See, kui jämesool teid iga päev WC külastama ei sunni, ei tähenda sugugi veel seda, et te kannatate kõhukinnisuse all. Mõne inimese peristaltika on aeglasem kui teisel, kuid kui roojamise sagedus on harvem kolmest korrast nädalas. Kõhukinnisuse tunnusmärgiks on ka pingutusega ja valulik roojamine.

Kõhukinnisuse tekke põhjuseid on mitmeid. Aga ennekõike sellised üldinimlikud ja meie tänapäevase eluga kaasaskäivad nagu liiga väike füüsiline koormus, vedelikupuudus, ebasobiv toitumine, ka mõnede ravimite võtmine.

Kas te peaksite nüüd apteeki tormama ja vabamüügist lahtisteid ostma? Sugugi mitte. Kuigi lahtistid on saadavad retseptita, ei tähenda see seda, et nad on ohutud.

Nende liiga sage kasutamine võib tekitada:
- sõltuvuse (te ei ole võimeline enam ilma roojama),
- kõhuvalusid,
- vedelikupuudust,
- kõhulahtisust,
- peapööritust,
- turseid,
- pärssida toitainete omandamist ja soolestiku talitlust, kuna uhuvad minema normaalse mikrofloora,
- soolestiku verejooksu
- - uskuge või mitte – ka kõhukinnisust.

NB! Ka pidev lahtistava toimega taimsete preparaatide tarvitamine on kahjulik ja nõrgendab soolestiku peristaltikat ning rikub mikrofloora.

Mida siis ikkagi teha?

Lahtistitest märksa efektiivsem on süüa regulaarsel kellaajal kiurikast toitu, nagu näiteks täisteratooted, puu- ja köögivilja. Gaaside ja tursete tekkimise vältimiseks lisage kiudained menüüsse järk-järgult.

Andke kehale regulaarselt füüsilist koormust. 20-minutiline jalutuskäik vähemalt kolm korda nädalas võib teha imet.

Jooge päevas kaheksa kuni 10 klaasi vedelikku. Sellest enamus peaks olema vesi, aga jooge ka mahla, teed ja sööge suppi.

Piirake kofeiini ja alkoholi tarbimist, kuna need viivad vedeliku kehast välja.

Ravimite (eriti antibiootikumide ja seeneravimite) tarvitamisele järgneva kõhukinnisuse korral tuleks lisaks tarvitada piimhappebaktereid. Ka juba ravimite tarvitamise ajal, et soolestiku mikrofloora enam-vähem toimivana hoida. Osaliselt lisatakse neid piimatööstuses juba ka hapendatud piimatoodetesse tagasi (märkega bifida), kuid laiem spektriga leiate nad siiski apteegiletilt. Või tarvitage rohkelt hapendatud kurki ja hapukapsast.

Rahvameditsiinis kasutatakse kõhukinnisuse vastu järgmisi vahendeid:

* Juuakse 10 päeva jooksul värske kartuli mahla.
* Võetakse 3 korda päevas enne sööki 1/3 klaasi võilillejuuretõmmist. Selle valmistamiseks valatakse 2 tl juurtele klaasitäis külma keedetud vett ja lastakse 8 tundi tõmbuda.
* Võetakse võrdsetes kogustes leedripuuõisi ja türnpuuvilju, valatakse 1 spl peenestatud segule klaasitäis keeva vett, keedetakse 10 minutit, jahutatakse, kurnatakse ning juuakse hommikul ja õhtul klaasitäis.
* Võetakse 3 korda päevas 2 tl aaloemahla.
* 2 tl teelehe seemneid valada üle klaasitäie keeva veega. Lasta veidi jahtuda ning juua. Peale juua klaasitäis vett.