Saladuslik võim

Pole saladus, et lõhnad mõjutavad inimese käitumist ja emotsioone. Kusjuures lõhna võim on kohati nii kategooriline, et vastavalt teadmata kust tulnud käsule ei suuda inimene end sundida sümpaatiat tundma isiku vastu, kelle lõhn teda iiveldama ajab. Ning vastupidi - kõik pidurid kaovad, sündsuse normid muutuvad tühiseks ning mängu pannakse kõik, kui kaaslase aroom on nii meeldiv, et kehas on tunda kummalist nõtkust.

Lõhnad võivad muuta ettevaatlikuks, kutsuda esile hundiisu, erutada, võluda, intrigeerida ning isegi tuua mälust päevavalgele minevikusündmusi. Seejuures on lõhnade tajumine äärmiselt subjektiivne. Iga nina tunneb omamoodi - kui üks ninaomanik langeb teatud lõhna tundes nirvaanasse, siis kiirustab teine samal ajal põgenema, hoides kõvasti kinni oma haistmisorganist, ning kumbki neist on täiesti veendunud, et nimelt tema aisting on see kõige õigem. Muide - tajutud lõhnadest saadud emotsioonid sõltuvad paljuski elukogemustest ning läbielatud situatsioonidest.

Loomalik tunne

Lõhn on sisutu ning sageli nimetu, tihti pole seda üldse võimalik sõnades seletada. Värvidel on nimed - valge, kollane, pruun… Enamikku lõhnadest saab seletada vaid assotsiatsioonide abil. Haistmise mehaanika ei sarnane tajumisele teiste meeleelunditega. Lõhnad on pigem emotsioonid kui loogika. Haistmiselund (kemoretseptor) on peaajus ühendatud ajustruktuuridega, kus asuvad nn instinktide keskused - seksuaalsus, nälg, janu. Võib öelda, et haistmine on loomalik tunne. Kahjuks on meie haistmine viimase 100 aasta jooksul tunduvalt nüristunud. Mitmesuguse keemilise rämpsu mõjul oleme jäänud peaaegu "ninatuks". Nina on jäänud vaid nende tööriistaks, kes seda teiste asjadesse topivad… Ometi pole ta ju selleks loodud.

Siiski pole tarvidust nina norgu lasta. Veel eksisteerivad selle looduse kingituse kandjad - need on naised, kes on palju tugevama haistmismeelega kui mehed. Nende element ongi ju assotsiatsioonid, fluidumid, essentsid ning kõik alateadvuse valda kuuluv. Siia on sissepääs enamikule meestest suletud. Mehed kasutavad küll samuti lõhnu, kuid see pole hoopiski see. Nende suhtumine lõhnadesse on praktiline ja proosaline, sest nende ninad on tavaliselt täidetud sigarettide ja bensiini lõhnaga. Naise nina on aga tihtipeale ebaharilikult tundlik lõhnade suhtes. Sel moel muutub tavaline lõhn fetishiks ning arusaamatu ja talitsematu tõmme tema poole allutab naise kogu olemuse.

Love story loomade maailmas

Loomade maailmas on suhtumine lõhnadesse enam kui tõsine. Lõhna abil mõjutavad fauna esindajad oma ümbruskonda. Need lõhnad tekivad feromoonidest, st väliskeskkonda eritatavatest loomade hormoonidest. Põhilised neist on sugulised ligimeelitajad so keemilised ühendid, mis hüpnotiseerivad vastassugupoolt. Feromoonid on loomadele elu alalhoidmiseks ning edasiviimiseks hädavajalikud - nende abil korraldavad nad oma isiklikku elu. Feromoonide olemasolu inimestel, mis oli teadlaste poolt kaua aega kahtluse alla seatud, on nüüd kindlalt tõestatud. Ainult feromoonide olemasoluga saab seletada, miks armsama lõhn nii magus, nii peadpööritav, mitte millegagi võrreldav ning sadade hulgast äratuntav on. Sümpaatia ning külgetõmbe põhilise komponendi moodustavadki feromoonid. Lõhn ei ole sel puhul mitte lihtne aroom, vaid erootiline valgusfoor, mis keelab või lubab (siiani ähmastel, varjatud, võimalik et metafüüsilistel põhjustel) vastastikuste tunnete tekkimist.

Haistmine ja võlu

"Erootiliste lõhnade" tajumine ja eritamine on igal inimesel erinev. Nii nagu naised on võimelised paremini lõhnu tajuma, nii on nad ka võimelised tugevamini lõhnama. Siin mängivad suurt osa ka rassilised ja rahvuslikud erinevused. Lõuna- ja idamaade naised on rohkem tundlikud ning lõhnavad ka ise tugevamini kui põhjamaalannad. On täheldatud, et eurooplannade seas omavad enam feromoone punapäised naised. Hästiarenenud haistmismeelega inimesed ei vaja tavaliselt sõnu, neile piisab vaid seisatamisest ning ninaga õhku tõmbamisest. Ja ongi kõik! Neis on säilinud midagi ürgsest Homo Erectusest, kelle jaoks oli lõhn intiimsuhetes põhikohal.

Seksi fluidum

Nahapiirkonnad, mis higistavad kõige enam (siinses kontekstis - tekitavad seksi aroomi) on kaenlaalused ning genitaalid. Loodus on nendele piirkondadele istutanud karvkatte mitte dekoratsiooniks, vaid konkreetse sihiga. Sealne karvastik peab kinni pidama lõhnu, mis vastassugupoolt enda poole tõmbab.

Nii meeste kui ka naiste suguorganite lõhn on väga individuaalne nii oma nüansside kui ka intensiivsuse poolest. Ometi mõjub see loomulik lõhn vastassoole erutavalt vaid siis, kui ta värske on. Naiste suguline lõhn on tugevamini väljendatud kui meestel ning intensiivistub emotsionaalse, füüsilise ja sugulise erutuse puhul. Paljudel naistel töötavad siis kogu keha näärmed, mille tõttu lõhn muutub eriti erutavaks. Ka mehed lõhnavad, kuid tagasihoitumalt. Nende feromoonid ei sisalda endas peamist veetluskomponenti. Just sellepärast kasutavad nad romantilise salarelvana hea tubaka, konjaki või aromaatse kohvi lõhnu. Katsed on näidanud, et aktiivse, treenitud mehe lõhn mõjub naistele palju rohkem kui amööbilaadse eluviisiga tugevama soo esindaja lõhn. Selles, et mees on lõhnades askeetlik, peitub omamoodi tõde. Naised on tugevad lõhnades, mehed - vaimult.

Ilma bakteriteta pole võimalik

Ometi muutub tugev suguline lõhn koos vähese puhtuse ning loendamatu bakterite hulgaga kergesti eemaletõukavaks. Ei, bakterid on vajalikud, eriti mõningad nendest, sest just need on andnud lõhnale kordumatuse. Kui aga anda neile vaba voli, rikuvad nad ära kogu keha. Ometi ei tohiks looduse kingitust - oma isiklikku lõhna - püüda täielikult hävitada, raseerides kõikvõimaliku, ööbides autoklaavis ning steriliseerides nahka safeguardiga. Loodus on ju kinkinud magusa lõhna, mis võib "hulluks ajada". "Parim lõhn on selle puudumine" - see on vaid moodne ideefiks, mis käsib loobuda lõhnast, st iseendast. Siinkirjutatu ei ole üleskutse unustada veeprotseduurid nagu see esialgu näida võib. Vastupidi - puhtus on vägagi vajalik, kuid naine peab lõhnama naisena ja mees - mehena. Siinjuures on paras hetk visata kivi uniseksi kapsaaeda, sest ülaltoodu valguses pole uniseks-parfüümi loomine just parim mõte.

Veel üks lõhn

Tuntud hollandi seksuoloogi Theodor Henrik van de Velde arvates omab sperma lõhn tervet varjundite gammat, meenutades kummalisel moel kastaniõite lõhna, mis sõltuvalt ilmast ning puust, võib olla värske ja meeldiv, või siis vänge ning eemaletõukav. Ida- ja lõunamaade meestel on see vürtsikas. Euroopa noorukite sperma lõhnab kergelt ja värskelt, meestel muutub aga tugevamaks. Pärast psüühilist erutust ja stressi omandab sperma tugeva kibeda lõhna, pärast sporti - aromaatse ning mitme järjestikuse suguakti järel- lääge lõhna.

Lõhnaõli ehk õpime lõhnama

Hoolitsetud persoon - vaatamata soole - mõjub alati erootilisemalt ning seksuaalsemalt. Lõhnama peab aga iseenda järgi, kasutades lõhnaõli üksnes oma aurat ümbritseva raamistikuna. Vaid õigesti valitud kombinatsiooni korral hakkavad läheduses olevate meeste ninasõõrmed liikuma, otsides tundmatut ärritajat.

Parfüümi valik on traditsiooniline küsimuste küsimus. Siin võib järgida teatud üldisi reegleid:

1. Desodorantide ja parfüümi otsingul peab olema äärmiselt valiv ning kokku hoidma siin ei peaks. Jälgida tuleks, et valitud aroom ei lämmataks isiklikku lõhna.
2. Lõhn peab vastama imidzhile.
3. On päeva ja õhtu, suve ja talve lõhnaõlid. Kuiva ilmaga lõhn hääbub, niiske ilmaga - tugevneb.
4. Brünettide nahk hoiab lõhna tugevamini kinni kui blondide oma.
5. Lõhnaõli peab ise valima. Ei tohi langeda lõksu, valides lõhna, mis kellegi teise peal tundus meeldivana.
6. Valiku tegemisel piserdada veidi lõhnaõli randmele ning oodata seejärel umbes kümme minutit.
7. Ohtra kohvi joomisega ning küüslaugu, sibula ning maitseainete tarbimisega hakkab inimene teisiti lõhnama - hoolega valitud lõhnaõli muutub ettearvamatult ning kindlasti mitte paremaks.

Parfüümi doseerimisest
Eksisteerib 2 standardset arvamust:

  • 1. Ameerikalik - kui sa ei lõhna, siis lõhnad halvasti. See tähendab, et naise sisenemisel ühissõidukisse peab kogu meessoost reisijaskond aru kaotama.
  • 2. Eurooplased seevastu on arvamusel, et aroomi peab tundma vaid lähedalolev inimene.

    On tõenäoline, et valik peaks olema midagi vahepealset. See on väga raske, sest öeldakse, et lõhnaõli õigesti kasutav naine on sama suur haruldus kui oskuslikult riietatud naine.

    Lõhnad - mälestuste fenomen
    Haistmismeele mälu on täiesti füsioloogiline termin ning seletab aroomi võimet kutsuda mälust esile minevikupilte. See on otsekui arvuti käsk - leia file. Ainult et nupu asemel klaviatuuril on aroom.

    Naise tundlikkus lõhnade suhtes pole stabiilne
    Tsükli alguses muutub tundlikkus teravamaks, viimase kahe nädala jooksul - nõrgeneb. Peale selle sõltub nina vastuvõtlikkus tühjast või täiskõhust, omaniku ärritusest või rahulikust meelest, sellest kas ta on terve või aevastab.

    Just higinäärmete sekreedis avastati erilised steroidid - inimese atraktandid (ligimeelitava toimega tegurid)
    Huvitaval kombel selgus, et nende keemiline koostis sarnaneb väga iidsetest aegadest parfümeerias kasutatava hinnalise tooraine, nimelt muskusega.

    Ka naiste tupeeritises on avastatud ning sünteesitud erilised, mehi ligitõmbavad ained
    Kuid katsed selliste ainetega näitasid, et naised (uurimistöödes osalejad), kes kasutasid tööle saamiseks neid salajaste relvadena, said sagedamini äraütlemise osalisteks.

    Vaata lisaks: uurimistulemused Cornwelli Ülikoolist.

    Kuidas higistamist kontrollida

    Hästi lõhnamise kunst