See meetod kujutab endast kõige efektiivsemate enesemassaažitehnikate, meditatsiooni ning võimlemise kombinatsiooni.

Pakume ebatavalist lähenemist probleemile, mis on sama vana kui maailm. Nimelt soovitame oma valu armastada, anda talle vabadus ning isegi rääkida temaga.

Meetodi välja töötanud spetsialistid kinnitavad, et sel moel on võimalik vabaneda igat liiki valudest. Vaja on vaid kannatust varuda ning treenida iga päev. Kui veab, võib kergendust tunda juba paari nädala pärast. Keerulisemad juhtumid nõuavad aga igapäevast treeningut mõne kuu jooksul.

Harjutused on lihtsad ning võtavad tavapäraselt aega 30 minutist kuni tunnini. Need ei nõua ranget järjepidevat treenimist, neid võib sooritada ka osade kaupa päeva jooksul. Ning varem või hiljem saabub päev, mil keha ja aju hävitav krooniline valu on igavaseks kadunud.

Parandame kehahoiakut

Valu võivad põhjustada kühmus olek, vale kõnnak ning keha pidev ebamugav ja vale asend. Seljalihaste pinge laieneb ka keha teistele osadele, valutama hakkab kael, õlad, nimmed ning jalad. Vale kehahoiak raskendab hingamist, tekivad vereringehäired ning väheneb hapniku juurdevool lihaskudedesse.

Hoiaku võib taastada väga lihtsa harjutuse abil, mille tegemiseks ei lähe aega rohkem kui minut. Kuid kehaasendit tuleb esialgu korrigeerida küllalt tihti — mitte vähem kui 5 korda päevas esimese kahe nädala jooksul, seejärel veidi harvemini — 2-3 korda. Kuid kindlasti iga päev.

Harjutust saab teha mis tahes kohas igal ajal — kas või bussipeatuses või poes järjekorras seistes.

1. Sirge seis, pöiad paralleelselt, teineteisest 15 cm kaugusel. Põlved lõdvestatud ning veidi kõverdatud. Püüdke keha raskus ühtlaselt mõlemale jalale jaotada: kummagi jala varbad, tallad ja kannad peavad tundma ühesugust koormust.

2. Langetatud käed keerake peopesadega ette.

3. Kõhulihaseid pingutades tõmmake kõht sisse ning veidi ülespoole, seejuures püüdke nimmed enam-vähem paigal hoida. Jääda asendisse 5-10 sekundiks. Hingata tavaliselt.

4. Langetage õlad ning sirutage neid veidi, lükates rinnakorvi ette.

5. Kujutlege, et teie pea hõljub kui pilv keha kohal. Lõuga ärge tõstke, vastupidi, langetage see kaelale veidi lähemale.

6. Tehke 5 sügavat sisse- ja väljahingamist. Sissehingamisel lõdvestage ülemised kõhulihased ning diafragma.

Vabastame energia

Bioloogiliselt aktiivsete punktide massaaž on efektiivne ning läbiproovitud eneseabivahend. See seisneb sõrmede surves teatud kehapunktidele. Sisuliselt on see sama mis nõelravi, kuid ilma nõelteta. Eriti laialdaselt on see meetod kasutusel hiina meditsiinis.

Arvatakse, et selline bioloogiliselt aktiivsete punktidega manipuleerimine vabastab “eluenergia”, mis aitab organismil toime tulla vaevustega. Ei saa väita, et kõik taolised punktid inimese kehal on tead. Siiski on mõned neist hästi tuntud — näiteks need, mis aitavad toime tulla selja-, pea- ja kaelapiirkonna valudega.

Enesemassaaži on vaja teha iga päev, kuid peab arvesse võtma, et see aitab vaid allpool nimetatud krooniliste valude puhul.

Seljavalud

1. Heitke põrandale laotatud vaibale või võimlemismatile selili. Kõverdage jalad põlvedest, pöiad teineteisega paralleelselt.

2. Suruge käed rusikasse ning asetage need, sõrmenukid üleval, nimmete alla, 2-3 cm kaugusele mõlemale poole selgroogu. Vajutage sõrmenukkidega lihastele. Seejuures tuleb sügavalt hingata, sisse hingates lugeda 1-5 ja välja hingates — 6-10. Harjutust teha kolme minuti vältel.

Peavalud

1. Parema käe pöidla ja nimetissõrmega pigistage vasaku käe pöidla ja nimetissõrme vahelist lihaste kolmnurka.

2. Sellele punktile tuleb 15-30 sekundi jooksul tugevasti vajutada. Seejärel vähendada aeglaselt survet.

3. Sama korrata teise käega.

Kaelavalud

1. Istuge toolile, vaade otse enda ette. Kahe käe sõrmedega vajutage punktidele, mis asuvad vertikaalselt piki kaela 2-3 cm kaugusel keskjoonest. Mõlemad punktiread peavad olema teineteisega paralleelsed, hingata kolm korda sügavalt sisse ja välja, iga kord lugedes endamisi viieni.

2. Neljanda sissehingamise ajal lükake pea aeglaselt taha (45 kraadise nurga all), jätkates samas energiliselt punktidele vajutamist. Väljahingamisel langetage pea aeglaselt ette (sama nurga all).

3. Korrata kõiki harjutusi.

Laseme valu lahti

Selle meetodi väljatöötajad õpetavad oma patsiente kombineerima meditatsiooni visulaasete kujunditega, et juhtida tähelepanu valuaistingutelt kõrvale. Tavaliselt on inimesed valmis lausa vihkama seda kehaosa, mis valutab: sellesamaga nad vaid süvendavad oma seisundit, kurnates end mitte ainult füüsiliselt, vaid ka hingeliselt.

Siin tulebki appi allpool kirjeldatud meditatsioon. See ei lõdvesta mitte ainult närvisüsteemi, vaid parandab ka vere mikrotsirkulatsiooni ning varustab hapniku ja kasulike ainetega valust haaratud kohti kehas. Harjutust teha 10-15 minutit päevas.

1. Seadke end eraldatuses mugavamalt istuma. Mõelge sellele, milline koht kõige rohkem valutab.

2. Hingake aeglaselt ja sügavalt sisse, kujutledes, et teie valu ümbritseb ereda päikesega valgustatud ruum. Välja hingates laske valu sinna vabasse ruumi.

3. Aeglaselt välja hingates hääldage valjusti “ha-a-a”, ning kujutage ette, et ruum valu ümber laienes veidi.

4. Jätkake harjutust, iga väljahingamise ajal kujuteldavat ruumi aina laiendades.

5. Ärge sundige valu kehast lahkuma ning ärge võidelge sellega. Andke talle lihtsalt vabadust.

Räägime valuga

Nii kummaline kui see ka pole, on võimalik valu kuulda ning sellega isegi rääkida. See aga tähendab, et saame paremini mõista ennast, oma emotsioone ning tundeid, teada saada, kust tuleb kergendus ja vabanemine.

Püüdke seda harjutust teha otsekohe pärast eelmist. Peate olema maksimaalselt rahulik ning lõdvestunud, tundma end mugavalt, et oleks võimalik oma valu kuulda. Ärge olge pettunud, kui sellest kohe midagi välja ei tule. Treenige iga päev.

Kujutlege, et olete külalislahke perenaine, kes kutsub oma valu tassikest kohvi jooma. Ning sellises sundimatus õhkkonnas esitage talle valjusti kolm küsimust:

1. “Kuidas sa minusse sattusid?”

2. “Mis juhtus enne seda?”

3. “Kas sa tahad minult midagi? Ehk saan seda sulle anda ning me sõlmine rahu?”

Avage kõik oma meeled, et osata vastust kuulda. See võib tulla mis tahes vormis — häälena, kerge liigutusena, kujuna mälestustest. Te tunnete intuitiivselt, mida valu teile öelda tahab.

Rahustame närve

Korrast ära närvisüsteem ning energeetilise tasakaalu häired on sageli valu põhjustajad. Tasakaalu aitab säilitada veel üks lihtne harjutus. Teil läheb tarvis väikest kautšukist rullpatja või tugevasti kokku keeratud käterätti ning kannatust: harjutus tuleb teha iga päev 10-15 minutit.

Tähelepanu! Harjutust ei tohi teha pärast insulti ning koljutraumat, aordi aneurüsmi või ajukasvaja puhul.

1. Heitke põrandale laotatud vaibale või võimlemismatile selili.

2. Asetage pea alla kõrvade joonele rullpadi.

3. Sulgege silmad, lõdvestage näolihased ja kogu keha. Jääge asendisse 10-15 minutiks; võite lihtsalt sügavalt ja aeglaselt hingata või mediteerida teile sobiva metoodika järgi.