Käesolev ekspositsioon on osa kunstnike Valeri Vinogradovi ja Ivan Schmidti suuremast ühisprojektist „SIBIRIADA“. Täielikult oli projekt eksponeeritud tootmiskoondiste „KILP“ ja „MÕÕK“ kultuuripaleedes ning Novosibirski linna Siberi Teadusliku Uurimise Keskuses.

Kunstnikud V.Vinogradov ja I.Schmidt olid kaasatud Venemaa Teaduste Akadeemia Novosibirski filiaali teadusekspeditsiooni koosseisu, mille eesmärgiks oli tõestusmaterjalide leidmine teooriale inimesetaoliste olendite eksisteerimisest Siberi territooriumil ligi viis miljonit aastat tagasi. Nimelt kinnitavad Siberi teadlaste viimased uuringud, et inimkonna hälliks oli Siber, mitte Aafrika.

Siberi ja Kaug-Ida ekspeditsioonilt kaasatoodud faktilise materjali baasil tegid kunstnikud V.Vinogradov ja I.Schmidt järgnevad ettekanded: „Siber — meie kodu“ ja „Loomakasvatussovhoosi „Zavetõ Iljitcha“ territooriumilt leitud inimeselaadse olendi antropoloogilised mõõtmised“.

Teaduslike mõõtmiste ja joonistuste kõrval valmis eelpoolnimetatud tandemil suur uurimustöö etüüdide ja joonistuste näol, mis käsitleb tänapäeva Siberit ja Kaug-Ida: selle loodusilu, floora ja fauna mitmekesisust ning Siberi peamist rikkust — tema inimesi: lihtsaid põdrakasvatajaid ja kütte; nafta- ja gaasitöölisi; teadus- ja kultuuriintelligentsi.

Projekti teadusliku osa kinkisid autorid Siberi Teadusliku Uurimise Keskusele; uurimustööst sai aga alus rändnäitusele, mida eksponeeritakse nii Siberi ja Kaug-Ida suurtes keskustes kui ka Novosibirski sõpruslinnades — Tallinnas ja Berliinis. VALERI VINOGRADOV & IVAN SCHMIDT

Kollektiivse ühisloomingu teke ulatub kaugesse ajalukku. Maalikunsti ajaloost võib leida küllalt palju näiteid, kus kuulsate meistrite juhendamisel on loodud tähelepanuväärseid kunstiteoseid — meenutagem siinjuures kesk- ja renessansiaegset stunftitööstust, NSVL hiiglaslikke kunstitööstusi, Grekovi-nimelist Sõjaväelaste Kunstistuudiot. Äramärkimist väärivad samuti nii suured loomingulised grupid B.Jogansoni (NSVL), K.M.Kostabi (U.S.A.) juhendamisel kui ka väike inglaste kollektiiv Gilbert ja George. See siin aga pole kaugeltki mitte lõplik nimekiri neist paljudest kunstikollektiividest ja autoritest, kes on edukalt tõestanud, et ühislooming avab aina uusi senitundmata horisonte maalikunstis, kaasates oma ridadesse uusi nimesid ning äratades inimestes vaibumatu kunstihuvi.

Kunstniketandemi moodustavad Valeri Vinogradov ja Ivan Schmidt tutvusid teineteisega strateegiliste rakettide väljalaske šahtis. NSVL armeesse aega teenima võetuna olid nad pandud rakette valvama.

Öövalvete ajal, tinistades vaikselt vana head aviopiiritust, sai maha peetud pikki vestlusi erinevatel kunstiteemadel. Ivan Schmidt, Siberist pärit vene sakslane, külastanud eelnevalt mitmeid kordi Novosibirski koduloomuuseumi ning kaks korda Barnauli pildigaleriid LTP Nr 3, oli alati tundnud sügavat huvi kunsti vastu, kuigi enne ajateenimist Nõukogude Armees töötas ta ise “Kilp” nimelise tootmiskoondise treiali õpipoisina Novosibirsk XVIII-s. Jefreitor Valeri Vinogradov, märgates noore tulise võitleja hinges suurt tungi kaunite kunstide poole, luges Ivan Schmidtile ette loengusarja kunstiajaloost ning kinkis kursuse lõppedes talle 4 järgmist raamatut:

1. “Joonistamise käsiraamat”
2. “Väike looma- ja inimanatoomia atlas”
3. “Ivan Ivanovitš Šiškin”
4. “Modernism. Olulisemate voolude analüüs ja kriitika”

Praegu on Ivan Schmidt tootmiskoondise „Mõõk“ Kultuuripalee Petrov-Vodkini nimelise kunstistuudio juhataja ja veedab kogu oma vaba aja väljasõitudel mööda Siberit ja Kaug-Ida, tuues ekspeditsioonidelt kaasa sadu joonistusi ja etüüde. Mõlemad kunstnikud peavad tänini vilgast kirjavahetust. Valeri Vinogradov kinkis näiteks Ivan Schmidtile hiljuti kultuuriajakirja “Kunst in Estland” aastatellimuse. Ivan Schmidt aga omakorda saadab Valerile aeg-ajalt oma kunstiloomingut, et viimane, teosed kätte saades, “vigade paranduse” teeks ning aitaks kaasa Schmidti loomingu sattumisele kunstigaleriidesse.

Valeri Vinogradov on külastanud Siberit kolmel korral. Koos Ivan Schmidtiga käidi taigas ja tundras plein-air`il ning võeti osa Venemaa Teaduste Akadeemia Novosibirski filiaali teadusekspeditsioonist.

Ühistööna on ilmavalgust näinud näitused tootmiskoondiste „Kilp“ ja „Mõõk“ Kultuuripaleedes, Novosibirsk XVIII-s, Barnauli pildigaleriis LTP Nr. 3 ja Eestis, Tallinna galeriis „Vivian Napp“ ja Berliini galeriis „ART LONGA“.

Sirija Šelma,
Kunstikriitik, Novosibirsk