kui neile pannakse täitmisel pöhja alla kuuma vette kastetud rätik. Keedis ei suhkrustu, kui keetmisel lisada natuke sidrunimahla või sidrunihapet.

Marmelaad

Marmelaadi keetmiseks kasutada võimalikult laiu ja lamedaid email- või alumiiniumnõusid (vesi aurab kiiremini ära). Marmelaadi tuleb keetmise ajal kogu aeg hoolega segada.