Sedamööda, kuidas keskealiste naiste organism toodab järjest vähem naishormooni östrogeeni, toodab meeste organism vähem meeshormoone testosterooni ja
.

Kui te ise olete või elate koos 50. eluaastale läheneva mehega, ei pruugi te panna tähelegi seisundit, mida erinevates ringkondades tuntakse meeste menopausi või vananevate meeste androgeeni defitsiidi (PADAM) nime all.

On palju tõendeid, mis viitavad meeste menopausi eksisteerimisele. Massachusettsi meeste tervishoiu keskuse uuring näitas, et teatud sümptomid esinevad 50. eluea künnisele jõudnud või selle ületanud meestel, samas väheneb meessuguhormooni tootmine. Sümptomiteks olid ängistus, unetus, seljavalud, meeleolumuutused ja peavalud. Uuring põhines 776 mehe vaatlusel 10 aasta jooksul aastani 1997.

Põhjaliku meeste probleemide uurimisega tegeldakse praegu Soomes Turu ülikoolis, kus teadlased püüavad välja selgitada, kas neid sümptomeid on teatud vahendite, sealhulgas testosterooniga, võimalik leevendada. Teadlased loodavad ka välja selgitada, kas eksisteerib seos meeshormooni taseme languse ning ängistuse ja depressiooni vahel, mille all keskealised mehed sageli kannatavad

Meestearst Margus Punab`i kommnetaar:

Meeste andropaus on arstide huviorbiiti jõudnud alles viimase aastakümne jooksul.

Enamik andropausi nähte on menopausiga sarnased. Eristab neid peamiselt andropausi oluliselt aeglasem väljakujunemine.

Mehe suguhormoonide tase hakkab langema juba alates 35-40 eluaastast keskmiselt 2 % aastas, mõnel kiiremini, mõnel veidi aeglasemalt. Arvatakse, et vanuses 45-55 vajaksid juba umbes 15-25 % mehi oma elukvaliteedi tõstmiseks hormoonasendusravi.

Ülalmainitud vaevuste kõrval peetakse andropausi üheks peamiseks nähuks veel seksuaalse huvi langust. Madal hormoonitase soodustab ka naha vananemist, luude hõrenemist ja ka üldist energia vähenemist. Viimase aja uuringud viitavad ka madala meessuguhormoonide taseme seotusele südame isheemiatõvega.

Lõplikult pole praeguseks selge, millise hormooni langus on andropausi peamiseks põhjuseks. Neerupealise androgeenide (k.a.DHEA) olulisele rollile andropausi põhjusena viitavad ühelt poolt nende hormoonide kiire langus 40-50 -datel eluaastatel, aga ka suhteliselt hea korrelatsioon meeste seksuaalse võimekusega.

Oma praktikas kasutan hormoonasendusravi määramise üle otsustamisel peamiselt just neerupealise hormoonide (DHAES) taste mehe organismis.

Kahjuks pole seni müügile jõudnud ühtegi usalduväärset DHEA preparaati. Seetõttu põhineb meeste hormoonasenusravi siiamaani peamiselt testosteroonravil.