Nooruse mured

Kuidagi ei tahaks nimetada vistrikke noorusele omaseks, ometi „juurduvad” need just ajal, mil inimene saab 12-14 -aastaseks.

Lugu nohust, mis ravides möödub nädalaga, ravimata võtab aga aega 7 päeva, võib mingil määral käia ka vistrike kohta. Ainult et jutt ei käi päevadest, vaid aastakümnetest. Kui vistrikke esineb mõõdukal hulgal, siis kaovad need arstide kinnitust mööda iseenesest 20-25 eluaastaks. Rohkete vistrike kadumist võib oodata 30-35- aastaselt.

Kuid kõik on individuaalne. Kui probleemiga võidelda üksnes kosmeetiliste vahenditega, ei kao vistrikud ka 40-aastasel kusagile. Mida siis ette võtta? Aga murele tuleb lahendus leida hoopis mujalt, nimelt meditsiinist.

Ilutest

I tase

Üksikud mustad täpid ning väikesed vistrikud ilma põletikutunnusteta.
Mida teha. Laske nägu regulaarselt ilusalongis puhastada.

II tase

Punased tursunud vistrikud, mõned neist mädased.
Mida teha. Nahk vajab põhjalikku kosmeetilist hooldust, lisaks lokaalseid ravivahendeid.

III tase

Põletikulised vistrikud hakkavad mädanema ning ühinevad tihketeks, sinakateks ning valulisteks sõlmedeks (maksimaalselt 3-5 tk).
Mida teha. Viivitamatult tuleb arsti juurde minna. Sõlmeline lööve jätab 15-30% juhtudest armid. Kosmeetilised vahendid siin enam ei aita, ravimi peab määrama raviarst. Kõige efektiivsemateks peetakse tänapäeval looduslikke retinoide (A-vitamiini tuletisi). 80% ravikuuri läbiteinutest vabanevad alatiseks raskest lööbest. Kasutades looduslikke retinoide, hoiduge rasedusest — preparaadid mõjuvad lootele halvasti.

IV tase

Löövet on ohtralt, see on tugevalt põletikuline, paljude sõlmedega, mis jätavad endast järele armid.
Mida teha. Kasutada looduslikke retinoide vastavalt nahaarsti juhtnööridele.

Vulgaarsed

Vistrikke tekib ohtralt rasunäärmete piirkonnas — näol, rinnakul, seljal, õlgadel. Mille kõigega on meedikud seda ebameeldivat nähtust seostanud — puuduliku hügieeniga, liigse šokolaadi-, teravate maitseainete ja küüslauguarmastusega… Tänapäeva nahaarstid on veendunud, et see on puhtalt hormonaalne probleem.

Naistel, kes kuidagi ei suuda vabaneda vistrikest, on suurenenud meessuguhormoonide, androgeenide aktiivsus. Androgeene leidub väheses koguses iga naise organismis. Kui neid on üle normi (nii juhtub munasarja disfunktsiooni, stresside, seedehäirete ning geneetiliste iseärasuste puhul), on rasunäärmed aktiivsemad ning naha seisund halveneb. Õrnast, matist, lapselikult siledast ja sametisest muutub see mõne kuuga karedaks, paksuks, pooriliseks — see on rasvane seborröa.

On olemas ka kuiv seborröa, sel juhul kuivatab rasunäärmete sekreet nahka ning koguneb pooridesse. See häirib koehingamist, takistab epidermise uuenemist ning nõrgestab kohalikku kaitsevõimet. Rasunäärmete poorid ummistuvad, nii tekivad komedoonid, kus paljunevad hoogsalt mikroobid. Komedoonid muutuvad põletikulisteks — hakkavad punetama, on valulikud ning kasvavad suure hernetera suuruseks. Need on vulgaarsed vistrikud (akne vulgaris).

Kuidas ravida

  • Ärge lootke antibakteriaalsele seebile, mida reklaamitakse kui vistrikevastast. Seep kuivatab hästi epidermist, kuid ei ravi.
  • Kasutage vee baasil valmistatud kosmeetikat — õli soodustab vistrike teket. Kahjustatud nahale tulevad kasuks sellised kosmeetilised vahendid, mille komponentideks on lanoliin või isopropüülmüristaat.
  • Ärge kätega nägu puudutage (paljud teevad seda automaatselt, kohendades meiki või siis mõtteis olles) ning ärge kuivatage käterätikuga. Pärast pesemist kasutage antibakteriaalse toimega paberist või linasest riidest salvrätte. Viimaseid peske iga päev seebiga ning triikige.
  • Kasutage bensooli alusel olevaid preparaate nagu „Clerasil”, „Benzakne” jt. Pidage meeles, et need vahendid pigem hoiavad ära uute vistrike tekke, kui vabastavad juba olemasolevatest.
  • Arvestage, et vistrikevastane ravikosmeetika kuivatab nahka, seetõttu kaotab see oma kaitseomadused, hakkab kestendama, kergesti tekib nahaärritus ning ilmuvad kortsud. Selliseid kreeme, geele ja toonikuid ei tohi kasutada kuude kaupa, rääkimata aastatest, kui te ei soovi, et teie nägu enneaegu vananeks.

    Rosaatsea ehk roosad vinnid

    Rosaatsea (ladina keeles rosaceus –„roosidest tehtud”) põhiline tunnus on ootamatult ja tugevalt punetama hakanud nina, lõug, põsed, vahel ka kogu nägu — see on naha veresoonte vale reageerimine kõikvõimalikele ärritajatele.

    Tasub vaid sattuda sooja ruumi või jääda külma sügisvihma kätte, pöörata nägu vastu eredat päikest, süüa midagi kuuma, juua kohvi, kanget teed või veidi alkoholi, natuke närveerida, ning kahvatunäoline daam muutub momentaalselt punanahkseks indiaani naiseks, otsekui oleks ta veetnud tunde põletava päikese all.

    Näo veresooned laienevad, häirub kohalik vereringe ning nahk, millel jääb vajaka hapnikust ning toiteainetest kannatab seborröa käes — hakkab kestendama ning kattub roosade täppidega. Erinevalt vulgaarsest aknest pole roosa levinud üle kogu näo, selle puhul grupeeruvad vistrikud ninal ja nina-suu joonel, harvem laubal ning lõual. Lööbe levikule aitab kaasa mikroskoopiline lest, kes elutseb epidermises ning provotseerib allergilisi reaktsioone.

    Reeglina kannatavad rosaatsea all edukad üle 30 naised, kes on liialt hõivatud, et probleemile õigeaegselt oma kallihinnalist tähelepanu pöörata. Pikaajalise hapnikunälja tõttu laienevad näokoed, hooletusse jäetud rosaatsea on võimeline muutma isegi inimesele looduse poolt antud näojooni.

    Kuidas ravida

  • Aitavad tetratsükliini sisaldavad antibiootikumid, B2 ja B12 vitamiinide süstid ning seborröa- ja põletikuvastased vahendid, mis on valmistatud antiseptikute resortsiini ja salitsüülhappe baasil.
  • Ärge peske nägu külma ega kuuma veega, ärge kuivatage probleemseid kohti käterätikuga. Pesemise asemel puhastage nägu 2-3 korda päevas tooniku või kosmeetilise piimaga.
  • Veetke oma puhkus parasvöötmes või põhjapoolsetes riikides. Kuumad maad pole teie jaoks.
  • Unustage saunad, auruvannid, parafiinimaskid ning näomassaažid.
  • Kreem ja salv kandke näole kergete liigutustega, ärge neid naha sisse hõõruge. Hõõrumine provotseerib veresoonte laienemist.
  • Kaitske nägu külma, tugeva tuule, vihma, lume ja päikesekiirte eest. Ärge viibige kaua kuuma pliidi ääres. Vältige liiga kuuma, teravat ning vürtsikat toitu, kohvi ja alkoholi.

    Valge lööve

    Põskedele, laugudele, laubale ning kõrvade taha ilmuvad väikesed valged täpid. Need on valged vistrikud, mis tekivad rasunäärmete pooride ummistuse tõttu. Üksikud vistrikud ei kujuta endast ohtu, kui aga neid ohtralt on, näeb nägu välja otsekui oleks mannaga kaetud.

    Nende vistrike põhjustajaks on ainevahetuse- ning mitmed muud organismi talituse häired. Millised nimelt? Sellele küsimusele pole meedikutel täpset vastust. Selge on vaid üks — sellised vistrikud iseenesest ära ei kao.

    Kuidas ravida

  • Ärge hakake ise vistrikke pigistama, selleks on olemas kosmeetik.
  • Tehke läbi uuringud, selgitamaks välja ainevahetushäirete võimalikud põhjused.

    Ravimite poolt põhjustatud lööve

    Allergiline lööve teatud ravimite (jood, broom, kortikosteroidsed hormoonid, D-vitamiin) kasutamise tagajärjel sarnaneb tavalisele aknele. Kui tarvitasite ravimit seespidiselt, levivad vistrikud üle terve naha, kui välispidiselt, siis vaid kokkupuutekohtades ravimiga.

    Kuidas ravida

  • Naha reaktsioonist tuleb kohe teavitada raviarsti, kes valib sobivama rohu.
  • Vältige aegajalt joodi sisaldavaid toiduaineid — loomamaksa ja kalu, krabisid, krevette, austreid ning teisi mereande.

    Menstruatsiooniga kaasnev lööve

    „Punaste kalendripäevade” eel ilmuvad põskedele ja lõuale vistrikud. Need kaovad iseenesest, ometi ilmuvad kuu aja pärast taas nähtavale. Meditsiinilised uuringud pole kinnitanud, et šokolaad, rasvane toit, juust, pähklid, maiustused, gaseeritud joogid ja piim provotseerivad menstruatsioonitsükliga seotud vistrike teket. Kui te aga lähtute oma isiklikest tähelepanekutest ning seostate vistrike tekke just nendega, unustage teadus ning lülitage need toidud kriitilistel päevadel oma menüüst välja.

    Kuidas ravida

  • Ärge puudutage probleemseid kohti kätega, ärge kratsige ega pigistage vistrikke.
  • Puhastage nägu spetsiaalsete vistrikevastaste vahenditega.
    1. Lahustage saialilletõmmis keedetud vees (1:1).
    2. Võtke 50 g saialilletõmmist, 50 g kampripiiritust, lisage hulka teelusikatäis nuuskpiiritust.
    3. Segage saialilletõmmis kampripiirituse ja keedetud veega (1:1:1)
  • Tehke kompresse põletikuvastaste taimede tõmmisega. Võtke võrdses koguses kummeliõisi, põldosja, raudrohtu, piparmündi- ja salveilehti. Kallake 1 supilusikatäis segu üle klaasitäie keeva veega ning laske ½ tundi tõmmata, seejärel kurnake. Tõmmise võib külmkapis külmutada ning saadud jäätükid asetatakse paariks minutiks haigetele kohtadele — külm tugevdab taimede põletikuvastast toimet.
  • Minge arsti juurde, kes kirjutab teile välja ravimid, mis on selleks puhuks ette nähtud.