K: Aga need üleminekuvaevused on ikka tülikad küll. Mida siis selle hormoonasendusravi asemel kasutada nii, et suudaks normaalselt elada oma igapäevast elu ja et rinnavähki ei tekiks?

VASTUS: Üleminekuperioodil, aga ka menopausis, on igati näidustatud hormoonasendusravi, kui esinevad vaevused. Veelgi enam, praegu räägitakse hormoonasendusravist mitte kui võimalusest parandada elukvaliteeti, vaid kui võimalusest pikendada eluiga. Rinnavähi riski suurenemisega seotud jutud on rohkem ajaloolise taustaga. Praegu on kasutusel preparaadid, kus on tegemist tasakaalustatud hormoonasendusega ja sellega on kõik riskid minimaalsed. Riskidest saab rääkida ainult siis, kui ei ole arvestatud vastunäidustusi hormoonasenduseks või kui see ravi on kestnud kauem kui 7 aastat. Teistel juhtudel ei ole need hirmud põhjendatud. Hormoonasendusravis on samuti mitmeid alternatiivseid variante, mistõttu nõustamine saab olla individuaalne koostöös naistearstiga. Ravi ajal on vajalik regulaarne tervise kontroll vähemalt 1 aastase intervalliga.

Dr. Ivo Saarma,
Naistearst,
Nõmme Erahaigla Fertilitas peaarst

K: Kuidas klimakteeriumi ajal ise ennast aidata?

1. Tilgutage iga hommik 2tilka Ylang-Ylang`i õli baasõlisse (kõige kättesaadavam on extra virgin oliivõli, aga võib olla igasugune naturaalne õli -seesami, mandli, viinamarja) ja määrige sellega alakõhtu.

2. Kasutage rohkelt sojatooteid. Siin tuleb jälgida, et tegu oleks geenmutatsioonideta tootega. Selleks lugege hoolikalt toote pakendil olevat informatsiooni. Väga head on Femisoja ja Rytihyppyinen tooted.

Igal hommikul võtta sisse 2 spl. granuleeritud sojat (Rytihyppyinen).

3. Kasutage Multiglandiin õlikapsleid (üleminekuvaevuste korral on need paremad kui Femiglandin). Saadaval apteekides.

4. Kuningakepiõli naturaalselt.

Kui hakkate kahtlema kas valida kallim või odavam toode - eelistage pigem kallimat ja puhtamat (õli, sojatooted).

Vastas alternatiivmeditsiini spetsialist Ülle Liivamägi.