Küllaldane kaltsiumi hulk organismis vähendab nii raseda kui ka rinnaga toitva naise vere pliisisaldust, mis omakorda vähendab lootele või rinnapiimaga lapsele üle kanduvat pliikogust, selgub Columbia ülikooli juures valminud uuringust. See on seni teadaolevatele lisaks veel üks põhjus jälgida, et rinnaga toitev või rase naine saaks küllaldaselt kaltsiumi. Sest plii teatavasti on mürgine, eriti ohtlik aga areneva aju jaoks.

Plii käitub kehas samamoodi nagu kaltsium - ta koguneb luudesse. Ja nii nagu kaltsium, jõuab see luudest vereringesse. Niipea, kui tekib suurem nõudlus kaltsiumi järele - nagu see raseduse või rinnaga toitmise ajal on -, võetakse kaltsiumi luudest. Luurakud võivad saata kaltsiumi vereringesse, kus seda kasutatakse näiteks piima tootmiseks. Ent koos kaltsiumiga liigub luudest veresse ka plii, sealt omakorda looteni või rinnapiima saava lapseni.

Uuringu käigus vaatlesid teadlased 617 hiljuti sünnitanud naist keskmise vanusega 24 aastat. Pooled uuringus osalenud naised võtsid kaltsiumilisandeid ja pooled toimeta tabletti, platseebot. Teadlased analüüsisid naiste verd kolm ja kuus kuud pärast uuringu algust. Kaltsiumilisandeid tarvitanud naiste vere pliitase langes, enim vähenes see neil naistel, kelle vere pliisisaldus oli esialgu kõige suurem. Naistel, kes tarvitasid kaltsiumilisandeid pool aastat, langes vere pliisisaldus üle 16 protsendi.

Vaata lisaks: Magneesium ja kaltsium