* Üks uuring on näidanud, et enamik unehäirete eriteadlasi ei kasuta enda lühiajaliste unehäirete korral uinuteid.

* Kukkumisi ja reieluukaela murdusid tuleb sagedamini ette vanuritel, kes tarvitavad pika toimega uinuteid.

* Uneprobleem näib olevat tervisehäirete seas sageduselt teisel kohal, esikohal on külmetushaigused.

* USAs arvatakse olevat 40 miljonit krooniliste unehäirete all kannatavat inimest ning veel teadmata hulk neid, kel on kergemad unehäired. Nende poolt ühiskonnale tekitatud lisakulusid hinnatakse vähemalt 100 miljardile dollarile.

* Igast viiest Suurbritannia liiklusõnnetusest arvatakse üks olevat tingitud unehäiretest. USAs peetakse magamatust aastas 100 000 liiklusõnnetuse ja 10 000 liiklussurma põhjuseks.

* Unetus võib olla surmav. Haruldane haigus, perekondlik surmav unetus, algab uinumisraskustega, millest areneb täielik unetus. Haigus lõpeb 7. ja 13. haiguskuu vahel surmaga.

* Üks ülespuhutumaid muinasjutte on jutt alkoholist kui uneandjast. Võite küll kiiremini uinuda, kuid ärkate sagedamini ja varem.

* Enne magamaminekut ei tohiks suitsetada, sest nikotiin on tugev erutusestimulaator, mis võib uinumist edasi lükata. Uuringud näitavad, et suitsetaja magab umbes 30 minutit vähem kui mittesuitsetaja.

* Normaalse ööune ajal on meil neli kuni viis REM e nn kiire une faasi (unenäod), mil lau taga võib märgata kiiret silmade pilkumist. Esimene neist faasidest algab 90 kuni 120 min pärast uinumist. Meenutada suudame ainult unenägusid, mida näeme vahetult enne ärkamist.

* Paljud uinutid suruvad maha nii REM-faasi kui ka süvaune. Seni pole veel teada, milliseid kõrvaltoimeid see võib kaasa tuua.

* Loode viibib suurema osa ajast REM-unefaasis. Vastsündinud veedavad poole oma ajast REM-unes.

* Depressioonis inimese uni ei ole tavaliselt kosutav, ta viibib vähem aega 3. ja 4. unefaasis (süvauni).

Magneesium ravib unetust

Seni ei ole veel täpselt teada, kas unehäired on mõne varjatud haiguse sümptom või hoopis haigestumist soodustav tegur, kuid iseenesest haigus ta ei ole. Perearstide hinnanguil on tavaliselt tegemist psüühikaprobleemiga, sagedamini hirmu või depressiooniga. Kui aga on tegemist depressiooniga, peab arvestama, et selle ravis on möödapääsmatu kvaliteetse REM-une saavutamine, milleni on raske jõuda täiendava magneesiumi manustamiseta.

400 mg magneesiumi manustamine enne magamaheitmist annab hea REM-une. Samas tuleb aga märkida, et unetus põhjustab kasvuhormooni eritumist ajuripatsist, mis arvatavasti soodustab magneesiumipuudulikkust. Kasvuhormooni sekretsiooni vähenemisel pidurdub ka hormoonisarnase aine insuliinitaolise kasvuteguri produktsioon, mis on takistuseks peamiselt magamise ajal toimuvas kudede taastamises.

Kõige halvemaks uudiseks on aga see, et USA teadlased eesotsas dr. Tanabe’ga on avastanud seose kroonilisest väsimusest (magamatusest) tingitud südamehaigusest tulenevate äkksurmade ja magneesiumipuudulikkuse vahel. Uurijate rühm püstitas hüpoteesi, et kroonilise väsimuse ajal tekivad südamelihase arterite kramplikud kokkutõmbed ja trombid, ning avastasid, et kroonilise magamatuse tagajärjel tekib rakkudes magneesiumipuudulikkus ja verehüübivust suurendava rasvhappe tromboksaani taseme tõus, mille tagajärjeks on südamelihase arterite kokkutõmbumine ja trombide moodustumine. Seega magneesiumit sisaldava toidulisandi manustamine uinuti asemel mitte ainult parandab und, vaid ennetab ka raskemaid tagajärgi.