• Kaksikud

    Raseduse tavalisteks sümptomiteks peetakse iiveldust ja oksendamist, kummalisi isusid, peavalu ning väsimust. Enamasti esinevad need raseduse algusperioodil ja lõpevad juba enne, kui hakkad tundma loote liigutusi. Mõnikord piisab rasedusega kohanemiseks nende signaalide omaksvõtmisest.

    Teiseks kohanemisvõimaluseks on anda endale igapäevane vaimne vitamiinisüst. Kuula muusikat ja naudi asju, mis teevad Sulle head. Kui rase tunneb end hästi, siis tunneb end hästi ka loode. Paljud rasedad kogevad heatahtlike kolleegide ja teiste tuttavate käsi katsumas nende kõhu kumerust. Mõnedele see meeldib, teistele on aga vastumeelne. Kui see Sulle ei meeldi, siis ütle seda!

    Psühholoogilised muutused

    Iga naine areneb raseduse perioodil. Paljud naised meenutavad oma lapsepõlve. See on hea, oluline ja viljakas osa lapsevanemaks saamiseks valmistumisel. Teatud perioodil võid tunda vajadust rohkem endasse süüvida. Tunned end haavatavamana; meeleolude kiire muutumine raseduse ajal on vägagi tavapärane.

    Enamik rasedaid naisi räägivad romantilistest unistustest, millele järgnevad hirm, õudusunenäod ning muremõtted, milline võib laps välja näha ja kas ta on ikka terve. Sa ei pea end nende negatiivsete mõtete pärast süüdistama.

    Sisenda endale, et emaks saamine on õige ning kujutle, kuidas olla hea ema. Palju mõeldakse ka emaks saamise mõjust partnersuhtele. Kui Sul on samal ajal keerukad suhted oma partneri või vanematega ja koged toetuse asemel vaid konflikte, võib rasedus esile kutsuda emotsioone, mis on nii tugevad, et sarnanevad sünnituseelse depressiooniga. Oluline on rääkida oma tunnetest teiste inimestega, eriti just elukaaslasega.

    Mõned naised vajavad kas psühholoogi või mõne teise kvalifitseeritud spetsialisti professionaalset abi.

    Vaevused

    Hommikune iiveldus ja oksendamine on tingitud naissuguhormoonide progesterooni ja östrogeeni taseme suurenemisest organismis ning Sinu kohanemisest rasedusega.

    Iiveldust saab tihtipeale kergendada, kui sööd kohe pärast ärkamist pisut tärkliserikast toitu, näiteks näkileiba. Pane enne magamaminekut endale midagi maitsvat öökapile valmis. Söö väheses koguses, kuid tihti, et maos oleks pidevalt toitu. Kui ikkagi tunned iiveldust, võib abi olla keskkonnavahetusest. Aruta seda oma perekonna või sõpradega (vt ka peatükki toidu kohta).

    Väsimus

    Väsimus võib olla märk rauapuudusest. Vaata üle oma menüü ja võta vajadusel rauatablette. Tihti on väsimuse põhjuseks ka Sinu kehas aset leidvad suured muutused.

    Vajad tavapärasest rohkem und; teata seda ka ümbritsevatele inimestele. Võibolla on nad seda juba ise märganud!

    Rinnad

    Rinnad hakkavad suurenema juba raseduse esimestel kuudel. Nad muutuvad tundlikuks ja mõne aja möödudes ka raskeks. Rinnanibude ümbrus tumeneb. Eriti tundlikud on rinnanibud. Neile võib haiget teha dušist voolav vesi ja isegi õrn puudutus. Enamikul lapseootel naistest rindade tundlikkus raseduse jooksul siiski väheneb.

    Kas mu rinnad on liiga väikesed?

    Rindade suurus ei ole rinnaga toitmise õnnestumise seisukohalt oluline. Rinnad toodavad lapse jaoks täpselt vajaliku koguse piima, kui ainult Sina teda piisavalt tihti imetad.

    Rinnad ei muutu rinnaga toitmise tõttu, muutused toimuvad hormoonide mõjul juba raseduse ajal.

    Vererõhk

    Sel perioodil on vererõhk kõikuv ja võib langeda, kui Sa liiga kiirelt püsti tõused või liiga kaua seisad. Silme ees läheb mustaks, tunned peapööritust ja võid isegi minestada. Ära sellepärast liialt muretse. Kui tunned, et silme ees läheb mustaks, siis leba mõni minut, kui see vähegi võimalik on.

    Menstruatsioonivalud

    Paljudel naistel on raseduse esimeste kuude jooksul valud, mis meenutavad menstruatsiooni. See on tingitud emaka kasvamisest _ kasvav emakas tõmbab ja venitab ka sidemeid. Kui valu muutub tugevamaks või esineb verejooks, siis tuleb kohe arsti poole pöörduda.

    Krambid jalgades

    Kramp jalasääres on üsna tavaline. See on tingitud jalalihaste kokkutõmmetest ja aeglasest vereringest. Et neid vältida, mine ujuma, kõnni… Jälgi, et Su toidus oleks piisavalt mineraalaineid, eriti just magneesiumi. Abi võib saada ka Kreeka pähklite söömisest.

    Seljavalu

    Sinu rüht muutub kõhu kasvades. Selja sirgena hoidmine muutub raskemaks ja võid tunda, kuidas lõuga ettepoole lükates niuetest tahapoole kaldud. Päeva lõpus tunned väsimust ja valu kaelas ning niuetes.

    Parim, mida saad teha, on pöörata suu42 remat tähelepanu sirge rühi ja lõua hoidmisele. Püüa vältida selga koormavaid asendeid. Seljavaevuste puhul aitab regulaarne puhkamine, samuti selga tugevdavad harjutused, eriti just vees sooritatavad.

    Valud vaagnapiirkonnas

    Enamikul rasedatest esineb alaselja ja vaagna valulikkust, mõningail juhtudel võib valu olla küllaltki tugev. Püüa järgida allpool toodud nõuandeid või pöördu liikumisravi spetsialisti poole, kes õpetab Sulle, kuidas vaagnat lõdvestada ja vaevusi leevendada.

    Raseduse ajal lõdvenevad kõik lihased ja liigesed, eriti just vaagnaluude omavahelised liidused, et olla sünnituseks valmis. Samal ajal lisavad suurenev kehakaal ja keha nihkunud raskuskese koormust seljalihastele ning see võib põhjustada pingevalusid.

    Valusal häbemeluu piirkonnal võib proovida hoida jääkotti (korraga 5-15 minutit, vähemalt 2-tunniste vaheaegadega). Kõigile rasedatele ei meeldi hoida põie kohal külma jääkotti, kuid seda tasub siiski proovida. Ei tohiks unustada jääkotti enne räti sisse mässida.

    Abi võib olla ka toetavatest sukkpükstest, sest need aitavad vähendada survet veresoontele.

    Raseduse ajal lõdvenevad vaagna sidemed selleks, et laps sealt läbi pääseks. Sellega ei tarvitse tingimata kaasneda valu, kuid see eeldab, et vaagnalihased on heas vormis. Muutunud asend (vt peatükki “Seljavalu”) ja ka eelmainitud seljaprobleemid võivad põhjustada mõne lihase liigset lõdvestumist ning teiste liigset pinguldumist, mistõttu on vaagen asendis, kus lihased, liidused ja sidemed on harjumatus ärritatud olekus.

    Pööra suurt tähelepanu oma asendile. Väldi vaagnaliiduste pingutamist, kui seisad kogu oma raskusega ühel jalal või kui püüad vältida lonkamist. Jalanõud peavad olema parajad, madala kontsaga ja mugavad _ nii ei pea Sa keskenduma nende jalashoidmisele ja ka vaagen püsib õiges asendis.

    Mõnedele rasedatele meeldib kanda alaselja ja -kõhu ümber vaagnat toetavat vööd. Sellest võib saada küll ajutist kergendust, kuid selline vöö ei saa siiski oma lihaseid asendada. Püüa leida harjutusi, mida suudad sooritada, et treenida ning sirutada ja lõdvestada oma liigselt pingul lihaseid (nt vees tehtavad harjutused).

    Kui raseduse viimastel nädalatel muutub valulikuks eespool olev vaagnaliidus (sümfüüs), tähendab see, et laps on kallutanud oma pea allapoole vaagnasse, surudes seega liidusele. Püüa teha tõstmisharjutusi (veresoonte pumpamisharjutusi) ja kanna alakõhu ümber toetavat vööd.

    Käimisraskused

    Käimisraskused on põhjustatud vaagnapiirkonna ülekoormusest. Sul võib olla raskusi asendi muutmisega voodis ja Su kõnnak võib meenutada pardi paterdamist.

    Vedelikupeetus

    Vedelikupeetus ehk turse on tingitud keharakkude suuremast vedeliku sidumisest raseduse ajal. Samas kogevad naised seda väga erinevalt. Mõned rasedad tunnevad, et nad on eriti “paistes” raseduse viimastel kuudel. Neid vaevusi leevendab tavaliselt töölt kojujäämine. Nüüd on võimalik ka päeva jooksul tund või paar puhata (külili lamades) ja igal võimalusel jalgu üleval hoida.

    Aitab taimeteede joomine _ rasedale on head saialille-, pohlalehe-, vaarikaleheja kortsleheteed.

    Abi võib saada ka toetavate sukkade kandmisest või ujumisest. Proovi teha veresoonte pumpamisharjutusi. Toetavaid sukkpükse ja põlvikuid saab osta apteegist. Võid osta ka odavamaid, lükraga toestatud sukki.

    Veenilaiendid

    Raseduse ajal muutub vereringe jalgades aeglasemaks, sest emakas surub vaagnas olevatele suurtele veresoontele. Et veenide seinad on pehmemad kui tavaliselt, koguneb veri jalgadesse ja veenid lähevad “verd täis” ning paiste.

    Paistetuse leevendamiseks pane paar klotsi voodi jalutsi alla, tõstes seda niiviisi kõrgemale. Päeval võid teha veresoonte pumpamisharjutusi ja kanda toetavaid sukki. Ka häbememokkades ja tupes võivad tekkida laienenud veresooned. Tavaliselt kaovad need pärast lapse sündi; vastasel juhul pöördu oma arsti poole.

    Hemorroidid

    Hemorroidid on samuti laienenud veresooned, kuid need tekivad pärasooles ja võivad põhjustada sügelust, ärritust ja valu. Tülikaid hemorroide võib ravida kreemi või ravimküünalde abil. Täpsemat nõu küsi oma arstilt/ämmaemandalt või apteegist. Valulikkuse puhul aitab sage loputamine jahedama veega ja istumisasendi vältimine. Võib teha jaheda raudrohuteega 20 min. ist evanne. Kasulik on igal võimalikul juhul jalad üles tõsta. Hemorroide saab vältida seedimist korras hoides ja vereringeharjutusi tehes.

    Igemed

    Igemed võivad paistetada ja veritseda rohkem kui tavaliselt. See on tingitud hormoonide mõjust limaskestale. Hambaarstid soovitavad kasutada hambaniite ja hambaorke ning külastada raseduse ajal tavalisest sagedamini hambaarsti.

    Urineerimissagedus

    Raseduse esimestel ja viimastel kuudel on tihe urineerimine üsna tavaline. Raseduse alguses on see põhjustatud vere hulga suurenemisest emakas ja põie ümber ning emaka kasvamisest.

    Raseduse viimases staadiumis põhjustab seda laps, kelle pea surub põiele. Kui tunned urineerimisel valu, pead pöörduma arsti või ämmaemanda poole, kontrollimaks, ega Sul ei ole põiepõletikku. Põiepõletikku haigestumise risk raseduse ajal suureneb, sest kusiti lihased on tavalisest lõdvemad.

    Kõhukinnisus

    Enamikul rasedatest esineb hormonaalse mõju tõttu sooltele kõhukinnisust; seda võib soodustada ka rauatablettide võtmine. Kõhukinnisust saab vältida, süües kiudaineid sisaldavaid toite ning juues ohtralt vedelikku _ soovitavalt 10 klaasi päevas.

    Abi võib saada punapeedist, redisest, rõikasalatist, mustadest ploomidest, meeveest, keefiri või külma vee joomisest. Toime on parem hommikul tühja kõhuga.

    Võid võtta ka kerget lahtistit, mis ei imbu läbi platsenta lapseni, kuid alati küsi enne nõu oma arstilt/ämmaemandalt. Kohv ja tee on diureetilised, tekitavad seetõttu janu ega ole raseduse ajal soovitavad.

    Kõrvetised

    Kõrvetised on raseduse viimastel kuudel tavaline probleem. Neid on võimalik leevendada mitmel moel, juues veidi külma piima, vältides vürtsikaid ja rasvaseid toite ning valides alati sellise kehaasendi, kus magu on kõige vähem kokku surutud.

    Selles osas võib kasu olla ka venitusharjutustest. Kui kõrvetised ei lase magada, tõsta lamades pisut ülakeha, pannes pea ja õlgade alla lisapatju.

    Mõned rasedad saavad abi maohappeid neutraliseerivatest ravimitest, kuid nende kasutamise suhtes konsulteeri kindlasti oma arstiga.

    Sügelus

    Sügelus võib ilmneda raseduse viimastel kuudel, seda eriti just talla all, peopesades ja kõhu piirkonnas ilma mingi silmaga nähtava lööbeta.

    “Rasedussügeluse” põhjustajaks on maksa suurenenud koormus ja mõningatel juhtudel võib see edasi areneda kollatõveks. Nii sügelus kui ka rasedusaegne kollatõbi kaovad pärast lapse sündi. Sellestki peaksid rääkima oma arsti või ämmaemandaga.

    Rasvane nahk

    Kui Su nahk kaldub enne igat menstruatsiooni rasvaseks muutuma, siis võib sama juhtuda ka nüüd, raseduse ajal.

    Kuiv nahk

    Nahk kuivab raseduse ajal kiiremini. Kreemitamisega ei saa seda kahjuks ravida, küll aga saab sellega naha kuivust ja sügelust vähendada. Tihti muutub raseduse ajal ka naha pigmentatsioon ning võivad tekkida laigud, mis pärast rasedust kaovad iseenesest.

    Rasedusarmid

    Rasedusarmid on nahaaluse rasvkoe venimisest ja rebenemisest tekkinud triibud. Neid tekib vähem, kui nahk on elastne ja heas toitumuses. Naha elastsust aitab tõsta hea nahahooldus.

    Hormoonid

    Ka tavalise menstruatsiooni ajal toimuvad hormonaalsed muutused. Raseduse ajal on aga muutused intensiivsemad. Kui Sul esineb menstruatsiooni ajal meeleolumuutusi, võivad need raseduse ajal esineda veelgi tugevamal kujul.

    Kui higistad tavalisest rohkem või kui Sul langeb välja enam juukseid, on see põhjustatud piima tootvast hormoonist prolaktiinist.

    Voolus

    Peaaegu kõikidel rasedatel suureneb vooluse hulk. Kui see lõhnab, kõrvetab või sügeleb, siis võib põhjuseks olla tupe limaskestapõletik. Ravi osas konsulteeri oma ämmaemanda või arstiga.

    Braxton-Hicks’i kokkutõmbed

    Need on emaka ebaregulaarsed kokkutõmbed, mis ei tekita valu. Emakas on lihaseline paun, mis aegajalt märkamatult kokku tõmbub. See jätkub ka raseduse ajal ja mida aeg edasi, seda tugevamaks need kokkutõmbed muutuvad.

    Kõikidel rasedatel esinevad Braxton- Hicks’i kokkutõmbed. Emakas tõmbub umbes minutiks kõvaks ning seejärel lõdvestub ja muutub jälle pehmeks. Nende kokkutõmmete arv ja intensiivsus on väga erinev. Mõned tunnevad neid kogu raseduse vältel, teised ainult viimastel nädalatel enne sünnitust.

    Kokkutõmbed võivad tekkida lapse liigutamise, Sinu liikumise, kõhu muljumise, kõhukinnisuse, põiepõletiku või stressi tõttu. Need võivad ilmneda ka orgasmi ajal.

    Kui Sulle tundub, et ebaregulaarseid kokkutõmbeid on liiga sageli, siis konsulteeri kindlasti kas ämmaemanda või arstiga.

    Kaksikud

    Kõige levinumad on kahemunarakukaksikud. Lastel on erinevad platsentad ja nad näevad välja nagu tavalised õedvennad. Ühemunarakukaksikud on alati samast soost ja sarnased. Kui ootad kaksikuid, koheldakse Sind eriliselt. Sulle tehakse vastavalt vajadusele sagedamini läbivaatusi.

    Kaksikutel on suurem oht sündida enneaegselt. Samuti sünnib kaksikuid rohkem keisrilõikega, kuid see sõltub laste asendist emakas ning selgub alles raseduse lõpukuudel. Üldjuhul kulgeb kaksikute sünd siiski täiesti normaalselt.