Erialaajakirja
Journal of the American DentalAssociation
augustinumbris ilmunud uurimusest selgub, et üle 55-aastased naised võivad hammaste panoraamülesvõttelt saada ka informatsiooni kui suur on neid ähvardav insuldioht, sest see võib näidata unearterite lubjastumist. Arthur H. Friedlander ja Lisa Altman Los Angelese geriaatriakeskusest uurisid 52 menopausi läbi teinud 55-90-aastase varasemate südameprobleemideta naise hammastest tehtud panoraampilte ja avastasid, et 31 % olid unearterid lubjastunud. Viimane tegur aga suurendab insuldiohtu.

Uurides seda ohugruppi täpsemalt selgus, et ka nende naiste muud analüüsid olid tulvil hoiatavaid märke. Näiteks oli neist 94 % kõrge vererõhk, 50 % olid ülekaalulised või lihavad, 38 % olid ahelsuitsetajad ja ligi 70 % oli kõrge vere kolesteroolitase.

Varem on dr Friedlander uurinud mehi ja tulemused avaldanud 1981.a. ja 1994. a. Analoogne uuring naiste kohta oli esmakordne.

Üle 60 protsendi insuldiohvritest on Ameerika Ühendriikides menopausi läbi teinud naised. Menopausi järel naise östrogeenitase langeb ja kolesteroolitase tõuseb, mistõttu ta on vastuvõtlikum arteriummistustele, ütles Friedlander Reutersile.

Arterite seintele kinnituvad lubjakihid sisaldavad rasvaineid, näiteks kolesterooli, raku jääkaineid, kaltsiumi ja muid aineid. Lubjakiht võib muutuda nii tihedaks, et pärsib vere läbivoolu arterist. Arterid võivad ka muutuda hapraks ning rebeneda. Lubjakiht moodustab trombe, mis võib tekitada veresoonte ummistusi või rännata mõnda teise kohta organismis. Kui tromb ummistab aju verega varustava veresoone, on tulemuseks insult.

Seega oleks üle 55-aastastel naistel soovitatav lasta hambaarstil uurida röntgenülesvõtet ka unearterite võimaliku lubjastumise suhtes, ütles Friedlander intervjuus Reutersile.

Kuna meie arstiabi on jätkuvalt põlenguid likvideeriv, aga mitte ennetav, siis on nüüd teie käsutuses veel üks vahend, kuidas vanemate terviseprobleemidel silma peal hoida.