USA esindajatekoja spiikrit Mike Johnsonit Ukraina toetamise eest kukutada ähvardanud Georgia vabariiklase Marjorie Taylor Greene´i mässukatse on parteikaaslaste arvates läbi kukkunud.

Sel nädalal naases esindajatekoda pärast nädalast puhkust taas tööle. Portaal Axios vahendab, et arvestatav hulk vabariiklasi peab praeguse vähetõenäoliseks, et Taylor-Greene´i ultimaatumitele ja ähvardustele järgneb ka tegelik umbusaldushääletus. Ka hääletuse toimumise puhul kukuks see läbi, kuna demokraadid on korduvalt lubanud, et ei lase konkureeriva partei spiikrit üksnes Ukraina toetamise pärast karistada. „Kui selline hääletus tuleb, siis läbi see ei lähe,“ ütles esindajatekoja vähemuse juht Hakeem Jeffries teisipäeval koos asetäitjatega tehtud pressiteates.

„See aken on tema jaoks sulgunud,“ vahendab Axios ühe kongressiliikme arvamust Taylor Greene´i plaani kohta. „Isegi netitrollid on öelnud, et nad ei soovi seda,“ ütles teine.

Partei peamise siseopositsionääri rolli võtnud Taylor Greene on enda tegevust põhjendanud vajadusega seista vastu demokraatide piiripoliitikale ja Ukraina toetamisele. 20. aprillil kiitis Kongress heaks Ukraina relvaabi paketi suurusega 60,8 miljardit dollarit. Ehkki veidi üle poole vabariiklastest hääletas vastu, oli kõige häälekamaks vastaseks Taylor Greene, kelle väitel tegeleb Venemaa Ukrainas kristlaste kaitsmisega. Umbusalduse korral on lisaks temale lubanud spiikri vastu hääletada üksnes kaks parteikaaslast (Thomas Massie ja Paul Gosar) ning nende häälte summast ei piisaks spiikri õrna enamuse kõigutamiseks isegi siis, kui demokraadid talle appi ei tuleks.

Johnsoni tagandamise plaanist on avalikult lahti öelnud ka mitu vabariiklaste parempopulistliku tiiva esindajat, kes osalesid eelmise spiikri Kevin McCarthy kukutamisel. Ukraina rahastamist kritiseerinud Florida kongresmenu Matt Gaetzi sõnul loodab ta, et umbusaldushääletust ei tule. Samuti on Johnsoni jätkamisele toetust avaldanud presidendikandidaat Donald Trump. Portaali The Hill teatel kohtus teisipäeval vabariiklaste esindusega nende partei rahvuskomitee esimees Michael Whitley, kes palus neil Trumpi nimel distsipliini hoida. „Saame võita ainult siis, kui püsime ühtsena,“ edastas Whitley ekspresidendi sõnumi.

Johnson ütles teisipäeval, et on elu aeg olnud konservatiivne vabariiklasest poliitik ja jääb sellele truuks ka tulevikus. „Me ei peaks tegelema poliitmängudega ja kaosega, mis meenutab paleeintriige,“ ütles spiiker.

Kuna demokraadid on lubanud spiikrit toetada, on Taylor Greene seda proovinud ära kasutada Johnsoni kritiseerimiseks. Washingtoni aja järgi kolmapäeva hommikul on Taylor Greene ja Thomas Massey lubanud teemaga jätkata pressikonverentsil, kus kommenteeritakse demokraatide juhi Hakeem Jeffriese toetusavaldust Johnsonile. Vabariiklane Mike Lawler ütles portaalile Hill, et peab kolleegide taktikat silmakirjalikuks, kuna ka Johnsoni kukutamine oleks võimalik ainult juhul, kui demokraadid sellega nõustuvad.