Veresoonkonda tugevdavates taimsetes ravimites on toimeaineks sageli
bioflavonoidid
, mis on ühtlasi ka antioksüdantse toimega (kaitsevad ainevahetuse käigus tekkivate keemiliselt aktiivsete vabade radikaalide eest). Hästi tugevdab veresoonte seinu, väldib turseid ja leevendab jalgade väsimust bioflavonoide sisaldav rannikumännikoore ekstrakt
Pinaster strong
.

Vere voolavust ja veenide läbitavust suurendava toimega on hõlmikpuu, mille baasil on valmistatud komplekskapslid Ginkor fort. See preparaat ravib ka hemorroide.

Suukaudsel kasutamisel mõjuvad soodsalt veel hobukastani ekstraktist valmistatud Aescuven tabletid ja Aescusan tilgad.

Peale määrimiseks soovitan saialille salvi, jalavanni tegemiseks aga saialilleõite tõmmist. Saialillel on põletikuvastane toime, tunnen mitmeid, kes pindmiste veenide puhul on sellest abi saanud.

Veenide põletiku korral (turse, punetus, valulikkus) aitavad õige mitmed salvid ja geelid. Neist tuntuimad Troxevasin geel ja Essaven geel. Põletikku alandab ja trombiohtu vähendab Hepa geel.

Pikkade bussireiside puhul, kui jalad väsima ja tursuma kipuvad, aitab Toniven geel. Salve ja geele ei tohiks veenilaienditele määrida survega, vaid õrnalt, paitavalt. Geelid ei sisalda rasva ega määri riietust ja nad imenduvad kiiresti.

Kas veenilaienditest on üldse võimalik ravimite abil lahti saada?

Põletikulistest laienditest tõenäoliselt mitte, sel puhul aitab enamasti operatsioon. Aga seisva töö tagajärjel alles tekkivatest kergematest laienditest küll, kui nad just geneetilised ei ole, ainult et niisugune ravi kestab pikka aega, isegi paar aastat.

* Tugisukad
Kui veenilaiendite põhjuseks on püstijalatöö või pidev istuv töö, tuleks töö- ja eluviisi muutusega asja parandada. Üks võimalusi on kanda tugisukki, mida saab apteekidest mitmes tugevusastmes (DEN). Ka neile, kel veel laienditest märke polegi, soovitan püstijalatöö puhul ennetavalt kanda kerge rõhuga tugisukki, näiteks 50 DEN. Need mõjuvad jalgadele toetavalt ja leevendavad väsimust.

* Asend ja liikumine
Hea oleks leida päevas paar-kolm korda võimalus tõsta jalad kehast kõrgemale, kasvõi lauale, nagu me oleme näinud filmides tegevat ameeriklasi. Kõndida, kükkida, teha aegajalt kergeid võimlemisharjutusi.

Spordialadest on tõhusaim jalgrattasõit ja ujumine. Need panevad venoosse "pumba" kõige paremini tööle. Hästi toimib ka kiire kõnd, parem kui siis nahk soojaks läheb. Kui süda ja liigesed lubavad, on kasulik trepist üles-alla jalgsi käia.

* Kehakaal
Kehakaal tuleks hoida nii normilähedane kui vähegi võimalik. Isegi juba paari-kolme kilo mahavõtmine mõjub vereringele hästi.

* Muud tegurid
Vältida tuleks pikaajalisi päikese- ja kuumi veevanne. Soodsalt toimivad soe ja külm vesi vaheldumisi, kusjuures pikemalt ja viimasena tuleks lasta kehale ( jalgadele) jahedat vett. Tingimata loobuda suitsetamisest.

Sünnituseas naistele tahaksin südamele panna järgmist: kui neil on eeldused veenilaienditeks, tuleb arstiga nõu pidada antibeebipillide kasutamise üle. Antibeebipillid võivad veenilaiendite korral soodustada trombide teket.