KÜSIMUS: Kuidas ravitakse PCOS - i. Olen ise selle hädaga arstide juures käinud ja lahenduseks pakutakse tsüsti kõrvaldamist, mitte aga tekitaja ravimist.

VASTUS:

PCOS e. polütsüstiliste munasarjade sündroomi puhul on munasarjad oma mõõtmetelt suurenenenud ja ultrahelis on näha rohkelt 3-8 mm läbimõõduga folliikuleid (munaraku algeid), mis asetsevad tavaliselt munasarja servas rivis. Sageli näevad munasarjad siis välja nagu viinamarjakobarad.

Haiguse põhjused võivad olla erinevad. PCOS võib kaasneda neerupealise hormoonide ainevahetuse häiretega, kuid põhjused võivad olla ka mujal, s.h. munasarjades endis. Haigus esineb perekonniti ja arvatakse, et tegemist võib olla geenide defektist tuleneva haigusega. Polütsüstilised munasarjad võivad tekkida aeg-ajalt ka täiesti tervel naisel. Haigusest saab rääkida siis, kui esinevad kaebused. Nendel naistel tekivad menstruaaltsükli häired eeskätt tsükli intervallide pikenemise näol (60-87%) või kaovad menstruatsioonid üldse (10%). Tsükkel muutub anovulatoorseks, millega kaasneb suhteline viljatus. Sageli esineb liigne karvakasv e. hirsutism (50-70%), mis on seotud meessuguhormoonide liigse produktsiooniga. PCOS-l on positiivne seos liigse kehakaaluga ning nendel naistel on iseloomulik rasva ladestumine kehatüvele.

Haiguse tekkimise põhjuseks võivad olla veel ainevahetuse häired maksafunktsioonis. Nimelt väheneb siis meessuguhormooni siduva valgu süntees maksas. Rolli mängib veel suhkruainevahetus, sest neil patsientidel esineb sageli hüperinsulineemia. Arvestades, et PCOS põhjused on väga erinevad, siis tuleb diagnoosimisel teha põhjalikud uuringud nimetatud ainevahetushäirete tüübi väljaselgitamiseks ning määratava raviga püütakse neid korrigeerida. Mõnikord rakendatakse ka kirurgilist ravi.

Dr. Ivo Saarma,
Naistearst,
Nõmme Erahaigla Fertilitas peaarst

Seda teemat puudutas ka artikkle tsüklihäirete kohta