1. Mõõtke pulssi

Hoidke sõrmed ühe käe randmel ja lugege seda pigistamata oma pulsilööke. Tavalise inimese keskmine pulss on umbes 72 lööki minutis, aga kui te olete väga heas vormis, võib teie pulss olla aeglasem. Mõõtke pulssi erinevatel päevaaegadel. Kui see on regulaarselt üle 80, pöörduge arsti poole. Tegemist võib olla aneemia, kilpnäärme talitlushäirete või mõne muu raske haigusega.

2. Kopsukontroll
Hoidke põlevat küünalt käsivarre kaugusel enese ees. Tõmmake sügavalt hinge ja puhuge küünal ära. Kui te ei suuda seda teha, mainige seda järgmise visiidi ajal ka arstile.

3. Hambakontroll
Koputage lusikavarrega õrnalt vastu hambaid. Loputage suud vaheldumisi kuuma ja külma veega. Kui tunnete valu või hambad on tundlikud, küsige arstilt abi.

4. Nina kontroll
Nuusutage vanilliini-, piparmündi-, mandli- ja kirsiekstrakti. Kas te tunnete kõik neli lõhna eksimatult ära? Kui ei, on põhjust arsti tülitada.

5. Maitsemeele kontroll
Valmistage neli lahust - soolvesi, suhkruvesi, lahustuv kohv ja sidrunimahl. Torgake vatitopp igasse lahusesse ning puudutage sellega üht keele külge ja siis teist. Loputage puudutuste vahel suud. Kui te ei suuda maitseid tunda, on midagi viga.

6. Kehahoiaku kontroll
Keerake näoga peegli poole. Seiske põlved sirged, pea püsti, puusad ühel kõrgusel ja õlad sirgu. Seejärel pöörake end küljega peegli poole ja kujutage ette, et teie kõrvalestadest on allapoole tõmmatud püstloodis joon. See peaks jooksma mööda õlga puusa keskosani ja jõudma umbes sentimeetri kaugusele teie pahkluust. Kui see ei ole nii, on kehahoiak vale ja vajab korrigeerimist.

7. Selgroo kontroll
Seiske kannad, istmik ja ülaselg vastu seina. Suruge pea ja õlad vastu seina, käed kõrval, ja üritage kallutada puusi, et ka alaselg läheks vastu seina. Kui see ei õnnestu, on teil probleeme seljaga, mis võib tuua kaasa vigastusi. Rääkige arstiga ja laske soovitada enesele ravivõimlemist.

8. Naha kontroll
Kui teil on üle 60 sünnimärgi, on teil 15 korda suurem võimalus saada melanoomi kui inimesel, kellel ei ole ühtegi sünnimärki. Kui mõni sünnimärkidest on muutnud suurust, kuju või värvi või ümbritsev nahk on põletikuline, laske arstil sünnimärgid üle vaadata ja laske kontrollida, ega tegemist ei ole nahavähiga.

9. Kilpnäärme kontroll
Sirutage käsi ette, peopesa allapoole, ja asetage sellele paberileht ning jälgige selle servi. Kui paberileht võbeleb tuntavalt, võib teil olla üliaktiivne kilpnääre.

10. Nägemise kontroll
Joonistage paberile tähed S, D, K ja H, jätke paar sentimeetrit vahet ning jätkake tähtedega O, R, C ja V. Tähed peaksid olema veidi üle poole sentimeetri kõrgused ja asuma poolesentimeetriste vahedega. Kinnitage paber seinale silmade kõrgusele ning taganege kolm meetrit. Katke üks silm kinni ja püüdke tähti lugeda. Kui te seda ei suuda, pöörduge arsti poole.