Miks selg valutab

Raseduse ajal toodab organism erinevaid hormoone, neist üks on relaksiin. Relaksiin pehmendab sidekodesid, et beebil oleks kergem välja tulla. Lisaks sidekudede pehmenemisele suureneb raseduse edenedes ka emakas, muutes keha tasakaalukeset. Surve alla jäävad selgroog ja seljalihased.

Kõhulihased üksi ei saa emaka kasvava kaaluga hakkama ning osa sellest jääb seljalihaste hooleks.

Sageli on seljavalude põhjuseks ka vale kehahoiak. Tuletage meelde ema õpetust: "Selg sirgu, õlad taha!" Siia võiks veel lisada, et kõht ette ja uhkusega.

Kui see ei ole teie esimene rasedus, siis kaasnevad sellega lisaprobleemid: vanemad lapsed ja ka see, et sümptomid ilmutavad end varem kui esimese raseduse korral. Lapsi sülle võttes ärge kummardage, vaid kasutage seljalihaste asemel oma jalalihaseid laskudes täiskükki. Seda tasuks praktiseerima hakata juba raseduse alguses, siis on kõhu kasvades liigutus juba sisse juurdunud ja ei tundu enam võõrana (sama tehnikatkasutage ka sünnitusjärgselt oma titaga tegeldes, sest selg vajab erilist tähelepanu veel hulk aega peale lapse sündi). Laste vannitamisel põlvitage vanni ees, ärge kummardage. Suurematele lastele võiks selgitada, miks te ei suuda neid enam nii palju sülle võtta kui varem ja pakkuda välja teisi alternatiive hellitamiseks (näiteks kükitate ja kallistate last niikaua kui ta ennast jälle jästi tunneb). Ühistele pikematele jalutus(avastus)retkedele minnes planeerige aegsasti siise puhkepeatused. Seda nii ennast kui lapsi silmas pidades.

Vältimine

Kõige parem lahendus seljavalule on selle vältimine. See on saavutatav spetsiaalsete harjutustega ning tähelepanu pööramisega kehahoiakule, raskuste tõstmisele ja kummardamisele.

Võimlemine

Harjutused tugevdavad teid, muudavad painduvamaks ning aitavad valusid leevendada. Kui teil on vähe aega ja spetsiaalsetes rasedatele mõeldud tundides pole võimalik käia, siis aitavad teid mõned lihtsad joogas kasutatavad harjutused (lähemalt loe Ü.Liivamägi "Uue elu algus: Teejuht aktiivsünnituse juurde", 1997).

Kuigi harjutused on enamusele kasulikud, on teatud probleeme, mille puhul peab kehaliste harjutustega äärmiselt ettevaatlik olema. Seega pidage enne harjutuste juurde asumist alati nõu arstiga.

Harjutuste tüüp oleneb teie füüsilisest seisundist. Milliseid harjutusi te ka ei valiks, alustada tuleks aeglaste soojendusharjutustega. Kui teil on valus, võtke tempo maha. Kui te hingeldate, hingeldab ka teie laps, seega võtke tempo maha ning jooge midagi.

Raskuste tõstmine

Raskuste tõstmisele raseduse ajal tuleks pöörata erilist tähelepanu. Kui teil on vaja toitu poest koju tassida või võtta sülle kolmeaastane laps, et näidata, et te teda endiselt armastate, kasutage selleks oma reie- ja säärelihaseid.

Ärge tõstke midagi üle pea. Tooge väike redel või tool, kui teil on vaja midagi kõrgemale paigutada.

Mugavus ennekõike

Pange kõrged kontsad esialgu kõrvale ning kandke mugavaid tänavakingi. Vältige paeltega jalanõusid, eriti raseduse viimases järgus, kuna nende kinni sidumisega võib tekkida raskusi.

Asendage puhkehetkel istumine lamamisega. Sirutage end lamamise ajal õrnalt välja.

Ärge istuge toolile, millest on raske välja saada. Madalad pehmed tugitoolid ei ole hetkel teie jaoks. Pidage meeles, et kergem on tõusta kõvema põhjaga toolilt. Kui vähegi võimalik kasutage selja toestamiseks patju. Vältige jalg üle põlve istumist, kuna see halvendab vereringet. Kõige paremini tunneb laps (ja ka teie ise) ennast kui istute tooli serval nn "akordionimängija poosis". Kui teile tundub see asend naisterahva jaoks ebasobilik, siis riietuge nii, et teie jalad välja ei paistaks.

Magamine

Seljavalu öiseks leevendamiseks kasutage samuti patju. Kõige parem positsioon magamiseks on vasakul küljel. Sellises poosis on teie vereringe kõige stabiilsem ja beebil hea olla. Lisa padjad sättige selja taha ja/või jalgade vahele. Kõige halvem asend magamiseks on selili, kuna suurenev kõht vajutab kinni normaalseks vereringeks vajalikud sooned ja kogu keharaskus on taas selja kanda. Kõhu peal magajad peavad positsiooni muutma umbes viiendal kuul.

Üldiseid tähelepanekuid

Kui see ei ole teie esimene rasedus, võite tunda pööritust ja nõrkust varasemast varem. See tuleneb sellest, et teie keha on juba raseduseks üles soojenenud. Emakas on ka varem paisunud ning on nüüd paindlikum. Samas muudab see sünnitamise kergemaks.

Sünnitus on nagu maraton: selleks peab olema vormis. Mida paremas vormis on ema, seda kergemini laps sünnib.

Siit moraal: Selle asemel, et lasta jumaldavatel isadel end üheksa kuud teenindada, jääge ise aktiivseks.