Esiteks, ma olen liiga vana.
Kui te tõesti nii arvate, siis võibolla te oletegi. Võibolla olete te ka suusatamiseks liiga vana? Ja võibolla ka selle artikli lugemiseks? Võibolla kuulute põlvkonda, kellest elu on lihtsalt mööda läinud? Aga tegelikkuses jääte te kõrvale millestki, mida võiksite tõepoolest nautida. Oli aeg, mil te ei olnud ka suusatamist proovinud ..

Ma juba oskan suusatada, miks siis midagi uut proovida.

Kui te kord juba suusatate, siis teate, miks te seda sporti armastate. Võibolla hakkab lumelauaga sõitmine teile niisama palju meeldima ja võibolla enamgi? Enamus inimesi, kes lumelauaga sõitmise ära õpivad, naudivad seda niivõrd, et loobuvad suusatamisest. Mõni inimene jätkab mõlema tegevusega ja tunneb sellest rõõmu. Olles tehnika omandanud on lumelauga palju lihtsam pöördeid võtta kui suuskadega. Lumelaud võimaldab uutmoodi mäest alla sõita ja see on suusatamisest etem sügava lume ja lörtsiga.

Teil on suusavarustus juba olemas. Lumelaudurid vajavad aga teistsugust kraami.

Kui te olete tõsine suusataja, uuendate te ka olemasolevat varustust mõne aasta tagant. Loomulikult on see kallis. Uue alaga alustades laenake või rentige kogu varustus ja vaadake, kuidas teile meeldib. Enamus mägikuurorte pakub spetsiaalseid pakette algajatele.

See paistab olevat raske.

Oskajad kinnitavad, et tegelikult on lumelaua valdamine lihtsam kui suusatamine. Just seepärast on lumelauaga sõitmine nii populaarne. Õppimine võib tõepoolest olla keeruline, seega tasuks koolitust nõutada professionaalste õpetajate käest. Ei soovita koonerdada paludes sõpral õpetajaks või "teen kõike ise" meetodit kasutades. Luude-kontide lappimine, paikamine, tohterdamine läheb hiljem kallimaks

Milleks vaim valmis seada:

  • - Teid ootab ees paar tõeliselt peadpööritavat päeva, seega olge valmis igasuguseks valuks ja mõnuks.

  • - Alguses te vihkate lumelauaga sõitmist. Miks? Sest te kukute palju, teie keha valutab, olete väsinud ja masenduses. See on päris tavaline. Vihkamine läheb aja jooksul üle ebameeldivuseks, siis meeldimiseks ja lõpuks jumaldamiseks ja armastuseks.

  • - Kui te olete pöörded selgeks saanud, siis on teil asi peaaegu käes. Suusatada oskavad inimesed tavaliselt teavad, millal nad kukkuma hakkavad. Lumelauaga alustades teete te vale liigutuse ja - PÕMM - olete maas ega tea, kuidas see juhtus. See on kaunis tavaline, seepärast - kiiver pole sugugi üleliigne detail.

  • - Kukkumine ja üles tõusmine kulutab palju energiat. Lumelaua õppimine on füüsiliselt märksa väsitavam kui suusanippide omandamine. Igal juhul sujub paremas füüsilises vormis olevatel inimestel õppetöö paremini.

  • - Valige sobiv asend ja jääge selle juurde. Enamus inimesi valib juhtjalaks vasaku, aga kolmandik eelistab paremat. Ärge üritage kord ühte, siis teist poolt - see vaid suurendab teie segadust. Kui tegelete veesuusatamisega, kasutage sama jalga, mis seal. Kui te ei tea, kumb asend teile sobib, katsetage esimesel korral mõlema jalaga ja vaadake, kumb asend on mugavam. Lihtne test: libistage end sokkides vaibaga katmata põrandal. Kuidas oli mugavam: kas parem või vasak jalg ees?

  • - Lumelauaga saab pöörata kas kikivarvule tõustes või kandadele laskudes. Algajatel sujub pööramine tavaliselt hästi.

  • - Kasutage õppimisel asjatundja abi. Need inimesed oskavad õpetada nii suusatajaid kui mittesuusatajaid. Lainelauaga sõitjatel on lumelaua valdamine kerge. Vältige sõpru, kes lubavad teid õpetada, aga jätavad teid siis mäetippu maha.

  • - Kui teil on kehal vanu vigastusi, plaasterdage need kinni. Randmetel võiks kasutada tugesid, sest te kukute korduvalt. Küsige õpetajalt, kuidas professionaalselt kukkuda.

  • - Kandke veekindlaid kindaid ja pükse. Erinevalt suusatajast puutub lumelaudur lumega märksa lähemalt ja tihedamini kokku. Kui te ei taha spetsiaalsetesse riietesse investeerida, võtke kaasa varuriided. Tavalised suusariided lumelauaga sõitmiseks ei kõlba.

  • -Kui vähegi võimalik, soetage endale lumelauduri püksid. Polsterdatud ja veekindlast istmikust on kõvasti kasu. Tõstuki peale minnes tuleb teil tagumise jala side iga kord lahti teha ja mäkke jõudes taas kinnitada. Lumes istudes ja saabastega tegeldes hakkab istmik muidu külmetama.

  • - Ärge üritage lumelauaga sõita, kui väljas on jää. See teeb sõitmise raskemaks. Pidage meeles, et jääga kukkumine on palju valusam.

  • - Ärge muretsege selle pärast, kuidas te välja näete. Mäe peal on teisigi algajaid. Selle etapi peavad kõik läbi tegema. Kui te just tingimata tahate, siis alustage vähepopulaarsest kuurordist ja tehke seda tööpäeval, kasutades valenime või kandes maski.

  • - Alustada on kõige parem koheva lume ja poollörtsiga. Head lumeolud muudavad pöörete võtmise kergemaks.

  • - Kuigi algajad armastavad alustada laugjatel nõlvadel, tuleb teil pidada meeles seda, et seal on raskem mäkke tagasi saada kui järsemast mäest. Igal juhul valige nõlv, mis tundub teile kõige sobivam.

  • - Teil võib tekkida probleeme tõstuki peale ja sealt ära tulekuga. See on normaalne. Vaid harjutamine teeb meistriks. Lihtsalt ronige maha, tõugake end eemale ning sõimake omaette suusatajat, kes teid tõukas.

  • - Kui teie füüsiline vorm jätab soovida, ei tasu teil harjutada rohkem kui paar tundi päevas. Kogu päev mäel mütata on liig mis liig. Võtke mäele kaasa ka suusad, et lõõgastuseks ka nendega sõita. Aga kui te saate lumelauaga sõitmise selgeks, jätate te suusad ilmselt kappi.

  • - Olge valmis selleks, et järgmisel päeval valutavad kõik luud-liikmed. Ja enamgi veel.

    *****

    Loodetavasti julgeb ikka mõni asja proovida. Pidage meeles, et lumelauaga sõitmine meenutab suuresti suusatamist, aga on tõesti palju lõbusam. Proovige ja jagage oma kogemusi.