Üks uuringu läbiviijaid Kai Part ütles, et koolides on seksuaalkasvatus küll õppeprogrammis, kuid selle aine andja ning aeg on kooli valida.

"Aine on 7.-9. klassi õppeprogrammis, mis tähendab, et osadele võib see aine juba hiljaks jääda," rääkis Part.

Toetudes uuringu tulemustest selgunud faktile, et 16,8 protsenti üheksanda klassi õpilastest omavad juba suguühtekogemust.

Part ütles BNS-ile, et vene noorte teadmised seksuaalsest küpsemisest, menstruatsiooni ja seemnepurske algusest on väiksemad kui samaealistel eestlastel. Pool vene noortest väitis küsitluses, et nende koolides pole seksuaalkasvatust kunagi olnud.

Rasestumisvastaseid vahendeid kasutas 15-16-aastastest seksuaalkogemusega noortest esimese vahekorra ajal veidi rohkem kui pool, sama palju vastas, et kasutasid kaitsevahendeid viimase vahekorra ajal. Üks kolmandik suguühtekogemusega põhikoolilõpetajatest pole kunagi kondoomi kasutanud. Ülejäänud teevad seda mõnikord, selgus uuringust.

Rasestumisvastaseid tablette kasutavad 15-16-aastased noored tagasihoidlikult ja järjekindlusetult. Sama kinnitab ka soomlaste Elina Haavio-Mannila ja Osmo Kontula uuring eestlaste ja soomlaste seksitavade erinevustest ja sarnasustest. 18-34-aastased eestlastest ei kasuta pool mingisuguseidki rasestumisvastaseid vahendeid, samal ajal kui soomlastest pooled kasutavad kondoomi. Eesti naistest kasutab kondoomi üks viiendik.

KISS-uuringus selgus ka, et üheksanda klassi noorte hulgas on tüdrukutel rohkem kogemusi kui poistel.

Uuringu läbiviijate arvates on see tingitud sellest, et 15-16-aastased tüdrukud "käivad" rohkem vanemate poistega, samaealised poisid aga nooremate tüdrukutega.

Kui 1994. aastal oli Eestis 15-16-aastastest noortest seksuaalvahekorras olnud 14 protsenti poistest ja viis protsenti tüdrukutest, siis 1999. aastal oli seksuaalkogemus sama vanade poiste hulgas 15 protsendil ja tüdrukute seas 13 protsendil. Soomes on need arvud sama vanade poiste seas 17 protsenti ja tüdrukute seas 31 protsenti, tõi võrdluseks üks uuringu töörühma liige naistearst Kai Part.

KISS-uuring põhineb 1994. ja 1999. aastal üheksandate klasside õpilaste hulgas läbiviidud küsitlustel.