Müüt
- genitaalherpes on harvaesinev, raske ja ravimatu haigus.

Fakt
- Igal neljandal ameeriklasel on genitaalherpes. See on sageliesinev, tavaliselt kerge haigus, mida ei ole raske ravida.

Müüt - Kui mul (või minu partneril) oleks herpes, teaksin ma seda.
Fakt - Enamik genitaalherpesega inimesi ei tea, et nad seda haigust põevad. Samas võivad nad aga teisi nakatada.

Müüt - Kui teil on genitaalherpes, ei saa te sinna midagi parata. See on ravimatu.
Fakt - Haigusest ei ole küll võimalik täielikult vabaneda, kuid viirusevastased ravimid aitavad oluliselt vähendada genitaalherpese haiguspuhangute sagedust ja raskust. Ning ravimid võivad vähendada ka viiruse leviku riski partnereile.

Müüt - Kõik rasedad naised, kellel on genitaalherpes, peavad sünnitama keisrilõike teel.
Fakt - Keiserlõige on vajalik vaid nende naiste puhul, kes nakatuvad herpesesse raseduse viimasel kahel trimestril. Naised, kellel esines nakkus enne rasestumist või kes nakatusid raseduse esimese kolme kuu jooksul, vajavad keiserlõiget vaid juhul, kui sünnituse ajal esinevad haiguskolded sünntusteedes või nende läheduses.

Müüt - Herpes purustab suhted.
Fakt - Herpes võib olla viimaseks piisaks karikas probleemse suhte korral, kuid õnneliku suhte purustamiseks on vaja midagi sootuks enamat kui herpes. Kui kaks inimest hoolivad teineteisest ja oma suhtest, suudavad nad ületada kõik probleemid, mida herpes põhjustab. Ei saa eitada, et isegi siirad ja hoolivad inimesed reageerivad mõnikord tormakalt herpese diagnoosist kuulda saades.

Müüt - Genitaalherpese leviku vältimiseks partnerile tuleb vaid loobuda seksist haigusnähtude ajal.
Fakt - Kahel juhul kolmest levib herpes ajal, mil nakatunud partneril ei ole üldse haigusnähtusid. Viirus võib olla nahal ka siis, kui haigusnähud puuduvad. Riski optimaalseks vähendamiseks peaksid paarid kasutama kondoomi haigushoogude vahepeal ja loobuma suguelust haigushoogude ajal.

Müüt - Laps võib nakatuda ainult sünnituse ajal.
Fakt - Beebi võib nakkuse saada ka siis, kui talle annab musi keegi, kellel on külmavill huulel. Selleks võib olla ema, isa, vend või õde - ükskõik kes, kellel on herpeseviiruse poolt põhjustatud haiguskolle suupiirkonnas. Inimesed, kellel on külmavillid, ei tohiks beebisid musitada. Ning kõik, kellel on herpesnakkus, peavad hoolikalt pesema käsi enne lapse toitmist, süles hoidmist või mähkmete vahetamist - eriti kui tegemist on vastsündinuga.

Müüt - Genitaalherpese saamiseks peab sul olema palju juhusuhteid.
Fakt - Genitaalherpese võib saada ühelt partnerilt.

Müüt - Vastne ema, kellel on genitaalherpes, ei tohiks last enda juurde voodisse võtta.
Fakt - Emad, kellel on herpes, võivad julgesti toita oma beebisid rinnapiimaga, neid kallistada ja kaissu võtta - nii voodis, kiiktoolis kui kõikjal mujal. Ainus ettevaatusabinõu, mida tuleb järgida, on käte pesemine enne beebiga tegelemist.

Müüt - Genitaalherpesega inimesed ei saa nautida normaalset, aktiivset suguelu.
Fakt - Genitaalherpesega inimesed saavad nautida ja naudivad suurepärast suguelu.

Müüt - Herpest esineb tänapäeval vähem kui 1970ndatel ja 1980ndatel aastatel.
Fakt - Nakatunute arv suureneb pidevalt - igal aastal lisandub umbes miljon uut haigusjuhtu ja tegemist on eluaegse haigusega. 1980. aastal oli HSV-2 esinemissagedus 15-74-aastaste ameeriklaste seas 16,4%, 1992. aastal aga juba21,7%. HV-1 infektsiooni kannab aga veelgi suurem arv inimesi.

Samal teemal veel: Genitaalherpes