Oma tekkelt on rinna- ehk piimanääre erilaadselt arenenud nahanääre, mille talitlus on tihedalt seotud suguelunditega. Rinnanääre hakkab arenema juba 6- 7 nädalasel lootel. Näärmekoe kujunemine toimub seoses naissuguhormoonide taseme tõusuga murdeeas ning rind, kui näärmeline organ, areneb lõplikult välja alles esimese sünnitusega lõppeva raseduse ajal. On normaalne et rinnad on pisut erineva suuruse või kujuga või üks rind asub teisest madalamal.

Rinnad asuvad sümmeetriliselt III — VI roide kõrgusel suure ja väikese rinnalihase peal. Rinna normaalseks kaaluks peetakse 150 — 400 grammi. Rinna ilu on õrn — kuna lihased ja luuline toes rinna sees puuduvad siis vähegi suurema rinna puhul algab varem või hiljem rinna lõtvumine.

Rinnanääre on paljude erinevate hormoonide toime sihtelundiks ja allub teatud eluperioodist tingitud hormoonide vahekorra muutustele. Põhiline osa rinnanäärmes kulgevate füsioloogiliste ja ka haiguslike protsesside mõjutamisel on munasarjahormoonidel — östrogeenil ja progesteroonil. Nende mõjul hakkavad rinnanäärmed arenema. Rindade kasvu ja arengut stimuleerib veel hüpofüüsi eessagaras toodetav prolaktiin. Ka rindade valulikkus ning tursumine menstruatsiooni eel on seotud naissuguhormoonide taseme kõikumisega organismis. Rindade “mahukus” hakkab vähenema 45- 55 eluaasta paiku klimakteeriumis.

Füsioloogilisest aspektist ongi rinna tähtsaim osa näärmeline kude, tänu millele on võimalik ka rinna tegelik funktsioon — lapse imetamine. Lisaks näärmelisele koele leidub rinnas veel elastseid sidekoelisi kiude ja rasvkudet. Viimane määrabki rinna suuruse ja kuju. Rinnas on ka rohkelt vere- ja lümfisooni ning närve (sellest ka rindade eriline puutetundlikkus).

Rinda põhiliselt hoidvaks ja toetavaks “ümbriseks” on ainult nahk ning seega sõltub rindade toonus ja püsimine just dekoltee piirkonna naha seisundist.

Siinkohal avaldame lühendatult messil “Ilu sõnum 2001” esikoha saavutanud töö. Autor, Katrin Roose töötab kosmeetikuna Tartus, salongis “Elise”.