Ka meie võiksime aeg-ajalt oma keelt silmitseda. Profülaktika mõttes, ennetamaks tervishoiusüsteemi hammaste vahele sattumist.

Keel on ühendatud aju närviteesid pidi südame, kopsu, mao, maksa, sapiga, mistõttu näitab juba haiguse eelstaadiumis teatud organi seisukorda või tööseisakuid.

Terve organismi keel on roosakas-hall, kergelt niiske ja valkjas-selge katuga. Paksema valge katuga keel võib tähendada grippi või mao-soolestiku häirete arenemist. Põhjuste taandumise järel väheneb katt enamasti ise. Teised värvimuutused või muudatused, mis esinevad pikemat aega, võivad viidata haiguste eelstaadiumile.

Tähelepanelikult võiks jälgida järgmisi märke. · pruunikas värv kaasneb reeglina soolte funktsiooni häiretega, organism on üle ujutatud jääkainetega, ainevahetushäired.
· kollakas katt võib täheldada tavalist palavikku, aga ka maksa või sapi häireid. Sapi värvaine laagerdub vereteede kaudu keelele. Ühtlane paksem kollakas katt kogu keelel kinnitab pigem seeninfektsiooni.
· valge keelekatt ühel keeleküljel näitab närvihaigust.
· Keskkõrvapõletik võib samuti esile kutsuda keelekatu haigestunud poolel.
· punane suur plekk kahvatul keelel võib tähendada hingamisteede takistusi (astmat).
· ”lakk-keel" (punetav, sile, läikiv) võib olla esmaseks maksahaiguse tunnuseks.
· kuiv keel võib olla diabeedi (suhkruhaiguse) tunnuseks, eriti siis, kui suunurkades esineb lõhesid.
· keeleturse (tuntav hambasurvest keelele) võib esineda kilpnäärme alatalitluse või maksavaevuste korral (sageli akuutses faasis).
* Kui keele keskosas esineb väike vagu, näitab see sidekoe nõrkust ülemises seedetraktis, kalduvust maohaavandi tekkeks või on see juba tekkinud. On keskrenn süvenenud üle kogu keelepinna või kibrutab vagusid paremale ja vasakule, viitab see kõhunäärme nõrkusele, häirele või isegi tõsisele haigestumisele.
* Kui esineb väikesi vagusid kopsu piirkonnas, siis osutab see kopsupõletikule või esineb inimestel, kes kopsusid kurnavad - suitsetajad, õpetajad jne.
* Vihastudes tekib näiteks keelel olevasse maksatsooni väike punane täpike. Kui stress on püsinud kauem, tekivad maksa-sapi piirkonda täpikestest juba punased triibud, millele lisandub hiljem keeleots (südametsoon) ja lõpuks on keel muutunud suisa punaseks - tekib ülekuumenemine.
Sinakaks paisunud veenid keele all, lasevad oletada südamepuudulikkust, lillakat tooni keel räägib vereringehäiretest (veri muutub paksemaks), ka siis, kui inimene on väheaktiivne ja pole ammu puhanud (töönarkomaan).

Keelediagnoos on väga diferentseeritud meetod ja tõsine enesediagnoos on vaevalt võimalik. Ent hea on teada, mida keele juures jälgida ja õigeaegselt otsustada - kas on ehk aeg perearstile visiit teha.

Artikkel lühendatult Terviselehest