Kõigepealt alustaks sellest, et rasedusaegsed tursed ei ole põhjustatud jääkainete väljaviimisest. Turseid tekitab surve lümfisõlmedele. Lümfisõlmi mõjutab teie kasvav ja järjest raskemaks muutuv kõht ja laps, istumine ebamugavas asendis, lapse liigutused jpm tegureid.

Tursed on ohtlikud juhul kui nendega kaasneb uriinis valk ja kõrge vererõhk. Seda nimetatakse rasedustoksikoosiks ja siin vajab rase arstlikku järelevalvet.

Igal juhul tuleb välja selgitada, millega on tegemist.

Toodud soovituste osa tuleks kindlasti silmas pidada ka:

1. Vesi on kasulik, kuna aitab kaasa organismi ainevahetusprotsessidele, aga seda ei tohi juua korraga suurtes kogustes. Kõige parem on kanda pudelit endaga kaasas ja päeva jooksul ta lonks haaval tühjaks juua. Kuna 2liitrine pudel raseda käekotis on ilmselt kohatu, võtke väike veepudel, mida saate tühjenedes taas täita.

2. Teadlikku soola tarbimist peaksid rasedad siiski vähendama. Arvestades meie toitainete soolasisaldust saab naine vajaliku soolanormi kätte oma igapäevasest toidust (leib, juust, praad jne).

3. Veeaeroobika puhul peaksid rasedad jälgima seda kas treener on kaldal või koos nendega vees. Kaldal harjutusi näitaval teeeneril on raske arvestada harjutuste sooritamisel olevat veetakistust, mistõttu harjutuste rütm ja vaheldumine ei pruugi olla rasedatele võimetekohane.

Omalt poolt soovitan rasedatel loobuda autosõidust ja istuvast eluviisist. Parim vahend tursete vältimiseks ja selleks, et keha eelseisvaks sünnituseks vormis hoida/viia on liikumine. JA mitte lihtsalt aeglane jalutamine, vaid tempokas kõnd minimaalselt 10 km päevas. Kogu distantsi ei tule läbida korraga, vaid päeva jooksul ja vahepealsete veepeausidega.

Selline kehaline tegevus paneb teie südame korralikult pumpama, mis omakorda kiirendab vere liikumist, loote paremat varustamist hapniku ja toitainetega, jääkainete väljaviimist organismist jne. Ühesõnaga hoiab teie keha heas toonuses.

Tempokas kõnd on vastunäidustatud vaid katkemisohuga raseduste puhul.

Raseda jalanõud võiks olla 0,5 -1 number suuremad kui tavaliselt ja kontsa kõrgus peaks jääma 4-5 cm piiridesse.

Kuidas toituda:

  • - vältige valgurikast toitu (ertiti liha ja kohupiima);
  • - vältige puhast tärklist sisaldavat toitu (manna, saiakesed jne.);
  • - toituge peamiselt juurviljast (keedetud, hautatud, toorel kujul) ja puuviljast, kuna need on diureetikumid ja osalevad seega vee ainevahetuses.

    Tagasi