Teadlased väidavad, et tõsiasi, et kahes erinevate meetoditega tehtud uurimuses jõuti ühele ja samale järeldusele, viitab sellele, et pikaaegne öises vahetuses töötamine võib tõepoolest vähendada keha vastupanuvõimet rinnavähile ja võimalik, et ka muudele vähktõve vormidele.

"Me oleme saanud esimese tõendeid öise vahetuse tervisele kahjulike mõjude kohta," tsiteeris AP uuringut juhtinud Seattle`i Fred Hutchinsoni vähiuuringute keskuse teaduri Scott Davise sõnu. Samas ütles Davis, et nende avastuste tõestamiseks on vaja teha täiendavaid uuringuid.

"Meie uuring oli väike, aga statistiliselt oluline," kommenteeris teist uuringut Francine Laden Bostoni Brighami Naistehaiglast.

"Need uuringud on huvitavad ja tõstatavad olulisi küsimusi," kommenteeris Larry Norton New Yorgi Sloan-Ketteringi Vähikeskusest.

Davise uuring hõlmas 763 rinnavähi all kannatavat naist ja 741 tervet naist. Uuringu autorid avastasid, et kolm aastat või alla selle regulaarselt öises vahetuses töötanud naistel esines 40-protsendilise tõenäosusega rohkem rinnavähki kui päeval töötanud naistel. Üle kolme aasta öises vahetuses töötanud naiste riskitegur kasvas 60 protsendini.

Brighami uuring näitas rinnavähiohu mõõdukat kasvu vahelduvalt öistes ja päevastes vahetustes töötanud naistel. Uuringu aluseks olid rohkem kui 78.000 kuus vähemalt kolmes öises vahetuses töötanud meditsiiniõe haiguslood. Uuring näitas, et ühest kuni 29 aastani sellise rezhiimiga töötanud naistel suurenes rinnavähioht umbes kaheksa protsenti. Üle 30 aasta töötanud naistel kasvas riskitegur 36 % võrra.