Joodidieet

Joodirikkad on artishok, ananass, põldmari, merekapsas, söögipeet, aeduba, küüslauk, shampinjonid

Kalmaari-seenesalat

500 g kalmaare
500 g seeni
4 muna
100 g mugusibulat
200 g majoneesi

Seeni keeta soolases vees 5 minutit, nõrutada ning hakkida peeneks. Kalmaare keeta 3 minutit ning peenestada. Sibul valada üle keeva veega ning hakkida. Munad keeta kõvaks ja lõigata väikesteks tükkideks. Ained segada ning maitsestada majoneesiga.

Kalmaari- muna- riisisalat

300 g kalmaare
3-5 muna
1 klaas riisi
50 g kurki

Kalmaarid valada üle keeva veega, puhastada kilest, pesta külma veega, lõigata ribadeks ning praadida taimeõlis 3 minutit. Riis pesta ja keeta. Kõvakskeedetud munad lõigata kuubikuteks. Ained segada ja maitsestada majoneesiga. Sool lisada maitse järgi.

Kalmaarid köögiviljasalati ja nõgestega

300 g kalmaare
500 g kartulit
100 g porgandit
100 g värsket kurki
300 g värskeid nõgeseid
50 g taimeõli

Nõgesed keeta, kurnata ning hakkida. Kartulid ja porgandid keeta eraldi ning lõigata kuubikuteks. Kurgid tükeldada. Kalmaarid valada üle keeva veega, lasta seista, kuni on jahtunud, puhastada kilest, tükeldada ning praadida 5 minutit taimeõlis. Ained segada ning lisada maitse järgi sool.

Kalasupp nõgestega

500 g kala
300 g nõgeseid
30 g porgandipealseid
50 g rohelist sibulat
100 g taimeõli
100 g hapukoort
2 l vett

Nõgesed valada üle keeva veega, nõrutada ning hakkida. Porgandipealsed ja roheline sibul hakkida peeneks ning passeerida taimeõlis. Tursk, lest või mereahven valada üle keeva veega ning keeta pehmeks, lisada kuumutatud roheline ning lasta uuesti keema tõusta, lisada sool. Supile võib lisada hapu- või rõõska koort.

Kalasupp nõgeste ja teelehtedega

500 g merekala
200 g nõgeseid
100 g teelehti
100 g peedilehti
200 g kartulit
100 g hapukoort
2 l vett

Nõgesed, peedi- ning teelehed valada üle keeva veega, jahutada ning hakkida. Kartul tükeldada, kala puhastada ning tükeldada. Seejärel kallata kartul ja kala üle keeva veega ning keeta valmimiseni, lisada hapukoores hautatud roheline ning lasta supp korraks veel keema tõusta, maitsestada soolaga. Lauale andes lisada peenestatud küüslauk.

Koobaltit sisaldavad piim, maks, herned, pirnid, roheline sibul, kaer, soja, tomatid, aedoad, läätsed, shampinjonid, oder.

Ränirikkad on arahhis, artishok, arbuus, lillkapsas, mais, porgand, kaeratangud, pastinaak.