Lihavõtete tähtsaim toiming oli pühademunade värvimine (Loe lisa lihavõtete sümbolitest). Munade värvimist võib alustada Suurel Neljapäeval. Mune värviti palju ja võimalikult kirjuks. Värvimiseks kasutati sibulakoori, saunaviha lehti, linaseemneaganaid, värvilisi lõngajuppe, nartse, seemneid jm. Iga muna seoti eraldi pakikeseks ja keriti niidiga risti-rästi kinni. Pakitud mune keedeti vähemalt 10 minutit. Kõige ilusam muna hoiti kõige kallimale.

Muna värvustel oli ka oma tähendus: punane - armastus; roosa - õrnus; roheline - lootus; sinine - truudus; kollane - valskus; hall - tasadus.Pühademunaga oli seotud mitmesuguseid kombeid ja tavasid: munade vahetamine, veeretamine, koksimine jne. Kui esimese lihavõttepüha hommikul lauda istuti, siis enne munade söömist koksiti neid. Koksimise ajal mõtles kumbki koksija ühe salajase soovi. Kelle muna jäi pärast koksimist terveks, selle soov läheb täide.

Retsepte:

Lihavõttesai

1 kg jahu
200 g võid
1/2 l piima
100 g rosinaid
1 kl suhkrut
2 muna
50 g pärmi
1 tl soola
2 munarebu määrimiseks ja mandlilaaste puisteks

Lahusta pärm toasoojas piimas, lisa suhkruga vahustatud munad, sool, rosinad ja või. Sõtku taigen jahuga parajalt vedelaks, lase kerkida kahekordseks. Vormi taignast 2-3 ümmargust pätsi ja tõsta need küpsetusplaadile kerkima. Kerkinud pätsid võõpa paksult lahtiklopitud munarebuga ja puista peale suhkrut ning mandlilaaste. Küpseta kuumas ahjus.

Munapuder

3 muna
3 sl jahu
2 kl piima
1 sl rasvainet
soola

Sega jahu vähese piimaga, lisa lahtiklopitud munad ja ülejäänud piim. Maitsesta. Kuumuta pannil rasvaine, kalla munasegu pannile ja keeda kergelt segades läbi.

Vasikalihasült

1 kg kondist vasikaliha
3 l vett
1 porgand
1 sibul
1 petersell
3 tera pipart
1 loorberileht
soola

Pane liha külma veega keema. Keema tõusmisel riisu vaht. Keeda nõrgal kuumusel, nii et vaevu keeb 3-4 tundi. Maitseköögiviljad lisa umbes poolel keemisajal. Sool ja vürtsid pool tundi enne keetmise lõpetamist. Kontide küljest lahtikeenud liha lõika terava noaga tükkideks. Leem kurna ja maitsesta rohkelt.

Tükeldatud liha tõsta kurnatud leeme sisse ja lase leem korraks keema tõusta. Sült tõsta vormidesse või kaussidesse ja lase külmas tarduda. Serveeri kuumade keedetud kartulite ja mädarõikakastmega.

Kalasült

1 kg kala (haug, koha, luts, ahven)
1 sibul
1 väike porgand
1/4 petersellijuurt
4-5 tera pipart
1 loorberileht
2 tl zelatiini
soola

Puhasta kalad, eemalda sisikond ja lõpused. Pese külma veega ja pane külma veega keema. Keema hakkamisel lisa maitsejuurvili, maitseained ja sool. Keeda tasasel kuumusel. Tõsta kalad leemest välja, puhasta nahast ja luudest, tükelda ning pane külma veega niisutatud vormidesse. Kalaleemele lisa leotatud ja sulatatud zelatiin. Kurna leem ja vala kalatükkidele. Lase jahedas tarduda.

Kevadpühade kohupiim

1 kg kohupiima
1/2 kl vahukoort
4 munarebu
150-200 g sulavõid
1 kl suhkrut
rosinaid
pähkleid või mandleid
vanilliini
kuivatatud puuviljatükikesi või sukaadi

Värske kohupiim hõõru läbi sõela ja pane laiapõhjalisse keedunõusse. Lisa koor, sulavõi, suhkruga läbihõõrutud munarebud, rosinad ja maitseained. Nõrgal kuumusel kuumutades sega pidevalt puulusikaga, kuni mass hakkab aurama. Keeta ei tohi. Tõsta pliidilt, jahuta. Aseta mass märja marliga ülelaotatud puust vormi või kaussi ja pane jahedasse. Järgmisel päeval löö kohupiim vormist vaagnale ning kaunista pähklite, marjade või puuviljadega.