Ülikooli advokaadina lõpetanud Ameerika näitsiku üheks esimeseks mureks diplomi saamise järel on külastada hambaarsti. “Ma olen alati unistanud ilusast valgest naeratusest, lõpuks ometi on see varsti mul käes,” selgitab ta, klambrid suus välkumas. Kui varem kuulusid traadid ennekõike lapsepõlve ebameeldivuste hulka, siis nüüd kannab üha rohkem 20-30aastaseid lääne professionaale suutraate vabatahtlikult ning käib lisaks hammaste puhastamisele neid regulaarselt ka valgendamas.

Perfektne naeratus on eduka spetsialisti jaoks muutunud sama oluliseks kui väärt haridustunnistus.

Tony Blairi naeratus

Londoni Financial Times nentis hiljuti hammaste valgendamisele pühendatud kirjutises, et pärlendav naeratus on saamas edasijõudmise üheks kohustuslikuks eeltingimuseks. “Ilusad hambad – mis sageli loodud arstitoolis tuhandete eest – on Suurbritannias muutunud sama oluliseks edu saavutamise vahendiks, kui see on pikka aega olnud USAs,” raporteerib ajaleht.

  • Abielu HIV-positiivsega
  • Esimene öö ­ jah või ei?
  • Leia oma stiilitüüp

    Telli ajakiri!

  • Tööagendid mõlemal pool Atlandit kinnitavad, et liidritele – poliitikutest ärijuhtideni – on valge naeratus sama oluline, kui see on aastaid olnud filmitähtede, modellide ja lauljate jaoks. Sellele kinnituse otsimiseks ei pea inglased pikalt pead murdma. Peaminister Tony Blairi üheks kõige atraktiivsemaks jooneks on paljude arvates just tema sära, kui nägu naerule kisub.

    New Yorgi imagokonsultandid nimetavad hammaste korda tegemist vaese inimese faceliftiks, mis muudab igaühe kohe värskemaks, puhtamaks ja nooremaks. “Hammaste valge toon on sageli olulisem kui nende kuju või hambarea perfektsus,” märgib ühe Londoni stomatoloogiakliiniku omanik. Tema sõnul on viimase kolme aasta jooksul nende patsientide arv, kes ei pöördu tema poole mitte aukude, vaid hammaste küürimise pärast, lausa kolmekordistunud. Paljud abiotsijad pidavat põhjendama oma vajadust sooviga karjääri teha.

    Tahe eraelus seksikas välja näha tuleb järjekorras kohe teisena. Nädalakirja New York korrespondent Christopher Bonanos kirjutas ilule pühendatud numbris pikalt sellest, kuidas ta püüdis võita ühe kauni noore daami südant. Too ei tundnud tema vastu aga eriti pikalt huvi, kuna iga üle laua saadetud naeruiil paljastas autori hallikas-kollaseks tõmbunud hambad. “Kolmandat kohtingut meil ei toimunud,” meenutab Bonanos, kes otsustas, et aeg on hambad käsile võtta.

    Kiiskav on kaunis

    Kosmeetiline stomatoloogia on nagu muudki luksuskaubad väga kallis. Kõige kulukam protseduur – pärishammastele portselanist laminaatide asetamine – võib maksta kuni poolteist tuhat dollarit hamba pealt ning on seega taskupärane vaid väga rikastele. Seda meetodit oma naeratuse megavattide tõstmiseks kasutab enamik Hollywoodi staare, sest lisaks sellele, et arst saab katted teha täpselt igaühe oma hammaste järgi, peavad need ülivalgetena vastu kuni 15 aastat.

    Et suutäis laminaate võib vabalt maksta tavakodaniku aastapalga ja enamgi, on üha rohkem populaarsust võitmas vaid kolme-nelja portselankatte asetamine esihammastele. Ülejäänud küüritakse valgeks teisi meetodeid kasutades, näiteks nii Ameerikas kui ka Inglismaal populaarse laservalgendamise (power whitening) abil.

    “Tund aega kestva protseduuri käigus muutuvad hambad viis kuni seitse korda valgemateks,” lubas New Yorgi südalinnas asuva valgenduskeskuse Bright Smile esindaja, kui Stiili lugejatele temalt teavet palusin. Protseduur pidavat olema täiesti valutu ning ohutu. Laserkiir, mis vaapa puhastab, suunatakse suhu pärast seda, kui hambad on kaetud hydrogen peroxide ehk vesinikku sisaldava zheleega. Tulemus on kohe silmaga näha ning hamba ilus toon püsib kuni poolteist aastat. Protseduuri hind südalinna salongis on suhteliselt soolane – kuni 1500 dollarit mõlema hambarea puhastamise eest. Ent internetiotsing näitas, et väljaspool metropoli on seda võimalik ka tunduvalt odavamalt teha.

    “Tänu sellele, et meie teenus annab kohe tulemusi, käivad paljud siit läbi enne olulist tööintervjuud – nagu juuksurist või kosmeetiku juurest,” lisas firma esindaja.

    Plusspunkte pärlhammastest

    Kõige traditsioonilisemaks ja taskukohasemaks hammaste valgendamise viisiks on seni siiski patsiendi hammaste rea järgi personaalse suuproteesi valmistamine. Paari nädala jooksul tuleb see iga päev mõneks tunniks või öösiti valgendava zheleega täidetult suhu panna ja ühe kuuri tulemused jäävad sageli aastateks näha. Kalleimatel juhtudel on sellise puhastusoperatsiooni hind New Yorgis umbes 400 dollarit.

    Neile, kelle rahakott kohe üldse ei kanna, on kosmeetikafirmad üksteise võidu pakkumas kõiksuguseid valgendavaid hambapastasid, mille karpidel on lubadus, et vähemalt neljanädalase pideva kasutamise järel muutuvad hambad neli-viis korda valgemateks. Viimastel aastatel on Ameerikas apteeki ilmunud ka ridamisi professionaalsel tasemel ise-kodus-valgendamise vahendeid. Ent nagu üks mu kolleeg pärast mitu nädalat kestnud katsetamist nentis: säravaid toone ilma spetsialisti abita on sama raske saavutada, kui kodus juukseid värvides perfektse tulemuseni jõuda.

    New Yorgi ajakirjanik Christopher Bonanos meenutab, et kui ta pärast oma hammaste pleegitamist – mees soovis tulemusi kohe ja valis kalli laserpuhastuse – toimetusse tagasi saabus, märkasid kolleegid toimunud muudatusi otsemaid. Mitmed kaastöölised haarasid varrukast, et valgendamise kogemusi vahetada. “Sama protseduuri olid läbi teinud ootamatult paljud,” märgib Bonanos üllatunult. “”Kiidame selle sammu heaks,” ütles ka ülemus tunnustavalt. Lõpuks ometi võisin ma talle julgelt vastu naeratada.”

    Teisel pool suurt lompi ilmuv Financial Times võtab oma kiidulaulu pärlhammastele kokku tõdemusega: “Üha enam meist peab suurte summade kulutamist oma hammastele heaks investeeringuks. Tänane hambaarsti toolis istumine võib homme tähendada koha saamist juhatuse nõukogu koosolekute saalis.”

    Ja mis seal salata: eks tõsta see kindlasti ka enesehinnangut ja eluga rahulolu, sest kes meist ei tahaks peeglisse vaadates vähemalt iseendale meeldida.