Mistahes probleem allpool vöökohta ajab meile, naistele, külmavärinad peale. Seda pole mitte ainult piinlik arstile mainida, vaid üle tuleb elada ka alandav sisemine vaatlus ja kui midagi on viga võite sattuda puki peale koos karja meditsiinitudengitega, kes kõik jõllitavad teie jalgevahesse ning kratsivad lõuga. Ja sellega pole asi veel läbi ... Korduvad analüüsid, millele järgneb igakord südame põksudes tulemuste ootamine, mis võib kesta päevi. Ja hirm, et te ei pruugi enam iialgi olla võimeline rasestuma. Just selle hirmuga puutuvad endometrioosi all kannatavad naised kokku iga päev.

Mis on endometrioos?
Emakakoja sisekihi ehk endomeetriumi tihedus muutub menstruaaltsükli ajal, valmistudes viljastunud munaraku vastuvõtmiseks. Kui viljastunud munarakk jääb tulemata, heidab emakakoda üleliigseks muutunud rakud minema. Suurbritannia Endometrioosi Ühingu diagnoosi kohaselt on endometrioos seisund, mille puhul emakakoja seina(endomeetriumi) kude leidub väljaspool emakaõõnt, tavaliselt vaagna piirkonnas. See kude tiheneb ja eritub ning veritseb samuti kui tavaline menstruatsioon, ainult et sealt erituv veri ei leia teed kehast välja, mis omakorda tekitab põletiku, valu ja armkoe.

Endometrioosi ei leidu mitte ainult vaagna piirkonnas. Seda võib esineda ka munasarjades, kus ta moodustab tsüste, mida tuntakse "šokolaaditsüstide" nime all. Endomeetrilisi ladestusi on leitud ka kaugemates kehaosades, näiteks siseelunditel, põies, kopsudes,neerudes,nabas,operatsioonihaava armis jne. Vastupidiselt üldlevinud arvamusele ei ole antud juhul tegemist vähiga, ka ei ole see nakkav.

Mis põhjustab endometrioosi?
Kahjuks ei oska eksperdid seda täpselt öelda. Välja on käidud mitmeid teooriaid, millest levinuim on äraspidine menstruatsioon. Selle teooria kohaselt voolab menstruaalveri tagasi vaagnasse. Osa rakkudest kinnitab end munasarjadele, vaagnaseinale või siseelunditele ning põhjustada endometrioosi. Mida aga ei teata, on see, miks see põhjustab mõnel naisel endometrioosi, teistel aga mitte.

Kuidas endometrioosist aru saada?
Endometrioosi klassikalised sümptomid on valu enne menstruatsiooni, selle ajal ja järel, valulik ovulatsioon ja vahekord, valu tupevaatluse ajal ning viljatus.

Samuti võib olla enometrioosi all kannatavatel pikk ja vererohke menstruatsioon, menstruatsioonieelsed vistrikud ning tumeda või vana vere eritus enne menstruatsiooni või pärast selle lõppu. Neil võib esineda kaebusi seedeelundkonna poolt ja esineda soole veritsust, valulikkust võib esineda ka urineerimise ajal.

Sageli ollakse väga väsinud, koguni letargilised, aga alati ei vasta olukorra tõsidus sümptomitele. Munasarjade šokolaaditsüstid võivad olla valutud ning võimalik, et need avastatakse alles viljatuse uurimise käigus.

Kuidas endometrioosi diagnoosida?
Üks võimalus on laparoskoopia. Väike operatsioon, mille käigus tehakse nahasse väike sisselõige ning vaagnasse viiakse teleskoop (laparoskoop). Suurbritannia Endometrioosi Ühingu andmeil võib olla vahe esimeste sümptomite ilmnemise ja diagnoosi kinnitumise vahel mitu aastat.

Kas endometrioosi ravida annab?
Kahjuks ei ole endommetrioosi praegu võimalik lõplikult välja ravida. On olemas küll meetodid, mis aitavad leevendada valu või pidurdada uute endometrioosikollete tekkimist, säilitada või taastada viljakust ning vältida või lükata edasi haiguse kordumist.

Ravi määratakse mitme teguri, sealhulgas vanuse ja haiguse tõsiduse põhjal.
- Arst võib määrata ovulatsiooni lõpetava hormoonravi, mille tagajärjel ladestused taanduvad ja surevad.
- Kummalisel kombel on üks levinumatest abivahenditest tavaline beebipill.
- Võimalik on ka teha operatsioon ning paljud inimesed kasutavad alternatiivset meditsiini, näiteks akupunktuuri, aroomiteraapiat, refleksoloogiat ja Reikit.

Statistilised andmed endometrioosi esinemissagedusest Eesti naistel puuduvad. Aga ainuüksi Suurbritannias kannatab selle all ligi kaks miljonit naist. Nagu alguses juba mainitud diagnoositakse 20 %-l viljatuse küsimuses arsti poole pöördujatel endometrioos.

Seega - kui te arvate, et teil võib olla endometrioos, ärge kannatage vaikides, vaid otsiga arstiabi