LAINEHARJAL

See periood kestab umbes kaks nädalat - alates menstruatsiooni lõppemisest kuni ovulatsioonini.

HORMOONID
Kõige "seksuaalsema" naissuguhormooni östrogeeni tase hakkab kiiresti tõusma. See kutsub esile emaka limaskesta paksenemise, selle veresooned laienevad ning täituvad verega, valmistudes munarakkude viljastumiseks. Samal ajal väheneb seksuaalsust vähendava, "rahustava" hormooni progesterooni tase.

KÄITUMINE
Sel perioodil on mõistus selgem kui tavaliselt ning seda aega peaks ära kasutama karjääri huvides. Töö edeneb igal alal ning see on aeg, mil võib edestada oma vastaseid. Uuringud on näidanud, et naistel laabub intellektuaalne töö kõige paremini just siis, kui östrogeeni tase on kõrge ning progesterooni pole veel kogunema hakanud.

FÜÜSIS
Just nüüd on see maksimumis. Üleliigne kaal, mis tekkis menstruatsiooni alguses vedeliku kogunemise tõttu organismis, on kadunud. Nüüd võib end raskusteta riietada millessegi liibuvasse ning seksikasse. Aktiivsuse vaenlast - progesterooni on vähe, nii et naise energia on laineharjal. Jõusaal ning bassein valmistavad sel ajal erilist naudingut.

SEKSUAALSUS
Östrogeen muudab naise ebatavaliselt naiselikuks ning ahvatlevaks. Nüüd on ta seksile avatud ning ei tahagi seda varjata. Uuringud on näidanud, et östrogeenses haripunktis olevad emasahvid eritavad isaste jaoks uskumatult ligitõmbavat lõhna. Võimalik, et ka inimeste puhul on see nii. Järelikult, kui naine soovib leida uut kaaslast või jõuda oma olemasolevates suhetes järgmisele tasandile, on just praegu õige aeg tegutsemiseks.

SUUND KALDA POOLE
Ovulatsiooniperiood

HORMOONID
Kui östrogeen jõuab tippu, annab aju käskluse ovulatsiooni esilekutsuva hormooni eraldamiseks. Meessuguhormoon testosteroon, mis on naise organismis vähesel määral alati olemas, hakkab tasapisi kogunema, muutes naise agressiivsemaks.

KÄITUMINE
Nüüd on naine endas eriti kindel ning häälestatud vägagi otsustavalt. On käes aeg ülemuselt ametikõrgendust nõuda ning sõbrannalt võlga tagasi küsida. Kuni testosteroon annab naisele sellise jõu, tuleb seda ära kasutada.

FÜÜSIS
Füüsiline jõud pole just kõige tugevam, niisiis pole sel perioodil järske liigutusi vaja teha. Ovulatsiooni ajal võib tunda valuhoogusid paremal või vasakul pool allkõhus. Neid põhjustab munaraku väljakoorumine folliikulist. Follikulaarne sein võib veidi veritseda. Igale naisele on sel perioodil tuttav valgusarnane eritis, see on aine, mis aitab spermatosoididel munaraku suunas liikuda. Eksperdid ei oska täpselt seletada, miks ovulatsiooniaegsed hormoonide muudatused kutsuvad esile põlvetraumasid. Järelikult pole just kõige sobivam aeg suusatamiseks ja uisutamiseks.

SEKSUAALSUS
Naine tunneb end nüüd lausa märtsikassina. Oma kõrgpunktis olev östrogeen muudab ta vastuvõtlikuks kõikidele seksuaalsetele ahvatlustele. See on parim aeg seksikasse pesusse riietumiseks ning kallimaga voodisse minekuks. Unustada ei tohi rasestumisvastaseid vahendeid! Just sellel ajal on kõige suurem tõenäosus rasestuda.

TUULEVAIKUS
Ovulatsiooni ning menstruatsioonieelse staadiumi vahel on üks nädal

HORMOONID
Östrogeeni tase langeb märgatavalt ning hakkab tõusma "tasase" naishormooni, oksütotsiini tase. Nüüd, kus ideaalne aeg rasestumiseks on selja taha jäänud, sunnivad hormoonid naist rahunema ning talitsema oma seksuaalsust.

KÄITUMINE
Kogunenud progesteroon annab jõudu mõtisklusteks ning enesesse süüvimiseks. On hea aeg töölt varem lahkumiseks ning aja võtmiseks enese jaoks.

FÜÜSIS
Organism on veidi nõrgenenud. Laboratoorsed analüüsid näitavad, et progesteroon nõrgendab immuunsust sugulisel teel edasiantavatele infektsioonidele. Sellepärast tuleb kasutada preservatiive!

SEKSUAALSUS
Kui hormoonide sekka tekib oksütotsiini, siis muutub naine pigem hellikuks ja ülitundlikuks kui seksikaks. See hormoon tekitab suure vajaduse armsamat hellitada või saada ise hellitatuks. Oksütotsiin tekitab ennast ise: mida rohkem naist hellitatakse, seda rohkem tekib oksütotsiini ning seda suuremaks paisub vajadus olla hellitatud. Armsama tehtud õrn massaazh, viib paari ilmselt ruttamata tundelisele ühinemisele.

SURFAMINE ENNE TORMI
See on periood, mis kestab 3-5 päeva enne menstruatsiooni algust.

HORMOONID
Östrogeeni tase langeb, progesterooni oma aga tõuseb, et siis vahetult enne menstruatsiooni langeda.

KÄITUMINE
Kõik ärritab naist ning elu näib täieliku ebaõnnestumisena. Sel perioodil ei tohiks vastu võtta tähtsaid otsuseid. Vaja oleks paar nädalat oodata, enne kui sõbraga lahku minna või tööl lahkumisavaldus käiku lasta. Mõne aja möödudes võib veenduda, et need otsused polnud naise, vaid tema hormoonide tehtud.

FÜÜSIS
Pole lõpuni kindlaks tehtud, miks järsud hormonaalsed muutused enne menstruatsiooni võivad esile kutsuda kaalutõusu ning unetuse. Võib tekkida ületamatu tahtmine süüa midagi magusat või tärklist sisaldavat. Selle vältimiseks peaks palju jooma, sööma korralikult tasakaalustatud tervislikku toitu ning unetuse vältimiseks vähendama kohvi joomist. Astmahoogude all kannatavad naised peavad olema nüüd eriti ettevaatlikud. Viimaste uurimuste põhjal on selgunud, et nende kolme päeva vältel ning lisaks veel ka viie päeva jooksul menstruatsiooni algusest on naised eriti aldid astmahoogudele.

SEKSUAALSUS
Nii kummaline kui see ka ei ole, tunnevad paljud naised just sellel ajal tugevat sugutungi. Ilmselt põhjustab seda emakasse valgunud veri, mis kutsub esile seksuaalsele erutusele sarnase olukorra. Kuidas see ka ei oleks, tuleks seksi praegu ära kasutada kui ravimit halva tuju vastu. Muide, orgasmid võivad leevendada menstruatsioonieelseid valusid.

TÕUSULAINE VAJUB ÜLE PEA
Menstruatsioon

HORMOONID
Östrogeen ja progesteroon on saavutanud oma madalaima taseme. Emakas on jäänud ilma hormoonide toeta, tema limaskestas olevate kapillaaride seinad lõhkevad ning tekib verejooks. Limaskesta pindmised kihid irduvad - algab menstruatsioon.

KÄITUMINE
Sel perioodil tahavad paljud naised näha puhtust ja korda. Pole siis ime, kui nad nendel päevadel pühivad hoolega tolmu ka kõige kõrgematelt riiulitelt ning hõõruvad läikima kahhelkive.

FÜÜSIS
Naine tunneb end väsinud ning haigena. Ta soovib end sooja teki all kerra tõmmata ning lemmikraamatut lugeda. Ka süda võib paha olla. See pole just kõige parem aeg pikkadeks sõitudeks või kaugeteks lendudeks.

SEKSUAALSUS
Suur osa naisi ei soovi menstruatsiooni ajal seksiga tegelda, kuid leidub ka neid, kes sel ajal tunnevad erilist erutust. Selle põhjuseks võib olla emakas, mis on suurenenud ja verega täitunud ning on enam tundlik kui ülejäänud tsüklite ajal. Kui ka partner on sel ajal soovi täis, siis miks mitte. Ainult tähelepanu - just nüüd on naine kõige vastuvõtlikum infektsioonidele.