Menüü hammaste tarvis
Süsivesikud pole lihtsalt süsi ja vesi
Ilma nendeta ei saa kuidagi läbi. Süsivesikud on energia peamine allikas, mille laengu abil on keha võimeline liikuma, rääkima, unistama, suudlema ja tegema veel lõputu hulga kasulikke asju.
Nüüd siis veidi lähemalt nendest kasulik-kahjulikest ainetest. Süsivesikud jagunevad kahte gruppi - suhkrud ning tärklised.
Suhkrutest tarvitatakse kõige sagedamini:
- sahharoosi (saadakse suhkruroost ning suhkrupeedist);
- fruktoosi (mesi ja puuviljad);
- glükoosi (köögi- ja puuviljad, samuti mesi);
- laktoosi (piim).
Tärkliste molekulid on glükoosi polümeerid. Need sisalduvad leivas, kartulis, riisis ning teistes teradest valmistatud toiduainetes. Tärkliste lõhustumine algab suus. Siin lagunevad need sülje fermendi toimel lihtsate suhkrute molekulideks.
Kõik eelistavad magusat
Niipea kui suhu ilmuvad suhkrud, algavad probleemid. Asi on selles, et mitte ainult inimene ei armasta magusat, vaid see maitseb ka kaariest põhjustavatele bakteritele. Isegi kõige suurema puhtusearmastaja suus on kuni 70 liiki mikroobe. Selle väe kõige agressiivsemateks tegelasteks on streptokokk mutans ning laktobatsillid. Need elutsevad ainult hammaste pealispinnal ning kinnituvad sinna kleepjat ainet eritades. See aine koos bakterite kolooniaga kuulutabki välja sõjaolukorra, mille vastu inimene - hambahari käes - võitlusse astub.
Suhkrud, mis moodustuvad suus käärimisprotsessi tagajärjel, töödeldakse kiiresti seal asuvate bakterite poolt ümber - nii moodustuvadki happed. Selleks, et suhu ilmuksid happed, pole tarvis juua äädikat ega süüa kilode viisi sidruneid. Kõik toiduained ja joogid, mis sisaldavad suhkruid, samuti kulinaarse töötluse läbinud tärklised on mikroobide lemmiktoit. Toitudes muudavad mikroobid suuõõne reaktsiooni happeliseks. Selle tulemusena koguneb hammaste pealispinnale tohutus koguses hapet..
"Söövitus"
Nii nimetatakse tehnilist operatsiooni, kui metallist detaili töödeldakse happega, et seda puhastada. Kuid hambaemail pole metall. Happe olemasolu on üks teguritest, mille tagajärjel kaotab hammas mineraalaineid ning email hakkab lagunema. Kui päevast-päeva pärast sööki ei võidelda happega ning "söövitatakse" oma hambaid, siis lahustab see tasapisi vastupidava ja sileda emaili ning mikroobidele ongi vaba tee hamba sisemusse. See on aga juba esimene samm tuttava sõnani "kaaries".
Happesaiake
Milline on siis see toit, mis provotseerib suurema happerünnaku hammastele?
Katsed näitavad, et rohke kondiitritoodete tarvitamine kutsub esile käärimisprotsessi koos hapete moodustumisega, mis on küllaldane kaariese tekkimiseks.
Veel enam, paljud toiduained, mida varem hammastele ohututeks peeti, on nüüd samuti "musta nimekirja" sattunud. Need on sai, keedetud riis ja keedetud porgand ning isegi õunad. Kõik need sisaldavad süsivesikuid, mis on võimelised esile kutsuma käärimise koos happe moodustumisega. Vähe sellest, nimelt on kindlaks tehtud, et leib, pudrud ning küpsised on kleepuvad ning jäävad hammaste külge nii tugevasti kinni, et ilma hambaharjata nendest lahti ei saa. Kui vahetult pärast sööki pole võimalust hambaid pesta, siis on parem kleepuvatest toiduainetest hoiduda.
Kaitsetoit
Mõned toiduained sisaldavad hambaid kaitsvaid komponente. Samas mõjuvad need ained, mis takistavad kaariese teket, erinevalt. Nad võivad neutraliseerida happerünnaku, taastada hambaemaili mineraalide koosseisu või mõjuda bakteritele.
Kakao ja shokolaad (see pole trükiviga!) sisaldavad tanniini, mis takistab bakterite tegevust. Kaariese teket takistavaid aineid sisaldavad juustud ning täistera leivatooted, samuti piim.
Kui pärast sööki pole võimalik hambaid pesta, võiks söömaaja lõpetada väikese juustutükiga. Sellega on võimalik happerünnak täiesti ära hoida.
7 nõuannet selleks, et saaks kauem oma hambaid kasutada
Spetsialistide arvamus on, et peamist osa võitluses kaariesega etendavad suu hügieen ning toitumine. Suuresti reklaamitud flooriga hambapastadesse võiks suhtuda ettevaatlikult. Miks? Kuna me ei tea oma kodukohas tarbitava vee koostist (ehk milliseid aineid see juba niigi sisaldab), siis peaks silmas pidamas, seda, et igasuguste mineraalide üleliigne tarbimine viib organismi tasakaalust välja ja pikaajalises perspektiivis võib karuteene osutada. Eriti lastele, kes suure osa pastast lihtsalt alla neelavad.
Järgnevad nõuanded võimaldavad süüa maitsvat toitu ning seejuures hoida hambaid tervetena: