Tegelikult on loodusravi kompleksne ja keeruline teadus, mis eeldab personaalset lähenemist igale patsiendile.

Klassikaline loodusravi koosneb viiest põhilisest suunast: liikumisravi, vesiravi, tervislik toitumine, fütoteraapia ja tervislik elukorraldus.

Loodusravi ei asenda tavameditsiini, seega ei saa seda nimetada, nagu tihti kombeks, alternatiivmeditsiiniks. Loodusravi kasutavad vastava väljaõppe saanud meedikud tavameditsiini täiendusena, kes vastavalt patsiendi haigusele koostavad inimesele taastusprogrammi võimlemisharjutuste, veeprotseduuride ja õhtuste jalutuskäikudega, määravad sobiva dieedi ja tervist tasakaalustavaid ning tugevdavaid taimeekstrakte.

Loodusravi toodete hulka mahub lisaks tavalistele ravimtaimedele lai ampluaa puhastel taimeekstraktidel baseeruvaid saadusi alates igapäevasest kodukosmeetikast (hambapastad, seebid, kreemid, salvid jne) lõpetades inimese loomulikku immuunsüsteemi tugevdavate preparaatidega.

Loodusravi tooted on eelkõige vahendiks, mis aitavad inimeses taastada häirunud tasakaalu ning õpetavad leidma inimese ja looduse vahelise harmoonia abil teed tervisele. Siiani ei ole kvaliteetsed loodustooted kohalikul turul kuigi kindlalt oma kanda kinnitanud. Tootjad pole Eesti vastu erilist huvi näidanud eelkõige ebateadliku tarbija tõttu.

80 aastat looduslikku kosmeetikat ja antroposoofilisi ravimeid valmistava firma ajalugu ulatub 1920. aastasse, üldise sotsiaalkultuurilise kriisi ajastusse - massiline tööpuudus, poliitilised putshid, õnnetused, hirmud ja tundmatud haigused.

Doktor Ita Wegmani eestvedamisel pidas saksa-austria filosoof ja Goethe-uurija Rudolf Steiner (1861-1925) 1920. aasta lihavõtete ajal Dornachis Shveitsis esimese antroposoofilise arstiteaduse kursuse, mis pani aluse kriisiaja uuele lootusele - loodusravimite tootmisele. Antroposoofiline meditsiin on Euroopa Liidu poolt tunnustatud komplementaarmeditsiini liik, mis kasutab lisaks tavameditsiinile klassikalise loodusravi meetodeid. Tänaseks on antroposoofilisel meditsiinil põhinevaid raviasutusi ja arstipraksiseid 27 maailma riigis.

Antroposoofiline meditsiin on pannud muuhulgas suurt rõhku vähi ravimisele, see on eriti hinnatud eelkõige patsientide eneste poolt. Eestis on registreerimisel puuvõõriku baasil valmistatud immuunsüsteemi tugevdav antroposoofiline ravim Iscador, mida vähiravis kasutatakse.

Looduslähedased ravimid, mis ei sisalda kunstlikult valmistatud keemilisi ühendeid ning mille tootmine ei tekita loodusele ohtlikke jääkprodukte, on tulevikumeditsiini kindlad komponendid.

Vaata lisaks: Weleda.com