Kindlasti saate abi ja informatsiooni ema ja/või oma naistearsti käest. Aga kas rasestumisvastased tõepoolest garanteerivad enneaegse rasestumise vältimise? Statistika näitab, et sugugi mitte. 1994. aastat Ühendriikides registreeritud soovimatutest rasestumistest rohkem kui 50 protsenti esines naistel, kes olid kasutanud rasestumisvastaseid vahendeid.

Kuidas on võimalik, et 50 protsenti soovimatutest rasestumistest esineb naistel, kes kasutavad vahendeid, mille tootjad kinnitavad, et need on üle 80 protsendi efektiivsed?

Alan Guttmacheri Instituudi asepresidendi Jacqueline Darrochi sõnul kasutavad vähesed naised valitud rasestumisvastast vahendit perfektselt, kuna on raske teha midagi veatult 10 või enam aastat. Pakenditel näidatud efektiivsusprotsent 97 või 99,95 viitab aga vahendi perfektsele kasutamisele iga viimane kui kord. Seetõttu on sellest märksa kõnekam tüüpilise efektiivsuse näitaja, mis langeb esimesel kasutusaastal 60 protsendini. See number peegeldab selliseid igapäevaelus esinevaid tõsiasju nagu see, et naised unustavad võtta beebipilli või asetavad pessaari valesti sisse.

Loomulikult on olemas stabiilsemaid vahendeid, nagu implantaadid ja hormonaalsed süstid, mis välistavad eksimise võimaluse. Implantaat paigaldatakse käsivarre siseküljele viieks aastaks ning selle efektiivsusprotsent on esimesel aastal 99,95. Kui aga asi puudutab vahendeid, mida naised ise peavad kasutama, on eksitused varmad tulema.

Kahtlemata olete niigi teadlik suurematest möödalaskmistest nagu "käegalöömine" (kui te ei viitsi rasestumisvastast vahendit kasutada ja loodate, et saatus on teie poolel) või suhtumine "ühest korrast piisab" (kasutades kondoomi esimesel korral, aga mitte teisel). Aga mida te ilmselt ei tea, on see, et suur osa viltuminekutest tuleneb põhjustest, millest naised ei ole isegi mitte teadlikud.

Alljärgnevalt mõned meeldetuletused rasestumisvastaste vahendite õigeks kasutamiseks (lisaks üldtuntud võimalustele on siin välja on toodud ka Eestis vähem levinud resestumisvastaste vahendite "ohtlikud" kohad) :

Beebipill
Efektiivsusprotsent perfektsel kasutamisel: 99,5-99,9
Tüüpilisel kasutamisel: 95

Kondoomid
Efektiivsusprotsent perfektsel kasutamisel: 97
Tüüpilisel kasutamisel: 86

Pessaar
Efektiivsusprotest perfektse kasutamise korral: 94 (koos spermatsiidiga)
Tüüpilise kasutamise korral: 80

Spermitsiid
Efektiivsusprotsent perfektse kasutamise korral: 94
Tüüpilise kasutamise korral: 74

Käsn
Efektiivsusprotsent perfektse kasutamise korral: 91
Tüüpilise kasutamise korral: 80